Gość: Martyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 09:13 Doradźcie bo całkowicie mi wyleciało z głowy. Jaki olejek daje się do maku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aqua48 Re: Mak a olejek zapachowy IP: 77.236.25.* 22.12.10, 09:22 A po co olejek, dodaj tartej skórki cytrynowej i smażonej pomarańczowej, będzie miał ładny, naturalny aromat. Olejki to chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 09:37 Wszyscy naokoło - no prawie wszyscy, dają do maku olejek migdałowy. Dla mnie taki makowiec jest juz skreślony. Dużo skórki pomarańczowej fajnie aromatyzuje mak. A do tego zmielone migdały i spokojnie można sie obejść bez tego obrzydlistwa zwanego olejkiem migdałowym. Odpowiedz Link Zgłoś
megi1973 Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 09:40 a dla mnie nie istnieje makowiec bez aromatu migdałowego! nie przesadzajcie-olejku leje się tylko troszeczkę. Znam gorsze trucizny;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: Mak a olejek zapachowy IP: 77.236.25.* 22.12.10, 09:45 To nie lepiej dodać zmielonych, albo pokruszonych migdałów? Robota żadna, a na wydatek 10 dag można sobie pozwolić z okazji Świąt? Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 10:57 I niby pokruszone migdały będą pachniały tak intensywnie , jak olejek? :D Bez przesady, od olejków zapachowych jeszcze nikt nie umarł, dla mnie makowiec musi mieć zapach migdałowy i już. Jeśli lubicie bez olejków czy z samą skórką pomarańczową, to ok, ale autorka pyta, jaki olejek a nie co zamiast :P Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 09:43 Mak bez zapachu migdałowego jest jakiś "niepełny", do maku tylko migdał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Mak a olejek zapachowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 11:08 Dziękuję bardzo za odpowiedź - dodam na pewno trochę migdałowego i skórki z pomarańcza. Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 11:16 Tylko tego migdałowego-odrobinkę, faktycznie zbyt duża ilość psuje ten zapach i smak. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.2009 Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 11:53 nie uzywam "olejkow" w ogole niszcza smak potraw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Mak a olejek zapachowy IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.10, 13:02 Dla mnie do masy makowej pasuje tylko olejek rumowy :). Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Mak a olejek zapachowy 24.12.10, 13:10 Gość portalu: kwaśna śmietana napisał(a): > Dla mnie do masy makowej pasuje tylko olejek rumowy :). wlasnie tak , on jest najlepszy balam sie pisac na koniec roku bo wiadomo jak na mnie "kurki" pikaja, a to przeciez koniec roku i poczatek nowego, wszystkiego najlepszego zycze wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mak a olejek zapachowy 24.12.10, 14:46 mozna kupic prawdziwy olejek migdalowy jaki nic nie ma sztucznego poza plastikowa zakretka na nim... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Mak a olejek zapachowy 24.12.10, 14:55 princesswhitewolf napisała: > mozna kupic prawdziwy olejek migdalowy jaki nic nie ma sztucznego poza plastiko > wa zakretka na nim... wlasnie ta najnowsza,znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
malavida Czarnuszka 14.04.11, 16:34 Ostatnio eksperymentując dodałam do masy makowej łyżeczkę zmielonych ziaren czarnuszki...niebo w gębie! Znakomicie podkreśla smak maku, dodając mu egzotycznej, bardzo wyrazistej i niepowtarzalnej nuty. Nie zaszkodzi także dodanie kilku kropli aromatu migdałowego, może być także śmietankowy. Odpowiedz Link Zgłoś