Dodaj do ulubionych

Mak a olejek zapachowy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 09:13
Doradźcie bo całkowicie mi wyleciało z głowy. Jaki olejek daje się do maku?
Obserwuj wątek
    • Gość: aqua48 Re: Mak a olejek zapachowy IP: 77.236.25.* 22.12.10, 09:22
      A po co olejek, dodaj tartej skórki cytrynowej i smażonej pomarańczowej, będzie miał ładny, naturalny aromat. Olejki to chemia.
      • ka_thy Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 09:37
        Wszyscy naokoło - no prawie wszyscy, dają do maku olejek migdałowy. Dla mnie taki makowiec jest juz skreślony. Dużo skórki pomarańczowej fajnie aromatyzuje mak. A do tego zmielone migdały i spokojnie można sie obejść bez tego obrzydlistwa zwanego olejkiem migdałowym.
    • megi1973 Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 09:40
      a dla mnie nie istnieje makowiec bez aromatu migdałowego! nie przesadzajcie-olejku leje się tylko troszeczkę. Znam gorsze trucizny;)
      • Gość: aqua48 Re: Mak a olejek zapachowy IP: 77.236.25.* 22.12.10, 09:45
        To nie lepiej dodać zmielonych, albo pokruszonych migdałów? Robota żadna, a na wydatek 10 dag można sobie pozwolić z okazji Świąt?
        • nexstartelescope Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 10:57
          I niby pokruszone migdały będą pachniały tak intensywnie , jak olejek? :D Bez przesady, od olejków zapachowych jeszcze nikt nie umarł, dla mnie makowiec musi mieć zapach migdałowy i już. Jeśli lubicie bez olejków czy z samą skórką pomarańczową, to ok, ale autorka pyta, jaki olejek a nie co zamiast :P
    • wadera3 Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 09:43
      Mak bez zapachu migdałowego jest jakiś "niepełny", do maku tylko migdał.
    • Gość: Martyna Re: Mak a olejek zapachowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 11:08
      Dziękuję bardzo za odpowiedź - dodam na pewno trochę migdałowego i skórki z pomarańcza.
      Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
      • wadera3 Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 11:16
        Tylko tego migdałowego-odrobinkę, faktycznie zbyt duża ilość psuje ten zapach i smak.
    • sonia.2009 Re: Mak a olejek zapachowy 22.12.10, 11:53
      nie uzywam "olejkow" w ogole niszcza smak potraw
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Mak a olejek zapachowy IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.10, 13:02
      Dla mnie do masy makowej pasuje tylko olejek rumowy :).
      • mhr-cs Re: Mak a olejek zapachowy 24.12.10, 13:10
        Gość portalu: kwaśna śmietana napisał(a):

> Dla mnie do masy makowej pasuje tylko olejek rumowy :).

wlasnie tak ,
        on jest najlepszy
        balam sie pisac na koniec roku
        bo wiadomo
        jak na mnie "kurki" pikaja,
        a to przeciez koniec roku
        i poczatek nowego,
        wszystkiego najlepszego zycze
        wszystkim
    • princesswhitewolf Re: Mak a olejek zapachowy 24.12.10, 14:46
      mozna kupic prawdziwy olejek migdalowy jaki nic nie ma sztucznego poza plastikowa zakretka na nim...
      • mhr-cs Re: Mak a olejek zapachowy 24.12.10, 14:55
        princesswhitewolf napisała:

> mozna kupic prawdziwy olejek migdalowy jaki nic nie ma sztucznego poza plastiko
        > wa zakretka na nim...

wlasnie ta najnowsza,znasz?
    • malavida Czarnuszka 14.04.11, 16:34
      Ostatnio eksperymentując dodałam do masy makowej łyżeczkę zmielonych ziaren czarnuszki...niebo w gębie! Znakomicie podkreśla smak maku, dodając mu egzotycznej, bardzo wyrazistej i niepowtarzalnej nuty. Nie zaszkodzi także dodanie kilku kropli aromatu migdałowego, może być także śmietankowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka