Dodaj do ulubionych

Awokado jest głupie - Pascal odsłona VII

17.04.04, 18:21
- Guacamole
- Salsa meksykańska
- Lody makowe Marion
dodtakowow:
- Salsa verde
1/2 cebuli
kilka łodyżek kolendry
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 duże papryki zielone
1 puszka pomidorów pelati
1/2 szklanki soku jabłkowego
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
2 zielone papryczki chilli (najlepiej green bird eye)

Jak to zrobić?
Papryki połóż na ogniu, żeby opalić im skórkę. Kiedy skórka się zwęgli,
oskrob ją nożem. Usuń nasiona. Pokrój paprykę bardzo drobno. Posiekaj cebulę,
czosnek, pomidory i kolendrę. Chilli przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona.
Posiekaj. Zmieszaj wszystko w miseczce, dodaj sok i olej. Posól i posyp
pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
(poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid34/)
Obserwuj wątek
    • lunatica awokado jest głupie - triki Pascala 17.04.04, 18:47
      kto oglądał, ten wie... a kto nie, też już wie :-D

Sztuczka z awokado
      Awokado zawsze kupuję twardawe i to kilka dni wcześniej, zanim będę coś z niego
      robić. W domu wkładam nieobrane owoce w suchy ryż lub owijam je papierem
      gazetowym i zostawiam w temperaturze pokojowej. W ciągu 2-3 dni stają się
      miękkie, dojrzałe - idealne do zjedzenia.

Zamiast cytryny
      Awokado bez skórki na powietrzu niestety ciemnieje. Żeby temu zapobiec można
      polać go sokiem z cytryny. Można też zostawić pestkę w pojemniczku, w którym
      przechowujecie miąższ owocu. Nie zapomnijcie szczelnie owinąć go folią i włożyć
      do lodówki.
      (poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/tipy/)
      • hania55 Re: awokado jest głupie - triki Pascala 17.04.04, 18:50
        Rada pierwsza - praktykuję od dawna. Lepiej jest kupić twardawe avocado i dać
        mu dojrzeć w domu niż kupić miękkie, które może się okazać już zepsute, po
        rozkrojeniu. Zamiast owijać papierem gazetowym, można włożyć do papierowej
        torebki.

Rada druga - o zostawianiu pestki w owocu pisał już Michał Kłaczyński na
        www.pesto.art.pl i w felietonie w Citi Magazine. Sprawdzone osobiście - działa.
        • lunatica haniu 17.04.04, 18:54
          dzięki za potwierdzemie, ja się dopiero rozwijam kulinarnie, więc takie nowinki
          są wodą na mój młyn :-) mam nadzieję, że awokado będzie się pojawiało w moim
          jadłospisie od czasu do czasu...
          • hania55 Re: haniu 17.04.04, 19:02
            Mój mąż jest fanem awokado i to on nauczył mnie wybierania owoców
            i "dojrzewania" ich w domu :-) Patent z pestką przetestowałam po przeczytaniu
            felietonu M. Kłaczyńskiego w City Magazine. Bardzo lubię jego przepisy i
            felietony, bo są niezwykle praktyczne. Widać, że pan MK lubi gotować, a
            jednocześnie nie zatracił kontaktu z rzeczywistością, jak to czasem bywa :-)
            Pozdrawiam!

PS. Ja jak zwykle dziękuję za streszczenie programu Pascala, bo, jak zwykle, go
            przegapiłam :-) Zresztą nie mam cierpliwości do oglądania telewizji, za to
            znacznie przyjemniej mi się czyta.
      • Gość: Pichciarz Re: awokado jest głupie - triki Pascala IP: *.proxy.aol.com 18.04.04, 02:07
        Co do dojrzewania: razem z awokado warto w torebkę włożyć banana. Banany
        wydzielają jakieś tam wapory, które dojrzewają jarzyny i owoce. Metoda ta jest
        znana w odniesieniu do dochodzenia pomidorów.
        • linn_linn Re: awokado jest głupie - triki Pascala 18.04.04, 09:29
          Ja stosuje jablko, ale dobrze wiedziec.
          • Gość: pn Re: awokado jest głupie - triki Pascala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 11:55
            chodzi o metylen ktory przyspiesza i stymuluje dojzewanie
            • wedrowiec2 Re: awokado jest głupie - triki Pascala 18.04.04, 16:29
              Gość portalu: pn napisał(a):

> chodzi o metylen ktory przyspiesza i stymuluje dojzewanie

Metylenu jako samodzielnie istniejącego związku nie ma:(
              Dojrzewanie przyspiesza etylen.
    • Gość: mrówka Re: Awokado jest głupie - Pascal odsłona VII IP: *.chello.pl 17.04.04, 19:25
      szkoda, że siostra Pascala tak mało się odzywała. Ale po polsku mówi chyba
      trochę lepiej.
      • kalamburka_89 Re: Awokado jest głupie - Pascal odsłona VII 18.04.04, 01:38
        Ja po obejrzeniu programu doszłam do trzech wniosków:
        1) Awokado rzeczywiście jest głupie (chociaż nigdy nie jadłam...)
        2) Pascal robi fajne rzeczy, bo łatwo je przetworzyć na wege jadło
        3) Fajnie byłoby być siostrą Pascala... ;-)
    • Gość: fama Re: Awokado jest głupie - Pascal odsłona VII IP: *.chello.pl 18.04.04, 10:58
      Lunatico - czy Tobie TVN płaci za te wątki? ;) Wybacz, ale robi się nudne to
      komentowanie po każdym odcinku Pascala...
      • Gość: Linn Re: Awokado jest głupie - Pascal odsłona VII IP: *.dialup.tiscali.it 18.04.04, 11:32
        To moze dla odmiany program "Smacznego" na Tele 5. Dzisiaj o 12.30. Podobno,
        gdyz ja widzialam tylko kawalek tydzien temu.
        • linn_linn Re: Buon Appetito, Smacznego 18.04.04, 15:06
          Okazuje sie, ze program dot. kuchni wloskiej. Troche dlugawy, ale warto
          obejrzec.
      • lunatica nie, nie płaci... 18.04.04, 11:59
        ...jeśli ciebie to nudzi po prostu nie otwieraj tych wątków (tytuł mówi, co
        dany wątek zawiera)... a są tacy, którzy lubią ten program i korzystają z
        przepisów Pascala.
        trochę wyrozumiałości :-)
    • Gość: pn Re: Awokado jest głupie - Pascal odsłona VII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 11:57
      z avokado najfajniejsza jest pestka ktora mozna zasadzic w doniczce i rosnie wpaaaaniale drzewo, sprobojcie, rosnie mi wiele lat juz;-)
      • Gość: Agusia a owocuje? (nt) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.04, 16:22
        • Gość: pn Re: a owocuje? (nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 20:03
          hehe nie, nie owocuje, ba nawet nie kwitnie, moze za pare lat? Ale rosnie jak na drozdzach;-Dfajne drzewko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka