Dodaj do ulubionych

uswiadamiam was

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 20:30
Każde jajko
wyprodukowane w Polsce musi być ostemplowane 11-znakowym kodem. Najważniejsza jest pierwsza cyfra, bo oznacza rodzaj chowu:

3 - chów klatkowy - kury całe życie spędzają w klatkach. Mają tak mało miejsca, że nie mogą się nawet obrócić. Aby się nawzajem nie raniły, przycina im się dzioby i pazury. Jedzenie
dostają z automatycznych podajników, jaja i odchody zabierają taśmociągi. 90 proc. jaj w naszych sklepach pochodzi z takich właśnie hodowli.

2 - chów ściółkowy - kury całe życie są zamknięte w kurniku, ale mogą chodzić po słomianej ściółce.

1 - chów na wolnym wybiegu - kury mogą opuszczać kurnik.

0 - produkcja ekologiczna - kury nie tylko mogą chodzić po wybiegach, ale są karmione ekologiczną karmą.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość ad Re: uswiadamiam was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 20:40
      Nie pisz bzdur.
      • Gość: gosc Re: uswiadamiam was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 20:44
        To nie są bzdury tylko fakty! Nie wierzysz to wpisz w google chów klatkowy kur i niejedno wyczytasz. Chcialabym zeby to byly bzdury!
    • bene_gesserit uswiadamiam cie 04.01.11, 20:40
      Ze temat byl na forum wałkowany do znudzenia.
      • Gość: gosc Re: uswiadamiam cie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 20:45
        Nie zaszkodzi aby byl na topie skoro duzo osob o tym nic nie wie jeszcze, a nawet (jak widac) jedna zarzuca mi ze bzdury pisze.
        • Gość: Pisaneczka Re: uswiadamiam cie IP: *.toya.net.pl 04.01.11, 20:49
          Gościu idz zrób sobie jajecznice i nie truj. To wszystko jest znane dość powszechnie.
          • Gość: bredzisz Re: uswiadamiam cie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 20:52
            nie jest znane dosc powszechnie
            • bene_gesserit Re: uswiadamiam cie 04.01.11, 20:54
              Zawsze mozesz sobie zrobic koszulki z tymi rewelacjami albo/i tatuaz na czole.
              • Gość: gosc Re: uswiadamiam cie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 22:34
                :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    • krzysztofsf I zadnego oznaczenia z data..... 04.01.11, 20:46
      Kiedys byla klasa wagowa i data "zbioru".
      Komu to przeszkadzalo?
      • pluskotka Re: I zadnego oznaczenia z data..... 04.01.11, 20:57
        Chyba na opakowaniach jajek są takie mini instrukcje, więc jak otwierasz pudełko, sama się uświadamiasz.
        • Gość: gość Re: I zadnego oznaczenia z data..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.11, 21:24
          WOW odkrycie...
          • pluskotka Re: I zadnego oznaczenia z data..... 04.01.11, 22:13
            No właśnie! A czy to ja założyłam ten głupi wątek?
        • krzysztofsf Re: I zadnego oznaczenia z data..... 04.01.11, 23:56
          pluskotka napisała:

> Chyba na opakowaniach jajek są takie mini instrukcje, więc jak otwierasz pudełk
          > o, sama się uświadamiasz.

Nie "sama", tylko "sam".
          Na jajkach byly lepsze i sensowniejsze - skoro juz sie stempluje, powinny byc umieszczane - chociazby dla osob wykladajacych jajka luzem z "jajcownicy" na poleczke na jajka w lodowce. Do tego opis na kartonie latwo zakleic metka czy przestemplowac.
      • Gość: miu Re: I zadnego oznaczenia z data..... IP: *.fbx.proxad.net 04.01.11, 22:32
        Dalej jest klasa wagowa i data "zbioru", plus nowe informacje, z ktorych mozna korzystac lub nie.
        • krzysztofsf Re: I zadnego oznaczenia z data..... 04.01.11, 23:56
          Gość portalu: miu napisał(a):

> Dalej jest klasa wagowa i data "zbioru", plus nowe informacje, z ktorych mozna
          > korzystac lub nie.

W ktorym miejscu kodu?
    • annjen Re: uswiadamiam was 04.01.11, 22:19
      ja jestem uświadomiona, ale powiedz mi, gdzie mam kupić jaja z zerem lub jedynką w moim mieście!
      • lonely.stoner Re: uswiadamiam was 04.01.11, 22:28
        a moich wielu znajomych nadal ma w d... za przeproszeniem i kupuje jajka kur ktore zyja w klatkach i sa skazane na zycie w makabrycznym cierpieniu, nawet nie maja swiadomosci tego ze tak jest. Inni znow ze skapstwa wybieraja jajka kur hodowanych w klatce- bo takie jajka sa o polowe tansze.
        Ja mieszkam na wyspach i zawsze kupuje Eco Friendly albo Free Range. Na niewielu majonezach jest informacja o tym skad jajka do produkcji pochodza a chcialabym zeby tez producenci o tym informowali.
        • rudyocicat Re: uswiadamiam was 08.01.11, 14:19
          >Inni znow ze skapstwa wybieraja jajka kur ho
          > dowanych w klatce- bo takie jajka sa o polowe tansze.

Szczególnie rodziny, które żyją z zasiłku to kupują jajka z kur hodowanych w klatce ze skąpstwa...

> Ja mieszkam na wyspach i zawsze kupuje Eco Friendly albo Free Range.

cieszę się, że mieszkasz na wyspach, zawsze to mniej o jednego nieskąpego człowieka w kraju...
      • gladys_g Re: uswiadamiam was 05.01.11, 00:08
        łatwiej by było, jakbyś podała miasto, ale skoro nie podajesz, to zapewne Default City - zatem informuje, że we wszystkich spożywczakach na bazarku kabackim i w mięsnym w jego okolicach kupisz jajka z chowu wolnowybiegowego. Dodatkowo - w sklepikach eko kupisz te z 0.
        • dorota.alex Re: uswiadamiam was 05.01.11, 08:57
          Sa na bazarkach, w hipermarketach, w Marcpolu i w Lidlu. Jak zaczniesz męczyć w sklepiku osiedlowym to jeśli są "normalni" też wprowadzą do oferty.
        • jhbsk Re: uswiadamiam was 05.01.11, 09:05
          Nawet w hipermarketach są zera i jedynki do kupienia. Gdy ktoś chce, to nie ma problemu.
          • annjen Re: uswiadamiam was 05.01.11, 11:01
            w marketach mniejszych i większych maniakalnie zaglądam do pudełek - raz w Stokrotce trafiłam na 1, w tesco m bywają organic 0, ale niezbyt świeże. na osiedlu same 3. dodam, że znam smak jajek wiejskich i mam stałą dostawę ze wsi, ale nie w takich ilosciach jak potrzebuję. jaj z chowu przemysłowego używam do przetwarzania (ciasta itp.), nie zjadłabym jaja, które czuć sztuczną paszą... a mieszkam w największym mieście wojewódzkim po prawej stronie Wisły - i niestety widzę, że tutaj priorytetem jest cena, a nie jakość. w pobliżu nie mam sklepu eko, a na Almę i Delimę z lekka się boczę po niepochlebnych publikacjach.
            • Gość: km Re: uswiadamiam was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 13:42
              Tyle, że tu nie chodzi do końca o Ciebie, że TY BYŚ NIE ZJADŁA, ale o te biedne zwierzęta i nie ma znaczenia, czy jajek używasz do ciasta, jajecznicy, czy łykasz na surowo, bo męka kur jest taka sama. Zacznijmy wreszcie myśleć nie tylko o własnym nosie, każde stworzenie ma prawo do szacunku, kura również.
              • bene_gesserit Re: uswiadamiam was 07.01.11, 23:30

Gosciu, suma swiatowego cierpienia jest przeogromna - poczynajac od ofiar wojen, ktorych w tej chwili toczy sie na swiecie kilkadziesiat, przez wykluczonych ze wszystkiego nędzarzy po ofiary barbarzynskich obrzędów na ekologii konczac. Tym sie tez zajmujesz, czy umilowales sobie drób?
                • Gość: pan_ze_wsi Re: uswiadamiam was IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 09:43
                  > Gosciu, suma swiatowego cierpienia jest przeogromna - poczynajac od ofiar wojen
                  > , ktorych w tej chwili toczy sie na swiecie kilkadziesiat, przez wykluczonych z
                  > e wszystkiego nędzarzy po ofiary barbarzynskich obrzędów na ekologii konczac. T
                  > ym sie tez zajmujesz, czy umilowales sobie drób?

aż mi głupio, że zareagowałam jak sąsiedzi katowali psa, jak to ma się do cierpienia np dzieci w Afryce...

bene niektórzy chcą mieć świadomość tego co jedzą, i nawet jeśli to jest tylko kura (czyli dla Ciebie nic w stosunku do zła świata) lub coś co daje, czyli jaja, woleli aby żyły one godnie... szacunek do drugiej istoty zaczyna się od swojego najbliższego otoczenia...

• Gość: gosc Re: uswiadamiam was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 14:07
                    Ja bym powiedziała inaczej: co my możemy poradzić na jakieś wojny i co mamy z tym wspólnego??? Za to na kurzy los mamy wpływ... a i tak nikt tego nie wykorzystuje w pełni;/
      • jhbsk Re: uswiadamiam was 05.01.11, 09:04
        Popytaj w sklepach, na pewno znajdziesz.
      • dzioucha_z_lasu Re: uswiadamiam was 05.01.11, 10:40
        Poszukaj jaj zielononóżek - to zawsze jest chów wolnowybiegowy, pozatym to bardzo smaczne jajka. Jajka 0 i 1 można znaleźć w każdym większym supermarkecie.
    • mhr-cs Re: uswiadamiam was 05.01.11, 11:23
      ale są ka
      > rmione ekologiczną karmą.
      tak samo jak inne ptactwa
      no to moze na ten skandal
      z karma w niemcach,
      ten wczorajszy mam na mysli

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka