Gość: rozmaryn IP: 213.17.230.* 19.04.04, 14:39 Ostatnio na różnych zagranicznych programach gotują dodając gałązki rozmarynu np.do pieczeni. Skąd u nas to wziąć? Jakoś nie kojarzę rozmarynu w sklepie. A może mi się zdaje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: zaciekawiona 19.04.04, 14:41 świeżego rozmarynu też nigdy nigdzie w polsce nie widzialam. jednak suszony i owszem, w dziale z przyprawami Odpowiedz Link Zgłoś
jottka świe 19.04.04, 14:45 ży rozmaryn w krakowie dostępny w hiperach i niektórych sklepach spoż w postaci doniczkowo-hydroponicznej w postaci normalnych sadzonek większych i mniejszych np. w ikei albo w centrach ogrodniczych szukać czeba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: świe IP: 213.199.253.* 19.04.04, 14:54 Ostatnio kupiłam dwie małe sadzoneczki po 1,50 PLN u p. Tomaszewskiego w Al. Krakowskiej [oczywiście w W-wie]. Dość szybko rośnie, Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: zaciekawiona 19.04.04, 15:07 a ja widzialam - jak zwykle w "PiP" czyli Piotrze i Pawle - galazki na tacce owinietej folia. za to suszony wozilam z naszej ukochanej Italii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris.b Re: zaciekawiona IP: *.icpnet.pl 19.04.04, 18:22 w Poznaniu chyba prawie zawsze można go dostać w piotrze i pawle. Przesadzony do innej doniczki bardzo fajnie rośnie.. A ja zgodnie z jakimś przepisem dodałam gałązkę rozmarynu do polewy czekoladowej...hm interesująco rozmarynowe to było:) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: zaciekawiona 19.04.04, 15:00 Jest do kupienia tak jak większość świeżych ziół, m.in. w supermarketach. Można też zasiać i wyhodować w doniczce (nasiona dostępne w sklepach ogrodniczych). Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: zaciekawiona 19.04.04, 17:50 Potwierdzam - bez problemu można go dostać w hipermarketach (ja zwykle kupuję w Auchan). Jest też w Piotrze i Pawle, widziałam w Bomi w Klifie. A porządny, duży krzaczor można kupić u ogrodnika i postawić na balkonie. Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: zaciekawiona 19.04.04, 17:53 na moim odkryciu roku, czyli bazarkach, są rozmaryny i różne inne ziółka. Ja rozmaryn swego czasu uprawiałam w doniczce (też z sadzonej), rośnie bez problemów, tylko powoli. I lubi wodę, przynajmniej ten mój lubił 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: zaciekawiona IP: *.chello.pl 19.04.04, 19:23 Kupiłam rozmaryn w doniczce, w zeszłym roku. Przezimował całkiem nieźle. Teraz wystawiłam na balkon. Na swięta obcięłam mu czubek, w sam raz do pieczonego schabu, zniósł to bardzo dobrze. Więc chyba mi się go uda dalej utrzymać przy życiu. Polecam. Moze tobie też się uda. Koszt jakieś 5 zł, a moze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozmaryn Re: zaciekawiona IP: 213.17.230.* 20.04.04, 09:30 Czyli pełna jasność. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska rozmaryn w w-wie IP: 81.210.125.* 20.04.04, 13:14 dziś kupiłam w Al. Krakowskiej w centrum ogrodniczym mały krzaczek rozmarynu za 6 zł, który można posadzić do ogrodu albo dużego pojemnika. Myślę, że bardziej to jest odpowrne od tych hipermarketowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: rozmaryn w w-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:48 świetnie rośnie na balkonie u mojego taty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dillmah Re: zaciekawiona IP: *.acn.waw.pl 21.04.04, 10:21 ...rozmaryn swiezy jest rewelacyjny! Ryba z grilla i galazka rozmarynu maczana w oliwie z oliwek i poklepywanie tym ryby w trakcie!!! Poezja Jagniecina, kurczaka piers....w towarzystwie rozmarynu swiezego!....rewelacja. Ratatuilla z dodatkiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozmaryn Re: zaciekawiona IP: 213.17.230.* 22.04.04, 11:04 Mam! Mam! Mam! Wczoraj zakupiłam w OBI doniczkę. Poszłam na całość.....Rozmaryn wygląda jak małe drzewko - ma pień chyba 20 cm wys. i na tym krzaczek. 30 zł. Pachnie niesamowicie smacznie i to mnie zaskoczyło całkowicie. Czekam na weekend i zaczynam działać. Odpowiedz Link Zgłoś
syshda Re: zaciekawiona 22.04.04, 14:41 Ja z mojej wiejskiej przeszłości pamiętam, że mirt i rozmaryn to były dwie podstawowe ozdoby okien u moich ciotek (no i pelargonie)yć także jako dekoracja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica rozmaryn - kraków 22.04.04, 14:54 wczoraj właśnie w pogoni za ziołami widziałam na kleparzu krzaczki (?) rozmarynu po 16,- 12,- i 6,- w zależności od wielkości. pieknie pachnie... i stanowi kolejny punkt do zrealizowania na mojej liście. pozdrawiam słonecznie, l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozmaryn Re: zaciekawiona IP: 213.17.230.* 22.04.04, 15:03 No to może i pelargonie wejdą kiedyś na etap przypraw;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz HODOWLA ROZMARYNU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 16:33 męczę się z tą byliną od lat ... najpierw w rozsadniku długo czekam nim wzejdzie potem jest cacy ... rośnie pięknie! ... potem przychodzi jesień, zima ... ta cholera jest wraziliwa (mówią, że do minus 5C) nie mozna jej zostawić outdoor - zatem wykopuje z ogródka i do donicy. Niestety potrzebna do przechowania jest weranda (swiatło plus niezbyt sucho i niezbyt ciepło) - wtedy zwykle rozmaryn mnie umiera .... zabija go kaloryfer, nadmiar wody, ma za sucho .. tę pędzone twory rozmarynopodobne w marketach obwąchuję nieufnie ale chyba są ok... ? czy nie? nie ustaję w wysiłkach wychodowania wlasnego, wielkiego krzaka ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: HODOWLA ROZMARYNU IP: *.it / 62.233.189.* 22.04.04, 17:19 Moj tez rosnie jak glupi. Dostalam od kogos mala galazke i rozrosl sie z niej krzaczor :-) Poniewaz nie lubie jednak jego smaku, ozdabia okno :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: HODOWLA ROZMARYNU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 08:37 rośnie zdrowo, ale zima je zabija trzeba mu łagodniejszego klimatu albo wilgotnej nieogrzewanej werandy z okienkiem tak mnie sie zdaje choć po znajomych widzę, że i w mieszkaniu rozmarynek przezimuje jak do niego odpowiednio podejść Odpowiedz Link Zgłoś