mallwia 16.01.11, 23:52 Dziewczyny macie jakiś fajny przepis na masę maślaną? Niestety miałam zapisane,ale kartkę przez pomyłkę wywaliłam do kosza:(( Niestety nie pamiętam!!!! Z góry dziękuję:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aqua48 Re: Masa maślana IP: 77.236.25.* 17.01.11, 09:33 Przepis na podstawową, ucieraną masę maślaną. Do tortu z dużej tortownicy: 1i 1/2 kostki masła, utrzeć na puch ze szklanką cukru pudru i wbijać po jednym żółtka. Sześć co najmniej. I nadal ucierając wlać pomalutku kieliszek alkoholu. Do tego możesz dodać takie dodatki smakowe jakie chcesz (kakao, sok i skórkę z cytryny, pomarańczy, limonki, tarte zaparzone mlekiem orzechy albo migdały itp.), lub zostawić w wersji podstawowej i na masie ułożyć owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Masa maślana IP: 178.73.50.* 17.01.11, 11:39 Masa maślana z mlekiem zsiadłym lub kefirem: 25 dag masła, 1 żółtko, 20 dag [1 szklanka] cukru pudru, 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru, esencja waniliowa. Masło dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodawać zsiadłe mleko lub kefir i miksować. Pod koniec miksowania dodać esencję. Robiłam ten krem wielokrotnie, najlepiej wychodził z zsiadłym mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Masa maślana 17.01.11, 13:20 Może też być zupełnie bez jajek. Gotuje się tradycyjny budyń, ale z połowy ilości mleka (wychodzi mocno słodka guma), potem uciera się masło i stopniowo wkręca w nie ten gumowaty słodki budyń. Wystudzony oczywiście. Najlepiej wychodzi to w tradycyjnej makutrze, ucierane przez mocnego chłopa. Aha, proporcje są takie: 1/2 l mleka + pozostałe składniki budyniu jak na 1 l mleka, 25dag masła. Kiedyś to była po prostu kostka, teraz jest różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mallwia Re: Masa maślana 17.01.11, 15:33 horpyna4 napisała: > Może też być zupełnie bez jajek. Gotuje się tradycyjny budyń, ale z połowy iloś > ci mleka (wychodzi mocno słodka guma), potem uciera się masło i stopniowo wkręc > a w nie ten gumowaty słodki budyń. Wystudzony oczywiście. I normalnie mogę torta obsmarować pod masę cukrową bądź marcepanową? Dzięki za przepisy,ja nie wybaczę sobie,że się pozbyłam się swojego,bo był bardzo łatwy w przyrządzeniu:(( Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Masa maślana 17.01.11, 15:43 To jest przepis na krem do tortu, takiego klasycznego biszkoptowego z kilku warstw. Tym kremem zarówno przekłada się tort, jak i dekoruje. Można go zrobić również w wersji kakaowej, kawowej lub owocowej - robi się to na etapie budyniu. Za to nie należy dodawać do tego kremu spirytusu - warzy się i składniki się rozdzielają. Jak ktoś lubi alkohol w torcie, to można nasączyć biszkopt na alkoholowo. Ale taki np. tort dla dzieci raczej robi się bez alkoholu i jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: Masa maślana IP: 77.236.25.* 17.01.11, 18:25 Ja do masy budyniowej dodaję alkohol, warzy się tylko wtedy jeśli składniki nie mają tej samej temperatury przy ucieraniu (masło trzeba wyjąc z lodówki trochę wcześniej), a i ucierać taką masę można spokojnie mikserem, nie trzeba chłopem.. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Masa maślana 17.01.11, 19:44 Oczywiście, że można mikserem. Ale utarta mocnym chłopem jest lepsza, miałam porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: Masa maślana IP: 77.236.25.* 17.01.11, 21:03 Horpyno, mój chłop się zawiesza. A poza tym gdyby masa miała szybkie łącze, wygodną klawiaturę i duży ekran, to może by lepiej to ucieranie chłopem szło.. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Masa maślana 18.01.11, 12:14 No tak, to problem. Zwłaszcza że nie tylko potrzeba mocnych mięśni, ale i cierpliwości - ta robota dość długo trwa. Odpowiedz Link Zgłoś