zuzinkas 20.04.04, 15:42 tak z ciekawosci chcialam zapytac ile w Polsce kosztuje 250g serka mascarpone. bo widze ze przy kazdym pytaniu o tiramisu ktos sie zali ze jest strasznie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: ile kosztuje mascarpone??? 20.04.04, 15:47 tak przeciętnie ok. 12zl jesli chcesz sobie posprawdzać ceny niektórych towarów, to mozesz to zrobić www.piotripawel.pl/e-zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: ile kosztuje mascarpone??? 20.04.04, 15:55 ojeje bo w Miediolanie to najtanszy w moim supermarkecie kosztuje 0,85 € a najdrozszy 3,38 € za 250g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: ile kosztuje mascarpone??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.04, 17:40 To przynajmniej masz wybór:) I peewnie jeszcze świeży, bo ten u nas to różnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: ile kosztuje mascarpone??? IP: *.dialup.tiscali.it 21.04.04, 10:10 Co znaczy roznie? W niewlasciwie przechowywanym mascarpone moze wytworzyc sie jad kielbasiany. We Wloszech byly kilka lat temu ofiary smiertelne. Nalezy kupowac tylko w miejscu godnym zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Jad? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 12:26 Ale mnie nastraszyłaś z tym jadem! Ja kupuję w Carrefourze i nie zawsze jest taki sam, stąd mam wrażenie, że różnie ze świeżością. A może tak ma być? Wiesz, do wyboru mam jeden, więc nie mam porównania. Kiedyś kupiłam i okazał się tak kwaśny i wstrętny, mimo tego, że wyglądał "normalnie", że odżałowałam kasę i wyrzuciłam... Może lepiej pozostanę już przy tym wyrabianym własnym sumptem? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jad? 21.04.04, 13:57 Nie chcialabym straszyc, ale tak jest. Jesli tzw. lancuch chlodniczy nie zostatnie zachowany, moze sie wytworzyc jad kielbasiany / po wlosku "botulino" /. Byly takie wypadki kilka lat temu. Dlatego napisalam, aby kupowac w godnych miejscach. W razie watpliwosci, lepiej wyrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Jad? 21.04.04, 14:41 Gość portalu: Agusia napisał(a): > Może lepiej pozostanę już przy tym wyrabianym własnym sumptem? Sama robisz mascarpone?W jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia daję namiar na wątek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 15:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11865758&v=2&s=0 pozwól, że odeślę Cię do tego wątku. Tam są dwa sposoby: z mleka i ze śmietany. Ja robiłam ten ze śmietany; efekt zadowalający, a myślę, że praktyka czyni itd ;) Miałam 36% śmietankę, bo nie było napisane ilu, więc wzięłam najbardziej tłustą. A znalazłam jeszcze serek (na razie w internecie) za ok. 8 pln za 250 g. To trochę taniej; jeszcze go nie próbowałam: www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=1059&pkt_id=&pro_id= Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: daję namiar na wątek 21.04.04, 15:13 Dzięki ale raczej się nie skuszę.Przy obecnych cenach śmietany 36% nie wiem czy byłoby to opłacalne,jednak wolę kupić gotowy oryginalny.Ostatecznie tiramisu nie robi się codziennie więc przeboleję tę cenę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: daję namiar na wątek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 12:14 Agusiu, ja robiłem serek wg. technologii śmietanowej, urzywając do tego śmietany 18%, tylko nie z kartonu, a świerzej, słodkiej z półlitrowych kubeczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jad? IP: *.proxy.aol.com 21.04.04, 15:58 O mascarpone i robieniu go domowo (Engl.): www.pastrywiz.com/season/tira2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Jad? IP: *.proxy.aol.com 21.04.04, 16:07 Warto wiedzieć, że mascarpone to nie tylko tiramisu, ale i inne potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś