Dodaj do ulubionych

ile kosztuje mascarpone???

20.04.04, 15:42
tak z ciekawosci chcialam zapytac ile w Polsce kosztuje 250g serka
mascarpone. bo widze ze przy kazdym pytaniu o tiramisu ktos sie zali ze jest
strasznie drogi.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: ile kosztuje mascarpone??? 20.04.04, 15:47
      tak przeciętnie ok. 12zl

jesli chcesz sobie posprawdzać ceny niektórych towarów, to mozesz to zrobić
      www.piotripawel.pl/e-zakupy
      • zuzinkas Re: ile kosztuje mascarpone??? 20.04.04, 15:55
        ojeje
        bo w Miediolanie to najtanszy w moim supermarkecie kosztuje 0,85 € a najdrozszy
        3,38 € za 250g.
        • Gość: Agusia Re: ile kosztuje mascarpone??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.04, 17:40
          To przynajmniej masz wybór:) I peewnie jeszcze świeży, bo ten u nas to różnie...
          • Gość: Linn Re: ile kosztuje mascarpone??? IP: *.dialup.tiscali.it 21.04.04, 10:10
            Co znaczy roznie? W niewlasciwie przechowywanym mascarpone moze wytworzyc sie
            jad kielbasiany. We Wloszech byly kilka lat temu ofiary smiertelne. Nalezy
            kupowac tylko w miejscu godnym zaufania.
            • Gość: Agusia Jad? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 12:26
              Ale mnie nastraszyłaś z tym jadem!
              Ja kupuję w Carrefourze i nie zawsze jest taki sam, stąd mam wrażenie, że
              różnie ze świeżością. A może tak ma być? Wiesz, do wyboru mam jeden, więc nie
              mam porównania. Kiedyś kupiłam i okazał się tak kwaśny i wstrętny, mimo tego,
              że wyglądał "normalnie", że odżałowałam kasę i wyrzuciłam...
              Może lepiej pozostanę już przy tym wyrabianym własnym sumptem?
              • linn_linn Re: Jad? 21.04.04, 13:57
                Nie chcialabym straszyc, ale tak jest. Jesli tzw. lancuch chlodniczy nie
                zostatnie zachowany, moze sie wytworzyc jad kielbasiany / po
                wlosku "botulino" /. Byly takie wypadki kilka lat temu. Dlatego napisalam, aby
                kupowac w godnych miejscach. W razie watpliwosci, lepiej wyrzucic.
              • dziuunia Re: Jad? 21.04.04, 14:41
                Gość portalu: Agusia napisał(a):

> Może lepiej pozostanę już przy tym wyrabianym własnym sumptem?

Sama robisz mascarpone?W jaki sposób?
                • Gość: Agusia daję namiar na wątek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 15:04
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11865758&v=2&s=0
                  pozwól, że odeślę Cię do tego wątku. Tam są dwa sposoby: z mleka i ze śmietany.
                  Ja robiłam ten ze śmietany; efekt zadowalający, a myślę, że praktyka czyni
                  itd ;)
                  Miałam 36% śmietankę, bo nie było napisane ilu, więc wzięłam najbardziej
                  tłustą. A znalazłam jeszcze serek (na razie w internecie) za ok. 8 pln za 250
                  g. To trochę taniej; jeszcze go nie próbowałam:
                  www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=1059&pkt_id=&pro_id=
                  • dziuunia Re: daję namiar na wątek 21.04.04, 15:13
                    Dzięki ale raczej się nie skuszę.Przy obecnych cenach śmietany 36% nie wiem czy
                    byłoby to opłacalne,jednak wolę kupić gotowy oryginalny.Ostatecznie tiramisu
                    nie robi się codziennie więc przeboleję tę cenę;)
                  • Gość: marcin Re: daję namiar na wątek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 12:14
                    Agusiu, ja robiłem serek wg. technologii śmietanowej, urzywając do tego
                    śmietany 18%, tylko nie z kartonu, a świerzej, słodkiej z półlitrowych
                    kubeczków.
                • Gość: Pichciarz Re: Jad? IP: *.proxy.aol.com 21.04.04, 15:58
                  O mascarpone i robieniu go domowo (Engl.):
                  www.pastrywiz.com/season/tira2.htm
                  • Gość: P. Re: Jad? IP: *.proxy.aol.com 21.04.04, 16:07
                    Warto wiedzieć, że mascarpone to nie tylko tiramisu, ale i inne potrawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka