giezik 20.04.04, 15:51 "Gdybym miała wybrać tylko jeden składnik, kóry muszę mieć w kuchni, wybrałabym cytrynę, bo smakuje i pachnie zdecydowanie, zarazem podkreślając inne aromaty i wsącza się w potrawę jak płynne słońce" Bella Toskania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: cytryna, cytryna, cytryna 20.04.04, 16:06 A ja nigdy nie potrafiłabym wybrać tej jednej jedynej przyprawy. Musiałabym ograniczyć się co najmniej do 10, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Niezłym testem był tegoroczny wyjazd zimowy - zabrałam domu tylko czosnek, cytryny, cebulę, zioła prowansalskie, czarny pieprz i sól czosnkową. I robiło się i kurczaka i makarony w sosach różnistych i sałatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: cytryna, cytryna, cytryna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 12:09 Zgłasza sie maniak cytrynowy: Zupa cytrynowa Rosół z kury ( dla ambitnych) Rosól z kostki (dla leni - czyli dla mnie ) 3 cytryny - sok i skórka ryż ugotowany na sypko wedlinka (szynka) pokrojona w paseczki (może być obsmażona) śmietana lub jogurt pieprz sól przyprawy wedle uznania natka Ugotowac rosół. Zetrzec skórke z 2 cytryn, wrzucić do rosołu, ze wszystkich cytryn wycisnąc sok, wlać do rosołu. Zabielić smietaną (uwaga, lubi sie skisić ). Doprawić. Podawać z ryżem, paseczkami wędliny. Posypac natką. Smaczengo To z Elle chyba: Krem z cytryn (Lemon curd) - znalazłam to i sie podzielę 30 dag masła 10 zóltek (!!) 36 dag (36??)cukru pudru 300 ml soku z cytryn (swieżych) tarta skorka z cytryny Do garnka włożyc roztopione masło, zóltka, cukier i sok z cytryny. Garnek włożyc do kąpieli wodnej i na małym ogniu energicznie ubijac aż zacznie gestniec. Włożyć do słoika, posypac skórką i zamknąć. kremik ten można trzymac przez kilka miesięcy (!!). Otwarty sloik przechowywać w lodówce. Krem jest swietną podstawą tary cytrynowej --- Spaghetti ze smietaną i cytryną (wybaczcie, znów prawie wszystko na oko) spaghetti 5 cytryn 2 smietany masło parmezan starty sól pieprz Makaron gotować Z 4 cytryn zetrzeć skorkę. Wycisnąc sok (niekoniecznie ze wszystkich bo będzie bardzo kwaśne - kwestia gustu ). Skórke wrzucic na patelnie z masłem, podsmażac na wolnym ogniu, dodac śmietanę i parmezan - jesli całość jest za gesta podlać wodą, w której gotuje sie makaron. Stopniowo dolewac sok z cytryny (uwaga - smietana może sie ściąć). Doprawic sola i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucic do sosu i wymieszac ,pogotowac jeszcze chwilke, dodać skórke z piątej cytryny. Jeść natychmiast ja tego trochę mam.. kto chętny? Ale prosze o nowe pomysły- cytrynowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: cytryna, cytryna, cytryna IP: *.zefa.pl 21.04.04, 12:56 Aleście mi smaku narobili.... Na Wielkanoc piekłam cisto wytrynowe... do formy wielkości keksowki zuzywa sie 3 cytryny. Jest słodziutkie, pulchniutkie, max proste a pachnące bosssko... Jesli chcecie jutro wrzuce Wam przepis... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: cytryna, cytryna, cytryna 21.04.04, 13:04 to ja mam gdzies przepis na tarte cytrynową i mus.. i kurczaka w cytrynach... :) M. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cytryna, cytryna, cytryna 21.04.04, 13:54 Marghe, Ty sie od razu przeprowadz na Wybrzeze Amalfitanskie. Tam to sa cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno cytryna IP: 217.11.133.* 21.04.04, 14:08 No to ja dorzucę: wiosenna zupa zielona Wywar z kurczęcia + posiekane drobno mięso + groszek zielony + kilka drobno pokrojonych liści kapusty pekińskiej - tych ciemnozielonych + posiekane w kostkę jajko na twardo + starta skórka z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: cytryna dobra do wszystkiego IP: *.proxy.aol.com 21.04.04, 16:22 www.google.pl/search?q=potrawy+z+cytryn%B1&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: cytryna dobra do wszystkiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.04.04, 17:14 Wyciągam wątek. Liczę na Was. M. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: cytryna dobra do wszystkiego 29.04.04, 20:54 No, dawac te przepisy! Dagmara Jeszcze się taaam żagiel bieli... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Pasta cytrynowo-pietruszkowa 30.04.04, 10:04 Wczoraj zrobiłam taką wiosenną pastę do chleba (inspirowaną libańską sałatką z natki pietruszki): pęczek pietruszki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny szczypta cukru szczypta soli Pietruszkę, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać (można mikserem poszatkować), dodać oliwę, sok z cytryny, cukier i sól. Wszystko razem wymieszać. Podawać na opieczonym w tosterze chlebie. Dodam, że dzisiaj rano pasta była jeszcze lepsza niż zrobiona na świeżo wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Pasta cytrynowo-pietruszkowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 12:18 reklamacja !!!!!!!!!!!! Ilość 2 razy większ . Z jednego pęczka pochłonąłem w ciągu 10 minut. proste i piiiszne. (opcjonalnei sugerowałbym z połówkę awokado) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Pasta cytrynowo-pietruszkowa 30.04.04, 12:26 Kupiłam 1 pęczek, bo mój mąż nie lubi natki pietruszki, więc myślałam, że sama to będę wcinać, a może wyjdzie niedobre, czy coś. Mąż zjadł 2 grzanki i stwierdził, że dobre, a jak na pietruszkę, bardzo dobre ;-) Z połówką avocado - mmmm... może być pyszne! Jeszcze mnie zastanawia makaron utytłany w tej paście + dużo parmezanu... Tylko więcej oliwy i cytryny wtedy trzeba dać. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Aha 30.04.04, 12:29 Jeszcze mi przyszło do głowy, żeby kiedyś świeże listki mięty do tej pasty wsiekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Gremolata IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 16:12 Ta pasta jest bardzo podobna do gremolaty, którą robiłam i jest faktycznie pyszna i urozmaica smak wielu potraw. A ta pasta na chlebie to po prostu "miodzio", a już najlepiej na podpieczonych, trochę chrupiących kromkach. I jak ktoś niżej pisze, podejrzewam, że z makaronem też będzie pyszna. Tutaj link do gremolaty (pasuje też do osso buco, które Giezik niedawno robił. :) www2.gazeta.pl/kobieta/1,24313,1733078.html Wszystko wiem, bo czytam, choć rzadko się udzielam. Maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Gremolata (ang.) IP: *.proxy.aol.com 03.05.04, 16:29 Cóż za wybór potraw! Szkoda tylko, że po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Gremolata (ang.) IP: *.proxy.aol.com 03.05.04, 16:30 Oj, zapomniałem wpisać: aolsearch.aol.com/aol/search?invocationType=topsearchbox.%2Faol%2Findex.jsp&query=gremolata+recipes&x=42&y=8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Gremolata (ang.) IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 16:57 Z wybranych linków kliknełam na risotto ze szparagami i gremolatą. Mmmmm... może być dobre. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Gremolata (ang.) IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 17:07 No wybór fantastyczny rzeczywiście, właśnie oglądam pastę z gremolatą z dodatkiem skórki pomarańczowej zamiast cytrynowej. Ach, ach! No jak zawsze pyszny link do linków :)) M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: cytryna dobra do wszystkiego IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 29.04.04, 21:23 Capri slynie z cytryn - sa praktycznie w kazdej potrawie, no i drinkach, bo przeciez robia wspaniale limoncello/mam przepis, ale nie wiem czy mozna robic z cytryn ze sklepu bo moga byc pryskane..../. Ponizsze przepisy pochodza z Capri- Risotto z cytrynami- 6 szklanek rosolu z kurczaka /b. goracy, powinien stac na malym gazie na palniku obok garnka w ktorym robi sie risotto/ 3 1/2 lyzki masla 1 1/2 lyki oliwy z oliwek 2 duze szalotki, drobno posiekane 2 szklanki ryzu arborio 1/4 szklanki bialego, wytrawnego wina 1 szklanka startego parmezanu 2 lyzki drobno posiekanej zielonej pietruszki 2 lyzki soku z cytryny, swiezo wycisnietego 4 lyzeczki startej skorki z cytryny W garnku rozpuscic oliwe z 1 1/2 lyzki masla, dodac szalotki, podsmazyc je, nastepnie dodac ryz, podsmazyc 1 minute. Dodac wino i czekac az odparuje. Dodac pierwsza chochle rosolu, az wyparuje i kontynuowac chochla po chochli, ok. 30 minut. Wylaczyc gaz.Wmieszac w to parmezan i pozostale 2 lyzki masla. Nastepnie dodac pietruszke, sok i skorke z vytryny. Wymieszac i natychmiast podawac. Tarta cytrynowa- Ciasto- 1 szklanka /25dkg/masla 2 duze zoltka 1 lyzka cukru 2 1/4 szklanki maki 1/4 lyzeczki soli 3 lyzki wody Mikserem ubic maslo z zoltkami, dodac cukier, pozniej make sol i wode. Przeniesc ciasto na posypana maka stolnice, nadac ksztalt kuli i wlozyc do lodowki na 1 godzine. Krem cytrynowy- 5 duzych jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki wysokoprocentowej smietanki /chyba 36% w Polsce/ 2/3 szklanki soku z cytryny 3 lyzki startej skorki z cytryny Ubic jajka, cukier, smietanke, sok i skorke z cytryny. Ubijac powoli ale caly czas na parze/postawic miske na parujacym garnkiem/ i ubijac 20 minut, dopoki nie zgestnieje. Wystudzic. Nagrzac piekarnik do 180C. Rozwalkowac ciasto, wlozyc do formy i do zamrazalnika na 15 minut. Potem nalozyc folie aluminiowa na ciasto, wypelnic fasola i piec 15 minut. Usunac fasole i folie, piec dalsze 30 minut, albo do zezlocenia, wystudzic. Nalozyc krem i wstawic do lodowki-nalezy zrobic dzien wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camille Re: cytryna dobra do wszystkiego IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 29.04.04, 21:33 Zupelnie zapmnialam o moim ukochanym przepisie na tzw. "lemon squares"-klasyk amerykanski, ktory dostalam od kolezanki lata temu i czesto robie/latwe!/ Cytrynowe kwadraciki- 1. 2 szklanki maki wymieszac z 1/2 szklanki cukru pudru, wkroic w to 25 dkg masla-zagniesc na dnie brytfanki /srednio-duzej/i wylepic nim jej dol. Piec 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. 2. Ubic 4 jajka, dodac 2 szklanki cukru, 1/3 szklanki soku z cytryn/ja probuje, czasem dodaje wiecej soku/, 1/4 szklanki maki oraz 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia. Wszystko razem dobrze zmiksowac i wylac na podpieczone ciasto/nie musi wystygnac/. Piec nastepne 25 minut. Wystudzic, posypac cukrem pudrem i kroic w kwadraty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: cytryna, cytryna, cytryna IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 23:01 Jeśli znacie angielski, wpiszcie w wyszukiwarce LEMON RECIPES - coś niesamowitego te wszystkie przepisy! Odpowiedz Link Zgłoś