giezik 21.04.04, 17:37 kupilem wlasnie halibuta, specjalnie pod katem przepisu znalezionego wczoraj: Halibut z kaparami w pernodzie halibut 4 filety kapary 60 g pernod 2 łyżki masło 110 g trybula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzinkas Re: a dzis na kolacje 21.04.04, 17:45 co to jest ten "pernod"? a "trybula"? ale ze mnie ignorantka... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: a dzis na kolacje 21.04.04, 17:51 Pernod -wóda anyżkowa :), której dostałem sporą ilość i wyszukiwałem co z niej zrobić. Trybula - Lat: Anthriscus cerefolium L.) (ang: garden chervil) Roślina roczna 20 - 50 cm wys. zwana również trybulką, jest bardzo podobna do pietruszki, smak jej jest jednak delikatniejszy i zapach inny - lekko anyżkow Konia z rzędem temu, kto wie gdzi ekupić w Polsce, dlatego będzie z natką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cioccolata Re: a dzis na kolacje IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.04, 23:33 a ja zjadłam pyszną zapiekankę z bakłażana i serka camembert i teraz boli mnie brzuszek :( Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: trybula:) 22.04.04, 00:45 to z linku od P.:) www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/Caps_ann.html inaczej 'francuska pietruszka'??? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: trybula jeszcze raz:) 22.04.04, 00:50 :(( chcialam byc pomocna, ale nie wiedzialam, ze glowny adres sie nie zmienia wraz z detalami. trzeba wiec isc do alfabetu, wybrac 'C', a potem w dol do 'Chervil'. bedzie ladne zdjecie. musze poszukac wsrod ziol na rynku co to za dziwo:), moze warto posiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: a dzis na kolacje IP: *.proxy.aol.com 22.04.04, 01:52 www.ochef.com/322.htm Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: a dzis na kolacje 22.04.04, 07:25 wyszło - uwaga: albo wiecej pernodu, albo faktycznie ta trybula, która ma pooć anyżkowy aromat wzmacnia smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziółko a szałwia? IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.04, 17:50 a może trochę szałwi wzmocni aromat? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: a dzis na kolacje 22.04.04, 16:14 Aj, jak można pysznego halibucika anyżem traktować?1 ;-) Halibuta robiłam ostatnio tak: dzwonka halibuta obtoczyłam w mące i zostawiłam na kilka minut, po czym piekłam około 20 minut w temperaturze 200 C z wiórkami masła na wierzchu. Pyszności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: a dzis na kolacje IP: 217.20.201.* 22.04.04, 18:44 nastal czas szparagow, wiec dzis na kolacje zjemy ich cala gore z sosem holenderskim mmniam :-) ps. na obiad tez byly szparagi, ale my je strrrrraaasznie lubimy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: a dzis na kolacje 22.04.04, 19:18 Gdzie ten czas szparagów?! Pewnie w jakiej Italii albo Hiszpanii :-( U nas jeszcze parę tygodni trzeba będzie poczekać. Za to pochwalę się, że wczoraj jadłam małosolne - mąż gdzieś kupił jako niespodziankę na kolację. Jej, jakie były dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: a dzis na kolacje 25.05.04, 18:17 hania55 napisała: > Gdzie ten czas szparagów?! Pewnie w jakiej Italii albo Hiszpanii :-( U nas > jeszcze parę tygodni trzeba będzie poczekać. no niekoniecznie, poludnie i zachod je mialy od polowy kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Do Giezika 22.04.04, 18:50 Trybula wspaniale rośnie w doniczce. Dwa lata temu wyrósł mi prawie półmetrowy, gęsty parapetowy egzemplarz. Powodzenia w pracach rolnych:) Odpowiedz Link Zgłoś