Dodaj do ulubionych

płyta indukcyjna- problem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 23:03
na jednym z pól grzewczych pojawiły się plamy, a w tych miejscach powierzchnia płyty zmieniła swoją fakturę- jest chropowata. Czy miał ktoś z Was z tym problem? Nie wiem, czy to wada płyty, czy... właśnie, co?
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 05:48
      weź na szmatke troche płynu do mycia urzadzeń kuchennych,namocz to chropowate i poczekaj z pół godziny. Potem przetrzyj szmatką. Jesli powierzchnia chropowatego Ci sie zmniejszy,to zabieg powtórz.Płyta ma byc bez podgrzewania.
      Jesli po kilku takich zabiegach zniknie całkowicie to po prostu uznaj,że płyta była brudna,a to coś co ja zabrudziło pod wpływem temperatury zaschło
    • mhr-cs Re: płyta indukcyjna- problem 02.02.11, 07:39
      Gość portalu: anna napisał(a):

> na jednym z pól grzewczych pojawiły się plamy

napewno przez przypadek
      moglo byc cos pod garnkiem,
      albo "wykipialo",nastepnym razem
      poloz pod garnek,zanim zaczniesz gotowac
      serwetke kuchenna,potem masz spokoj
      najlepsza jest pasta Ceran
      na te plyty ceramiczne,
      • Gość: kinga044 Re: płyta indukcyjna- problem IP: *.key.com.pl 02.02.11, 12:03
        ja mam specjalny skrobak do plyty. takie plamy zazwyczaj to przypalenia, ładnie schodza skrobakiem nawet bez mleczka, ale z mleczkiem ladniej błyszczy po umyciu :-)
        • Gość: anna Re: płyta indukcyjna- problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 16:20
          to raczej nie jest problem przypalenia, plama jest jasna, a wżery są w płycie. Zastanawiam się, czy może to być wada płyty; użytkuję ją dwa miesiące i przestrzegam wszelkich zaleceń z tym związanych
        • Gość: do kinga044 Re: płyta indukcyjna- problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 19:13
          gdzie zakupiłaś taki skrobak??
          • kk345 Re: płyta indukcyjna- problem 02.02.11, 21:24
            są w sklepach ze sprzętem AGD, czasem też bywają w marketach
    • Gość: x Re: płyta indukcyjna- problem IP: *.adsl.alicedsl.de 02.02.11, 17:02
      jesli to nie sa zabrudzenia to zglos to tam gdzie ja zakupilas,gwarancje przeciez masz.
      • Gość: anna Re: płyta indukcyjna- problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 20:34
        to się rozumie samo przez się; myślałam, że może u kogoś zaistniała podobna sytuacja. Ciekawe, jak oceni to serwisant- może wmówić wszystko
        • Gość: yśty cudów nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 21:10
          mało jest środków żrących szkło,a tylko one mogłyby Ci wygryżć wżery w płycie.Weż żyletkę i spróbuj nią zdrapać tą chropowatość. Jesli to sie nie uda zrób próbę- postaw na tym miejscu coś idealnie prostego-np nowa linijkę,zgaś światło i za linijka podświetl miejsce łączenia sie linijki z powierzchnią płyty. Jesli po drugiej stronie zobaczysz światło bedziesz wiedziała,że to wżery. Wówczas weż za gardło wszystkich uzytkowników a i sama zrób rachunek sumienia. Ktos musiał usuwać z płyty jakieś plamy przy pomocy cifu,albo innego środka szorujacego,albo druciakiem czy gąbką szorującą.. Większość środków o mlecznej konsystencji(tzw mleczka) jest środkami agresywnymi,zawierają materiał ścierny. Drobniutki,ale ścierny.
          I to mogło spowodować utrate gładzi,zmianę koloru. Wówczas daruj sobie serwisowca,zawsze przypisze Ci winę,bo płyt indukcyjnych,ceramicznych a nawet inox nie mozna czyścic jakimikolwiek mleczkami,druciakami czy nawet szorstkimi gąbkami.
          • kk345 Re: cudów nie ma 02.02.11, 21:27
            > płyt indukcyjnych,ceramicznych a nawet ino
            > x nie mozna czyścic jakimikolwiek mleczkami,druciakami czy nawet szorstkimi
            > gąbkami

Całe szczęście, że moja płyta tego nie wie i nie protestuje, gdy od 5 lat czyszczę ją druciakiem i CIFem...
            • Gość: yśty płyta to małe Miki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 21:37
              dobrze,że nie wie tego serwis...
              • kk345 Re: płyta to małe Miki 02.02.11, 22:40
                Po co serwis miałby interesować się doskonale działająca, idealnie gładką płytą ceramiczną znanej, polskiej marki na A?
                • Gość: aaa Re: płyta to małe Miki IP: 212.160.148.* 03.02.11, 13:39
                  hahaha do momentu az sie zepsuje
                  przyjdze serwisant
                  popatrzy
                  pomysli o druciaku i gwarancja jak psu w :-) pyszczydlo
                  • kk345 Re: płyta to małe Miki 03.02.11, 20:23
                    Gwarancja po 5 latach? I po czym serwisant rozpozna szorowanie druciakiem- bo śladów nie ma najmniejszych...Aaaa, wiem, zapyta yśty, ktory z przyjemnoscia na mnie doniesie...
                    • Gość: yśty u mnie w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 20:44
                      mówiło sie w takich przypadkach-całuj psa w nos.Jesli chcesz to mogę to zmodyfikować,byś i ty miała przyjemność.
    • Gość: leni6 Re: płyta indukcyjna- problem IP: *.home.aster.pl 02.02.11, 21:10
      Też mi się wydawało, że powierzchnia płyty przestała być gładka. Wszystko zeszło skrobaczką, która była dołączona do płyty.
    • happy_time Re: płyta indukcyjna- problem 02.02.11, 21:19
      Nic nie piszesz na temat tego jak czyściłaś płytę. Próbowałaś jakimś mleczkiem pzeznaczonym do płyt indukcyjnych? u mnie nawet jak coś wykipi albo postawię mokry garnek to plamy schodzą bez problemu. Skontaktuj się z serwisem, możliwe, że to jakaś wada.
    • mhr-cs Re: płyta indukcyjna- problem 03.02.11, 14:03
      nie wiem co mozna zrobic
      zeby zniszczyc taka plyte
      ceramiczna,takie bledy
      nie sa w gwarancji to pewne,
      • Gość: anna Wiem, że mogę na Was liczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 18:09
        Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi. Do tej pory używałam płynu do mycia naczyń, bądź Clina, który poleciła mi znajoma. Okazało się, że były zbyt słabe. Kupiłam dzisiaj mleczko, naniosłam na te miejsca i dosłownie po przetarciu ściereczką, zmiany ustąpiły:) Ulżyło mi (białe plamy nie wyglądały najlepiej)- moja pierwsza i dosyć droga płyta. Pozdrawiam
    • Gość: zywy indukcja IP: *.internetunion.pl 02.01.14, 17:29
      A jakie to mleczko? mam ten sam problem
    • Gość: gość problem z płytą IP: 212.59.254.* 19.03.14, 21:41
      Ja również proszę o podanie nazwy mleczka, mnie zrobiło się tak samo i już nie wiem czym mam to doczyścić
      • kropkaa Re: problem z płytą 21.03.14, 23:19
        Należy kupować mleczka do płyt ceramicznych/indukcyjnych. Np. Vitroclen, ale mleczko, nie spray - ten do przetarcia, ale doczyści mleczko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka