Dodaj do ulubionych

mieszanka ziół

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 09:44
Mam pytanie. Swojego czasu była w sprzedaży mrożona mieszanka ziół (firma znana) ale zniknęła z pola widzenia. Dla mnie super sprawa bo zawsze pod ręką był substytut świeżych ziół.Czy jest coś podobnego w sprzedaży i gdzie tego szukać? :)
Obserwuj wątek
    • nothing.at.all Re: mieszanka ziół 28.03.11, 10:39
      Tam było więcej soli niź ziół:). Sama przygotuj taką mieszkankę. Kupujesz zioła które lubisz i wykorzystujesz, w osobnym woreczku mieszasz i gotowe.
      • ania_m66 Re: mieszanka ziół 28.03.11, 10:56

> Tam było więcej soli niź ziół:). Sama przygotuj taką mieszkankę. Kupujesz zioła
        > które lubisz i wykorzystujesz, w osobnym woreczku mieszasz i gotowe.
        ?????
        w mrozonych mieszankach ziol nie ma soli
        • linn_linn Re: mieszanka ziół 28.03.11, 11:01
          nothing.at.all miala/a chyba na mysli kostki z bazylia, pietruszka itp. Nie byly one mrozone, ale soli mialy mnostwo.
          • nexstartelescope Re: mieszanka ziół 28.03.11, 11:37
            Skoro pisze wyraźnie, że mrożona i że mieszanka, to chyba jednak nie miała na myśli tych kostek :P
            • ania_m66 Re: mieszanka ziół 28.03.11, 11:47
              autorka watku nie miala na mysli kostek smaku, a mrozone.
              natomiast forumka, lub forumek kryjacy sie pod nickiem nothing.at.all po raz kolejny udowadnia, ze nie potrafi czytac ze zrozumieniem, lub, ze nie czyta wcale watkow w ktorych sie wypowiada.
              wracajac do tematu, w niemczech robi takie mieszanki np firma iglo.
              jesli nie mialabym do nich dostepu, pewnie kupilabym kilka ziol mtozonych badz swiezych w doniczkach i sama przygotowalabym sobie do zamrazarki.
              • linn_linn Re: mieszanka ziół 28.03.11, 12:19
                Jasne: autorce watku chodzilo o mieszanki mrozone, ale nie sadze, aby chodzilo o mieszanki solone. Tym bardziej nie sadze, aby bylo tam "więcej soli niź ziół". Stad moj post o kostkach: byc moze zaszla pomylka ze strony nothing.at.all.
                Wracajac do tematu, za znam ziola morzone, ale pojedynczo. Mieszanki sa chyba niezbyt wygodne: nie zawsze potzrebny jest ten sam zestaw. Ja w kazdym razie mroze osobno.
                • Gość: e Re: mieszanka ziół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 12:41
                  Dzięki za odzew.Oczywiście, że nie chodziło o żadne kostki. Pomysł z mrożeniem jak najbardziej słuszny, jednkże zestaw ziółek które tam były zgromadzone dawał efekt (oczywiście użyty z umiarem) uniwersalny traktowany bardziej jak przyprawa do zup, sosów,mięs czy ryb. Problematycze jest również zdobycie trybuli czy ogórecznika bo takie zioła miała również w składzie ta mieszanka.
                  • linn_linn Re: mieszanka ziół 28.03.11, 14:17
                    W takim razie szkoda, ze nie spisalas skladnikow.
                    Znalazlam:
                    papaja.pl/?section=firmy_info&id=161&sub_id=84
                    "Mieszanka ziół
                    skład: pietruszka, rukiew, koper, trybula, szczypior, szczaw, ogórecznik, kurzyślad polny"
                    Opakowania 1 kg.
                    • qubraq Re: mieszanka ziół 28.03.11, 17:08
                      W Ofercie papaja.pl/?section=firmy_info&id=161&sub_id=84 jest i mieszanka 0,25 kg;
                      Dzieki za informację - nie znałem tego a czasem mi sie takie cos moze przydac :-)
                      • doral2 Re: mieszanka ziół 28.03.11, 20:12
                        idzie wiosna, posadź w doniczkach zioła i zamróź.
                        co do ogórecznika - w marketach ogrodowo-budowlanych kupisz bez problemu nasiona ogórecznika, który jest wieloletnim zielem i na dokładkę pleni się jak chwast.
                        jednego roku zasiałam, a od pięciu lat wyrywam, bo pleni się to cholerstwo jak pokrzywa czy perz.
                        sądzę, że w doniczce tez urośnie jak dziki.
                        polecam zbierać kwiaty ogórecznika i mrozić, świeże mają piękny, błękitny kolor, po zamrożeniu robią się różowe. super do ozdabiania ciast czy napojów.

trybula jak sądzę, tak samo łatwo w doniczce czy skrzynce urośnie, aczkolwiek nie próbowałam. kto wie, może w tym roku pokuszę się??
                        • linn_linn Re: mieszanka ziół 29.03.11, 08:56
                          Ciekawe... Ogorecznik czesto wystepuje we wloskich przepisach. W mojej okolicy rosnie go mnostwo.
                        • nieskorzanka Re: mieszanka ziół 29.03.11, 22:34
                          doral2 napisała:

> a ogórecznika, który jest wieloletnim zielem i na dokładkę pleni się jak chwast
                          > .
                          > jednego roku zasiałam, a od pięciu lat wyrywam, bo pleni się to cholerstwo jak
                          > pokrzywa czy perz.

Ogórecznik jest rośliną JEDNOROCZNĄ. Nie pleni się jak pokrzywa czy perz. Wytwarza sporo nasion, które co roku rozsiewają się.
              • nothing.at.all Re: mieszanka ziół 29.03.11, 11:34
                Czytam watki w których się wypowiadam i czytam ze zrozumieniem. Tym razem umknęło mi słowo mrożone.
                Po raz kolejny? Każdemu się zdarzy coś przeoczyć. A Ty widocznie śledzisz moje wą5tki skoro tak dokłanie wiesz, że po raz kolejny coś przeoczytłam.
                Ale czy od razu trzeba mnie atakować? Po raz kolejny wychodzi, że tu ludzie czytają aby komuś dopieć - dzieki.
                • Gość: kopczyk Re: mieszanka ziół IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.11, 11:53
                  nothing.at.all napisała

A Ty widocznie śledzisz moje
                  > wą5tki skoro tak dokłanie wiesz, że po raz kolejny coś przeoczytłam.

a niewiesz ze to strona detektywów?
    • mhr2 Re: mieszanka ziół 28.03.11, 13:28
      oczywiscie to nie na ten temat,
      ale polacz groba sol morska z ziolami
      (najlepiej suszone)i to zmixuj
      gotowe do wszystkiego
      na wszelki wypadek,
    • linn_linn Re: pesto z ogorecznika 29.03.11, 09:00
      Szukalam zdjecia ogorecznika i samo sie znalazlo, w galerii:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96770654,96770654,0,2.html?v=2
    • qubraq Re: mieszanka ziół 30.03.11, 10:52
      Dzwoniłem do dystrybutora na W-wę i on mowi ze tych ziół mrozonych w sklepach nie ma ze to tylko dostarczają do gastronomii... :-/
      • linn_linn Re: mieszanka ziół 30.03.11, 10:54
        Tak podejrzewalam... Trzeba zrobic samemu. Ja na razie doszlam do perfekcji w mrozeniu natki pietruszki. Reszta przede mna.
        • mhr2 Re: mieszanka ziół 30.03.11, 12:23
          ,a co myslicie o Podagrycznik pospolity(giersch),
          u mnie w ogrogku pelno i jest bardzo smaczny,
          jego nigdy nie mrozilam,moze tez warto
          • linn_linn Re: mieszanka ziół 30.03.11, 13:28
            Sprobuj niewielka ilosc. Tylko wysusz dokladnie przez zamrozeniem, jak natke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka