Dodaj do ulubionych

a propos Świąt- prośba o radę

IP: *.ds3.agh.edu.pl 30.03.11, 14:02
Wybieram się na Święta do rodzinnego domu mojego chłopaka i pomyślałam sobie że byłoby miło gdybym coś przywiozła smakowitego. I tu zaczyna się problem- ciasta ani ciasteczek nie upiekę bo nie mam piekarnika ( nie mam też możliwości iść do jakiejś koleżanki żeby skorzystać).
Myślałam żeby przygotować jakiś deser na zimno ale to też raczej odpada bo jedziemy do niego pociągiem,na pewno będzie duży tłok to raz a dwa może być już dość ciepło a deser na zimno kilka godzin bez lodówki to chyba nie jest najlepszy pomysł.Rodzina jest spora-8 osób więc musi być też dość łatwo podzielne.
Myślałam o jakiejś nalewce (jest jeszcze trochę czasu) w ładnej butelce ale nie wiem czy to wypada? No i najmłodszy brat nie będzie mógł skosztować.
Jakieś rady?
Dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • Gość: Moi Re: a propos Świąt- prośba o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 15:02
      Ja bym zrobiła dla każdego samodzielnie zdobione pisanki. I świątecznie, niezobowiązująco, dla każdego i kulinarnie też trochę:)
      • Gość: sylwia Re: a propos Świąt- prośba o radę IP: *.ds3.agh.edu.pl 30.03.11, 15:07
        no,właśnie,zapomniałam dopisać że pisanki odpadają-nie mam za grosz zmysłu artystycznego.prace plastyczne odpadają,wolę gotować :P
        • linn_linn Re: a propos Świąt- prośba o radę 30.03.11, 15:10
          Do jajek patchworkowych nie potrzeba zdolnosci: wydmuszki, nozyczki z zabkami, klej i scinki materialow.
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40356331,40367153.html
    • bene_gesserit Re: a propos Świąt- prośba o radę 30.03.11, 15:44
      Nalewka to dobry pomysl, ale dowiedz sie od chlopaka, czy oni piją w święta (są domy, w ktorych alkoholu w swieta koscielne zwlaszcza sie unika) i czy lubią to, co masz ochote przygotowac (czyli jesli np robisz adwokata, czy lubią takie slodkie rzeczy). Mlodszemu bratu mozesz na pocieszenie kupic jakiegos zająca z czekolady czy cos (zalezy, jak bardzo mlodszy ;) - to nie bedzie tylko sympatyczny gest wobec mlodego czlowieka, pokazesz w ten sposob twoją 'rodzinność' ;)

Mozesz ewentualnie zrobic jakies slodycze bez piekarnika - np trufelki (mnostwo przepisow na GP, ja mam tez zbior receptur, ale po angielsku), kandyzowana wlasnorecznie skórke cytrusową w czekoladzie, czekoladową korę czy cos w tym rodzaju. I oryginalnie, i pomyslowo, i smacznie - i sie nie urobisz oraz nie zrobisz konkurencji tesciowej in spe mazurkami ;)
      • bene_gesserit Re: a propos Świąt- prośba o radę 30.03.11, 15:45
        PS Albo mozesz im zawiesc bakalie i orzechy w miodzie, jesli dbaja o zdrowie i maja sercowcow w rodzinie.
        • Gość: sylwia Re: a propos Świąt- prośba o radę IP: *.ds3.agh.edu.pl 30.03.11, 17:17
          rzeczywiście,nalewka to chyba dobry pomysł a jak coś to wypić ją mogą po świętach :)
          a znasz jakieś przepisy na nalewkę? z takich "szybkich" ten mi się spodobał :
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49001454,49001454.html
          czy do smaku nektarynek będzie pasował cynamon? bo mam kilka lasek i nie mam jak ich zużyć.
          Będę wdzięczna za inne przepisy.
          pzdr
          • bene_gesserit Re: a propos Świąt- prośba o radę 30.03.11, 17:37
            Nektarynki o tej porze roku? Beda mialy polowe, jesli nie cwierc normalnego nektarynkowego aromatu, imho szkoda roboty. Raczej nalewka kukułkowa, adwokat czy falszywy baileys.

[url=https://forum.gazeta.pl/forum/w,77,17570486,17599316,Re_Przepis_na_advocat.html?fb_xd_fragment#?=&cb=fe53fddaff440a&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&ackData[id]=1&width=90]Tu advocat mamy Ampoliona, wieloletniego forumowicza [/url]- wyprobowany z powodzeniem (jesli nie masz prawdziwej wanilii, to uzyj cukru waniliowego, chociaz warto zastapic go drozszym cukrem z prawdziwą wanilia Kotanyi). Tylko musialabys go zrobic juz w tym tygodniu.

Likier na kukulkach jest w sieci na pewno, a baileys - na GP.
          • qubraq Re: a propos Świąt- prośba o radę 30.03.11, 17:49
            Gość portalu: sylwia napisała:

> rzeczywiście,nalewka to chyba dobry pomysł a jak coś to wypić ją mogą po świętach :)
            > a znasz jakieś przepisy na nalewkę? z takich "szybkich"

moje nalewki stoją latami ale jesli jesteś "na musiku" to spróbuj kupić jakiś esencjonalny syrop firmy "Krokus" albo np. ze suszonych sliwek i zalej pól na pól spirytusem i niech postoi te trzy tygodnie do świąt, dobry byłby syrop orzechowy - juz wiem - sa na rynku takie wlasnie mocne syropy dereniowe lub żurawinowe gruzińskie albo ormiańskie - to je wykorzystaj do tego celu :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka