Dodaj do ulubionych

o biały ser chciałam zapytać:)

IP: *.aster.pl 12.04.11, 18:56
jaki kupujecie?
bo słyszę jak w sklepie ludzie proszą o śmietankowy, maślankowy, tłusty półtłusty,chudy..., ja zawsze proszę o taki,żeby nie robiła się z niego "mazia"tylko,żeby twarożek miał wyczuwalne grudki:)

czy te śmietankowe róznią się od tych maślankowych bardzo i które są lepsze?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: o biały ser chciałam zapytać:) 12.04.11, 20:16
      Najlepiej popróbować samemu. Jedni wolą właśnie "maziowaty" (ja) inni grudkowaty. Jedni robią sernik wyłącznie z tłustego, inni wręcz przeciwnie tylko z chudego. A i tak najlepszy ser jest taki ze wsi, od baby, która przyjeżdża na targ z koszykiem.
      • mirabelka200377 Re: o biały ser chciałam zapytać:) 28.04.11, 07:34
        ja najbardziej lubię taki prawdziwy twaróg półtłusty. Mieszkam koło Wrocławia i u nas jest z mleczarni z Rawicza. Dla mnie jest najlepszy. Do sernika tez daje tylko taki, jak go nie ma, to nie robię sernika. No i mielę go tylko raz nigdy dwa czy trzy jak zalecają.
      • Gość: mika Re: o biały ser chciałam zapytać:) IP: *.acn.waw.pl 28.04.11, 11:46
        Gdzie są jeszcze takie baby z koszykami?
    • Gość: marbor1 Re: o biały ser chciałam zapytać:) IP: *.aster.pl 12.04.11, 23:35
      Ja kupuję u siebie na bazarku ser wiejski, mniej obwarzony [ale nie mazisty]. Jest naprawdę bardzo dobry.
      • ewkka Re: o biały ser chciałam zapytać:) 13.04.11, 08:17
        tradycyjnie od lat twaróg garwoliński.
    • jhbsk Re: o biały ser chciałam zapytać:) 13.04.11, 10:31
      Ja najbardziej lubię te z Garwolina i Mławy. Półtłuste.
      • kr_ka_11 Re: o biały ser chciałam zapytać:) 13.04.11, 10:33
        też zadałam tu ostatnio pytanie o ser, w odniesieniu do przepisu na sernik.. zawsze mam problem przy wyborze. moim zdaniem taki okragly twarog babuni nadaje się całkiem dobrze, ale też chętnie dowiem się o preferencje innych.
    • mathias_sammer Re: o biały ser chciałam zapytać:) 28.04.11, 09:49
      zjadlbym kawalek- najlepiej tlusty.
      ale nie chce misie isc do polskiego sklepu.
      m.s.
    • marghe_72 Re: o biały ser chciałam zapytać:) 28.04.11, 09:54
      wilgotny poproszę :)
    • Gość: ba_nita Robię jogurt. IP: *.gdynia.mm.pl 28.04.11, 11:18
      A potem odcedzam. Serwatka do pieczenia chleba. Myślenie kulinarne nie boli.
      • Gość: Kasia Re: Robię jogurt. IP: *.aster.pl 28.04.11, 11:33

> A potem odcedzam. Serwatka do pieczenia chleba. Myślenie kulinarne nie boli.

to w temacie białego sera?
        • kosmopolitesiorbut Owszem. 18.05.11, 14:59
          Po odcieknięciu serwatki otrzymujesz biały ser. Od wieków.
    • kinman Re: o biały ser chciałam zapytać:) 17.05.11, 14:58
      Taki z gródkami świetnie smakuje z miodem :)
    • Gość: ela Re: o biały ser chciałam zapytać:) IP: *.aster.pl 17.05.11, 19:03
      maślankowy jest super! bardziej suchy (taki twaróg wolę) i według mnie ma bardziej zdecydowany smak od śmietankowego. nie wiem, czy nadaje się na sernik, bo nie robiłam, ale do zjedzenia na chlebie, z pomidorem jest rewelacyjny
      • doral2 Re: o biały ser chciałam zapytać:) 17.05.11, 21:02
        zjadłabym tłustego, takiego od baby na bazarze.
        ale religia mi zabrania i jem 0% tluszczu...
    • very.martini Re: o biały ser chciałam zapytać:) 18.05.11, 10:01
      Ja kupuję bardzo rzadko, w zdrowych sklepach, patrząc uważnie, żeby nie miał w składzie mleka w proszku, bo i tam takie babole się zdarzają. Zawsze tłusty, około 30%. Jak mam dużo szczęścia, to udaje się z niepasteryzowanego mleka.
      Chętnie bym zrobiła swój, ale u mnie "robienie swojego" oznacza, że zostawiam i po miesiącu zamykam oczy, zatykam nos i jakoś wynoszę do kosza (po omacku;))

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: x myślisz ekologicznie i ekonomicznie! IP: *.unitymediagroup.de 18.05.11, 13:34
        Ja też jestem za transportowaniem mleka i soków owocowych po całym świecie.
        A właściwie to wozi się wodę, bo resztę to można "skoncentrować".
        Ale żeby wygłosić opinię na forum, to nie trzeba szkół kończyć ;)
      • mhr2 Re: o biały ser chciałam zapytać:) 18.05.11, 13:42
        very.martini napisała:

> Ja kupuję bardzo rzadko, w zdrowych sklepach, patrząc uważnie, żeby nie miał w
        > składzie mleka w proszku,

masz racje,ale jak to sprawdzasz?,nie kazdy pisze(mowi)prawde,
      • kosmopolitesiorbut To dodaj do podgrzanego mleka 18.05.11, 15:03
        sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Wymieszaj, utworzy się skrzep. Przełóż go na gazę i powieś do odcieknięcia. Następnego dnia masz biały ser (twaróg). Stopień wilgotności regulujesz przykładając go czymś ciężkim i tyle. Czekać nie wiadomo ile? A po co?
    • Gość: adama Re: o biały ser chciałam zapytać:) IP: 212.160.148.* 20.05.11, 14:51
      dla mnie najlepszy ser jest od ziembinskiego
      tlusty albo poltlusty
      smakuje jak ser robiony przez moja babcie podskierniewickiej wsi
      nie ma tego sera w marketach
      kolo mnie na woli w 2 sklepach sprzedaja
      nie ma porownania z zadny serem garwolin, mlawa czy innym paczkowanym na smierc
      • felinecaline Re: o biały ser chciałam zapytać:) 07.06.11, 15:26
        gosciu adamo! Bardzo Cie prosze, wyslij do mnie maila, mam do Ciebie pytanie i ewentualnieogromnaprosbe..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka