japanunieprzerywalempanieposle 13.04.11, 08:11 czym sie roznie w produkcji przemyslowej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzioucha_z_lasu Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 09:08 Tym samym, co w produkcji nieprzemysłowej - pochodzeniem. Pytanie z gatunku " czy krokodyl jest bardziej długi, czy bardziej zielony". Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 12:00 nie znasz tematu i gadasz glupoty nie wiem po co. maslanka powinna byc pozostalosica po zabraniu masla ze smietany i by moze kiedys tak wygladala produkcja teraz wyglada inaczej i chciala bym sie dowiedziec jak. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 12:55 uderzyłaś się w głowę i echo cię ogłuszyło? Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 19:20 bardzo rzeczowa odpowiedz... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 09:12 Nie znam się na produkcji przemysłowej, ale to w ogóle dwa różne produkty są. Jogurt, gęsty, sfermentowany, z mleka, a maślanka powinna być płynną pozostałością ze słodkiej śmietanki po zrobieniu z niej masła. Podobno teraz maślankę fałszują mlekiem z dodanymi bakteriami. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 09:18 Podobnie w przepisach z maslanka tym, ktorzy nie maja do niej dostepu / a we Wloszech jest tylko lokalnie / zalecaja zastapienie jogurtem zmieszanym z mlekiem / pol na pol /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: jogurt a maslanka IP: *.aster.pl 13.04.11, 11:31 Bardzo dawno temu mieszkałam w pobliżu mleczarni i często w tejże mleczarni moja mama kupowała za grosze maślankę. Pamiętam, że była ona przezroczysta o lekko zielonkawym kolorze z pływającymi grudkami masła. Dziś jak popatrzy się na skład to jest tam mleko w proszku i wiele innych składników [jakieś stabilizatory i bóg wie co jeszcze]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: jogurt a maslanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.11, 12:31 Gość portalu: marbor1 napisał(a): > Bardzo dawno temu mieszkałam w pobliżu mleczarni i często w tejże mleczarni moj > a mama kupowała za grosze maślankę. Pamiętam, że była ona przezroczysta o le > kko zielonkawym kolorze z pływającymi grudkami masła. Dziś jak popatrzy się na > skład to jest tam mleko w proszku i wiele innych składników [jakieś stabilizato > ry i bóg wie co jeszcze]. Pomyliło ci się z serwatką... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 13:26 A moze sprzedawali serwatke w cenie maslanki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: jogurt a maslanka IP: *.aster.pl 13.04.11, 13:56 Ja doskonale wiem co jest serwatką a co maślanką. W maślance nie ma prawa być mleka. To co jest sprzedawane, to jest mieszanina maślanki i mleka w proszku oraz różnych innych dodatków. Poczytajcie sobie skład maślanki. Maślanka to jest płyn powstały w efekcie odzielenia tłuszczu od śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: jogurt a maslanka IP: *.aster.pl 13.04.11, 14:01 Jeszcze coś znalazłam: "Maślankę, którą oferują nam dziś sklepowe półki, produkuje się z odtłuszczonego mleka, do którego dodaje się specjalne szczepy bakterii, a nawet aromaty maślarskie. Mimo wszystko z wyżej wymienionych powodów nie należy z tego pysznego napoju rezygnować." Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 14:14 W innych krajach tez produkuje sie maslanke w ten sposob: metoda jogurtowa. A probowalas robic w domu? Podobno z 250 ml smietany uzyskuje sie 90 g masla i 125 ml maslanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: jogurt a maslanka IP: *.aster.pl 13.04.11, 14:26 Wiesz linn_linn, mnie się to po prostu nie opłaci. Oboje z mężem jesteśmy już prawie 80-latkami. Jemy bardzo mało. Powiem, że lubimy bardzo dobrą kuchnię. Odżywiamy się zdrowo. Gotuję, piekę wszystko sama, ale to są b. małe ilości. No, bo ile można zjeść w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 myslalam ze to serwatka byla, 13.04.11, 12:31 Gość portalu: marbor1 napisał(a): moj > a mama kupowała za grosze maślankę. Pamiętam, że była ona przezroczysta o le > kko zielonkawym kolorze z pływającymi grudkami masła. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: myslalam ze to serwatka byla, 13.04.11, 16:01 Też jak pamiętam maślankę z prawdziwej, drewnianej maselnicy po ubiciu masła, to była białym płynem, a serwatka jest przejrzysta. Może w tej mleczarni mieszali obie żeby więcej było? Z resztą można sobie zrobić prawdziwą maślankę, wystarczy kupić śmietanę 36% potrzymać w temperaturze pokojowej i spróbować ją ubić mikserem. Wytrąci się masło, a to co zostanie to będzie czysta maślanka. Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 16:07 Jogurt to ukwaszone mleko z dodatkiem "szlachetnych" bakterii jogurtowych poddane procesowi w określonej temperaturze Maślanka to produkt uboczny wyrobu masła. Odpowiedz Link Zgłoś