Dodaj do ulubionych

"Niehiegieniczny" kurczak w lodowce

IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 15.05.11, 00:48
Mozecie mi powiedziec co jest "niehigienicznego" w trzymaniu kurczaka w lodowce? Mieszkam w Anglii, w jednym domu z kilkoma Anglikami, i dzisiaj Katie zapytala sie mnie, czy moglbym moje piersi z kurczaka trzymac ofoliowane w lodowce, a nie po prostu na talerzyku (dzisiaj kupilem i tak wlozylem, zeby jutro ten kawalek skonsumowac). Jakies zarazki sa na moim miesie czy cus? Ona niby pracuje w "food safety" ("bezpieczenstwo zywnosci").
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 15.05.11, 01:08
      jesli sa surowe, to Katie ma racje :)
    • bene_gesserit Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 15.05.11, 02:32
      Katie ma rację, bo z kurczaka na talerzyku moze cos skapnąć. Nawet ofoliowane lepiej chowac do lodowki w torebce, koniecznie na najnizszej polce (najzimniej i nie ma ryzyka skapniecia na maslo czy jakis ser). Oczywiscie wspolczesnie, kiedy kurczaki sa hodowane na duza skale, badane itd, a standardy higieniczne podwyzszyly sie bardzo, nie ma tak wiele przypadkow salmonellozy, ale jednak sie zdarza - diabel nie spi. Z tego tez powodu trzeba uwazac z surowymi jajami i jajami w skorupce, nie pic surowego mleka prosto od krowy, nie narazac jedzenia na kontakt z muszymi łapkami itd itd
      • rannie.kirsted Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 15.05.11, 18:47
        ach i niestety przez te chooerna salmonelle odpadaja wszelkie kremy do ciast na bazie surowych zoltek:(((( a samo maslo to juz nie to samo...
      • mhr2 nie przesadzaj, 16.05.11, 12:36
        bene_gesserit napisała:

> Katie ma rację, bo z kurczaka na talerzyku moze cos skapnąć. Nawet ofoliowane l
        > epiej chowac do lodowki w torebce, koniecznie na najnizszej polce (najzimniej i
        > nie ma ryzyka skapniecia na maslo czy jakis ser). Oczywiscie wspolczesnie, kie
        > dy kurczaki sa hodowane na duza skale, badane itd, a standardy higieniczne podw
        > yzszyly sie bardzo, nie ma tak wiele przypadkow salmonellozy, ale jednak sie zd
        > arza - diabel nie spi. Z tego tez powodu trzeba uwazac z surowymi jajami i jaja
        > mi w skorupce, nie pic surowego mleka prosto od krowy, nie narazac jedzenia na
        > kontakt z muszymi łapkami itd itd
        • kosmopolitesiorbut Do mhr. 16.05.11, 17:07
          Możesz mi wytłumaczyć jaki cel ma cytowanie wypowiedzi forumowiczów bez jakiegokolwiek komentarza, który by to uzasadniał oprócz notorycznego zaśmiecania forum? Już się nie raz pochwaliłaś, że potrafisz to zrobić więc może już wystarczy? Dobra. Napiszę wprost. To jest po prostu wk...jące.
          • Gość: kra Re: Do mhr. IP: *.toya.net.pl 21.05.11, 23:03
            komentarz zawarła w tytule ;-)
            ale zgadzam się, że to wkurza
    • pepparkakor Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 15.05.11, 11:16
      popieram Katie ;)
    • Gość: kika Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.11, 11:52
      Fuuuuuj, kto trzyma surowe mięso w lodówce bez przykrycia folią?? Potem taki nieprzyjemny zapach jest w tej lodówce, mięso koniecznie w folii!
      • aqua48 Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 15.05.11, 14:16
        Jak nie masz folii to włóż do miseczki i przykryj talerzem.
        • mhr2 Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 16.05.11, 12:30
          aqua48 napisała:

> Jak nie masz folii to włóż do miseczki i przykryj talerzem.
          lepiej jest przykryc serwetka kuchenna(papier)mozna zmienic
          jak bedzie wilgotna,oczywiscie nie moze lezec "wiekami",
          folii nie polecam,
      • iksigrekzet111 Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 16.05.11, 12:15
        ja trzymam!
        Szczególnie właśnie mięso kurze, które na drugi dzień po owinięciu folia bez dostępu powietrza robi się nieświeże (czytaj: pachnące inaczej). Aby nic nie skapywało trzyma się je w miseczce z wyższymi ściankami co najwyżej z "dziurawym" przykryciem ale nie we folii. Podobnie wędliny. Co lepsze sklepy zawiją znów wędliny w papier jak kiedyś a nie do woreczka foliowego.
    • Gość: kaziu Re: możesz trzymać na talerzyku, ale IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 15.05.11, 14:11
      Najpierw to folie trzeba miec. Wedline i sery trzymam w opakowaniach, w ktorych je zakupilem. Nie badzcie od razu tacy zlosliwi - jestem 30+ letnim mezczyzna, ktory chociaz sam sobie potrafi obiad ugotowac (w przeciwienstwie do kolegow, ktorym zony gotuja). Nie pamietam z domu rodzinnego, zeby mamusia owijala mieso jakas folia (zreszta 15 lat temu folia w moim domu bylaby zbednym luksusem). I dalej mi nikt nie wytlumaczyl, jak jakies bakterie przeskakuja z mojego kawalka miesa na inna zywnosc.
      • eeela Re: możesz trzymać na talerzyku, ale 15.05.11, 14:39
        Nie wiem nic o przeskakujących bakteriach, ale z talerzyka zawsze może coś skapnąć. Ktoś przesunie go, niechcący potrąci, i już bakterie nie muszą samoistnie przeskakiwać. Ryzyko jest co prawda niewielkie, mięso jest najprawdopodobniej zdrowe, niemniej surowe mięso ma specyficzny zapach, i doskonale rozumiem, że twoi współlokatorzy nie życzą sobie lodówki przesyconej aromatem surowego kurczaka. No i - last but not least - jak trzymasz mięso bez przykrycia, to ono po prostu schnie.
      • thiessa Re: możesz trzymać na talerzyku, ale 16.05.11, 15:09
        Gość portalu: kaziu napisał(a):

> Nie pamietam z domu rodzinnego, zeby mamusia owijala mieso
        > jakas folia (zreszta 15 lat temu folia w moim domu bylaby zbednym luksusem). I
        > dalej mi nikt nie wytlumaczyl, jak jakies bakterie przeskakuja z mojego kawalk
        > a miesa na inna zywnosc.

Folia moze i byla luksusem, ale moja trzymala w misce, przykryte talerzykiem. Ja tez tak robie, bo mieso pokryte folia na drugi dzien zaczyna smierdziec. Inna sprawa, ze nie znosze zapachu surowego miesa unoszacego sie w lodowce i nawet z praktycznego punktu widzenia nalezaloby przykryc, zeby nie obsychalo.
        Popieram Kate.
    • trypel Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 16.05.11, 16:35
      ale on tam żywych nie trzyma :D
      • pepparkakor Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 16.05.11, 20:05
        :)))
    • maki-chan Re: "Niehiegieniczny" kurczak w lodowce 20.05.11, 12:44
      może chodzi o zapach tego kurczaka? ja kurczaka tez zawsze trzymam pod przykryciem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka