Dodaj do ulubionych

sos pieprzowy

17.05.11, 19:04
Wiem, że jest mnóstwo przepisów więc nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo chciałam poznać Wasz idealny przepis. Wolałabym bez śmietany tzn nie zabielany. W wielu przepisach jest musztarda, a ja chciałabym dodać jeszcze cebulę, bo bardzo lubię taką 'rozciapaną' w sosie tylko nie wiem czy musztarda , cebula i pieprz marynowany to nie za dużo szczęścia na raz. Sos ma być do wieprzowych polędwiczek.
Obserwuj wątek
    • kajaanna Re: sos pieprzowy 17.05.11, 19:40
      Na bazie beszamelu?

Jedna, niewielka cebula, podduszona na maśle (powoli, na niewielkim ogniu) z dodanym pieprzem i potem zrób beszamel - wsyp mąkę, rozetrzyj ją w tłuszczu na gładką masę i cały czas mieszając, wlej mleko w temperaturze pokojowej, albo nawet lekko podgrzane. Trzeba intensywnie mieszać, żeby się nie zrobiły grudki. Można podprawić gałką, lekko dosolić.
    • bagatella Re: sos pieprzowy 17.05.11, 20:16
      We Francji sos pieprzowy robi sie na bazie tzw fond de veau, ktory powoduje, ze sos jest gesty i aromatyczny.
      A le w Polsce mysle, ze mozna wykorzystac jasnozlota zaklepke i odrobine dobrego bulionu.
      Idealny sos z zielonego pieprzu ma wlasnie malutki kleksik z musztardy dijon,
      ale czemu tego nie pominac?
      Smazac zielony pieprz nie zapomnij przed zaklepka chlusnac odrobina czegos
      mocnego, typu whisky czy brandy, wino biale Nie
    • Gość: x cebula jest słodka, nie pasuje do pieprzu IP: *.unitymediagroup.de 17.05.11, 21:22
      • Gość: y Re: cebula jest słodka, nie pasuje do pieprzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 00:53
        jajko też jest słodkie, do pieprzu pasuje idealnie
        • Gość: x ale nie duszone wspólnie! IP: *.unitymediagroup.de 18.05.11, 00:54
    • coralin Re: sos pieprzowy 18.05.11, 18:05
      Nie dałam musztardy za to dałam jednak cebulę. Sos taki sobie wyszedł. Trochę pieprzu marynowanego wciąż mam więc pewnie będę kombinować aż dojdę do doskonałego smaku.
      Dziękuję za rady:)
      • mitta Re: sos pieprzowy 18.05.11, 19:11
        Też robiłam taki sos do polędwiczek. Do beszamelu dodałam zielony pieprz i trochę sera pleśniaka (ja dałam złotego lazura). Wyszedł pyszny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka