Dodaj do ulubionych

zupa "nic"?

IP: 212.191.80.* 11.05.04, 20:20
przejrzałam wiele wątków i dalej niebardzo wiem. w jednych piszą, że mleko z
żółtkami należy zagotować, w innych, że nie można. o białkach jest
podobnie... ma ktoś wypróbowany przepis na pyszną zupke nic?
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: zupa "nic"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 21:13
      ja robię tak:
      oddzielić żółtko od białka, żółtko utrzeć na kogel mogel/ z cukrem/, białko
      ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru, zagotować mleko i małą łyżeczką kłaść
      pianę na mleko/ jak kluseczki/, wyjąć je delikatnie z mleka i przełożyć na
      talerze, mleko zdjąć z ognia i dodać wczesniej przygotowany kogel mogel i zalać
      pianki.
      SMACZNEGO.
      • Gość: mere Re: zupa "nic"? IP: 212.191.80.* 11.05.04, 21:49
        no tak ale w jaich proporcjach? ile jajek na ile mleka?
        • Gość: marta Re: zupa "nic"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 21:57
          nie wiem dla ilu osób ale na początku sprubój z 1/2 l mleka i 2 jajek
          • Gość: mere Re: zupa "nic"? IP: 212.191.80.* 11.05.04, 22:01
            dziękuję ślicznie. jutro spróbuję, bo dzis to juz byłoby szaleństwo ;)
    • Gość: Bilala Re: zupa "nic"? IP: *.uz.zgora.pl 12.05.04, 11:45
      U nas tę zupę robiło się tak: utarty kogel-mogel, ubita piana z białek. Mlekiem
      zagotowanym z wanilią "zaparza się" kogel mogel (po prostu, stale mieszając
      wlewa się wrzące mleko do koglu-moglu. Trzymając je na malutkim ogniu (żeby już
      się nie zagotowało), kładzie się na powierzchnię łyżeczką pianę. Można podać na
      ciepło albo ostudzić. Pożądany dodatek świeżych truskawek albo poziomek!
      • Gość: marcin Re: zupa "nic"? IP: *.pgi.waw.pl 13.05.04, 10:30
        moja babcia, a za nią ja najpierw gotujemy "nice" czyli kluseczki piankowe,
        zupełnie jak Marta, kogel mogel kręcimy z wanilią i cukrem i zalewamy gorącym
        mlekiem. Najlepsze jest mocno zimne, czyba, że zima - wtedy lepsze gorące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka