izunia81 14.05.04, 15:23 Witam Wszystkich, potrzebują dobrego przepisu na prostą i tanią sałatkę(bez gotowania). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: może taka? Re: przepis na prostą i tanią sałatkę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.04, 16:56 Moja "dyżurna" sałatka dla niespodziewanych gości. Mogę ja zrobić ZAWSZE i SZYBKO: 1 - Puszka groszku, puszka kukurydzy, puszka tuńczyka 2 - Otworzyć i odcedzić 3 - Wymieszać 4 - Jak kto lubi dodać majonez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: przepis na prostą i tanią sałatkę IP: 64.213.237.* 15.05.04, 05:30 Slowo-salatka, jest nie scisle, co sie teraz pod nie kryje w kraju? Bo np:czy surowka jest salatka? Inny przyklad salatki z tunczyka w puszce: Do ryby dodaje posiekana cebulke zielona, selery naciowe i ogoreczka konserwowanego,sol i pieprz do smaku oraz majonez. Szybka i tania. A oto raczej surowka: Zielona salata, pomidor, rzodkiewka , zielona cebulka, ogorek ,papryka--wszystko podrobnic, wymieszac, dodac sos: oliwka plus ocet winny + 2 zebki czosnku posiekanego, sol-wymieszac z salata-smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: przepis na prostą i tanią sałatkę 15.05.04, 05:46 To pewnie z nadmiaru zależności od angielskiego: "salad" znaczy zarówno "sałatka" jak i "surówka". Wielu polskich "poliglotów" uważa, że kudy to polskiemu do (pseudo)angielszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
izunia81 Re: przepis na prostą i tanią sałatkę 15.05.04, 14:04 Dziękuję i proszę o jeszcze, właśnie jestem początkującą kuchareczką (jak tak to można określić) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: przepis na prostą i tanią sałatkę IP: 64.213.237.* 15.05.04, 21:58 Wiesz, jak juz naprawde chce cos szybkiego robie wszystko jak na salatke ziemniaczana, ale bez ziemniakow (czyli; jajka, zielona cebulka, jablko, groszek z marchewka z puszki, lub mrozone-obgotowane, moze byc ogorek konserwowy lub kiszony, celer naciowy,czerwona papryka surowa)+majonez troche soli i pieprzu do smaku i prosze, jest dodatek do kolacji!! Jest tez prosta , dobra salatka z gotowanego lub pieczonego kurczaka. Zrob ja tak jak tunczyka, tylko zastap kurczakiem .Do majonezu lubie dodac troche musztardy. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: przepis na prostą i tanią sałatkę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.04, 12:11 Nieśmiało przypomnę, że miało być bez gotowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: przepis na prostą i tanią sałatkę IP: *.kabel.telenet.be 16.05.04, 04:21 A ja robie na szybko ; Ugotowanne ziemniaki pokrojone w polplastry , marchewka z groszkiem z puszki , swiezy ogorek , swiezy por , jablko , ogorek kiszony - majonez musztarda i chrzan + przyprawy ( sol , pieprz cukier) i salatka gotowa tylko dobrze wystudzic Jajko jadam osobno bo moj pan nie jada jajek ogolnie Wszystkie te produkty posiadam zwykle w domu i wierzcie mi , ze salatka grubo pokrojona jest smaczna gotowanie marchewek , pietruszek , selera itp oraz krojenie na miazge to strata czasu a caly smak salatce nadaje wlasnie majonez chrzan i musztarda oraz przyprawy a zapach swiezy ogorek i por Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: przepis na prostą i tanią sałatkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 10:42 ja robie taka gotuje makaron muszelki na aldente do tego makaronu dodaje obsmazona na patelni kielbaske z chilli mieszam dodaje zgniecione 2 zabki czosnku( mozna zwiekszyc lub zmiejszyc ilosc ja daje wiecej zeby byla ostrzejsza) dotegoo dodaje 3 lyzki majonezu dekoracyjnego winiary (inny nie pasuje wyprobowalam) a na koniec dodaje duzo startego sera zoltego lagodnego mieszam i gotowe aha wazna rzecz makaron musi byc wystudzony :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwid Weź sałatę, 16.05.04, 13:08 Umyj dokładnie każdy liść, a następnie wszystkie drobno porozrywaj.Nie kroić (sałata nie lubi noża). Tak przygotowaną sałatę (która właśnie stała się sałatką) porozkładaj do tylu miseczek, ile osób będzie przy stole, a nadmiar zostaw w miednicy ustawionej w centralnym miejscu. Prosta, tania, bez gotowania. Smacznego. P.S. Tę sałatkę należy jeść rencami i palcyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: przepis na prostą i tanią sałatkę IP: *.autocom.pl 16.05.04, 18:23 Puszka tuńczyka, puszka kukurydzy, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, ewentualnie odrobina oliwy z oliwek jakby sałatka była za sucha. Tuńczyka rozdrobnić, dodać posiekaną natkę pietruszki i resztę składników. Wszystko wymieszać. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś