Dodaj do ulubionych

Glutaminian a smak słodki

04.07.11, 18:46
Czy ktoś orientuje się czy glutaminian sodu ma wpływ na słodki smak? Że wzmacnia smak dań i przy częstym używaniu nic juz nie smakuje bez glutaminianu to zarówno czytałam, jak i niestety wiem z doświadczenia. Od kilku miesięcy jestem na odwyku od glutaminianu i ostatnio zauwazyłam, że wszystko jest dla mnie za słodkie. Czy odwyk od glutaminianu może być tego przyczyną czy raczej nalezy szukać gdzie indziej?
Obserwuj wątek
    • mathias_sammer Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 19:09
      przyczyny nalezy szukac gdzie indziej.
      pozdro!
      m.s.
      • hata.mari Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 19:12
        O, to mnie zmartwiłes, ale dzięki za odpowiedź.
        • 83kimi Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 19:19
          Hmm, nie wiem, czy ma związek, ale jeśli chcesz się odzwyczaić od glutaminianu, to używaj dużo wyrazistych przypraw, ziół... Może spróbuj podoprawiać dania na ostro? Jak się dobrze doprawi na ostro, to często nawet soli nie trzeba dodawać.
          • hata.mari Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 19:26
            Tak, wiem, dzięki. Właśnie tak robię: dużo przypraw, suszona włoszczyzna, pietruszka, czasem jakaś wędzonka do zupy i jakoś idzie. Tylko zaskoczył mnie ten słodki. Nie wiem od czego to, ale nawet ciasta, które robię sama tak jak zwykle są za słodkie.
            • 83kimi Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 19:36
              Hmm, ciekawe, może to jednak coś innego. A od kiedy nie stosujesz produktów z glutaminianem?
              • hata.mari Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 19:47
                Dokładnie nie pamiętam, ale jakieś 4 miesiące.
                • 83kimi Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 19:52
                  I dopiero teraz tak masz? Podejrzane, obstawiałabym jednak coś innego. A może po prostu organizm sygnalizuje, że spożywasz za dużo cukru? Ja kiedyś jadłam słodycze kilka razy dziennie, a teraz nie mam ochoty, czasami nie jem ich przez 3 tygodnie i zdarza się, że ktoś mnie częstuje jakimś batonikiem, a mnie to odrzuca.
                  • hata.mari Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 20:02
                    Tak, dopiero ostatnio to zauważyłam. Nie słodzę napojów od lat, słodzonych gotowych napojów czy soków też raczej nie piję, słodycze jem, ale i tak ograniczyłam w porównaniu do tego, ile jadłam kiedyś. Nie potrafię powiązać tego z jakąś inną zmianą w odżywianiu poza wykluczeniem glutaminianu.
    • Gość: mme Re: Glutaminian a smak słodki IP: *.icpnet.pl 04.07.11, 19:35
      Byłam na diecie Dukana. Po niej nie jestem w stanie zjeść jogurtu czy loda bo są za słodkie.
      Ciasta też są za słodkie. Strasznie jestem wyczulona na słodkie. Od czasu do czasu czuję braki słodkiego ale wystarczy mi owoc.
      • hata.mari Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 20:18
        Ja nie byłam ostatnio na żadnej diecie, ale słyszałam, że po Dukanie rzeczywiście się tak dzieje.
    • pepparkakor Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 20:25
      Glutaminian sodu wzmacnia WSZYSTKIE smaki.
      • mathias_sammer Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 20:49
        zjadlem trzy talerze zupiny (wodzionka warzywna), burczy i bulgocze mi w brzuchu, ale od nadmiaru (wody:-)) czuje sie jakos dziwnie zaspokojony i uspokojony i co gorsza nasycony. wciaz drapie sie po glowie (wczesniej juz zaczalem zanim upadl mi ostatni wlos). zupa byla bez gluta minianu, smietany tez nie dodalem, pietruszka tylko posypalem:)
        m.s.
        dobranoc
      • hata.mari Re: Glutaminian a smak słodki 04.07.11, 21:00
        > Glutaminian sodu wzmacnia WSZYSTKIE smaki.

Czyli jest możliwa taka sytuacja, że organizm przyzwyczajony do glutaminianu odbiera np. czekoladę jako mniej słodką, a po odstawieniu glutaminianu czekolada wydaje się bardziej słodka? Bo przecież do czekolady chyba nie dodają glutaminianu, a do domowych ciast nie dodaję na pewno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka