Gość: to ja IP: *.client.comcast.net 17.05.04, 22:49 z maselkiem na swiezym chlebie............ jestem w stanach -wiecie moze w jakich sklepach maja albo jak to sie nazywa po angielsku? :-) dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Camille Re: rzezucha IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 17.05.04, 22:56 Sprzedaja tu cos co nazywa sie "alfalfa" i chyba jest rzezucha lub cos w tym rodzaju....w dziale z jarzynami, w lodowce, w takim malym, kwadratowym, przezroczystym, plastikowym pudelku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: rzezucha IP: *.client.comcast.net 17.05.04, 23:00 no chce sobie sama posiac wiec wole w ziarenkach, ale jak pojde do sklepu to popatrze na alfalfa, dzieki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: rzezucha IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 17.05.04, 23:07 To dziwne, bo tutaj ziarenka rzezuchy i gliniane zwierzatka /nazywaja sie "chia pet"/na ktorych maja rosnac, widze na reklamach w TV, ale tylko w okolicy Bozego Narodzenia....Zupelnie nie rozumiem dlaczego, ale nie wiem czy teraz je znajdziesz. Chyba, ze trafisz na sklep ktory specjalizuje sie w sprzedazy nasion. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: rzezucha 17.05.04, 23:08 To 'alfaalfa' to jest wg google'a lucerna siewna.A to chyba nie to samo co rzeżucha niestety. www.kcweb.com/herb/alfalfa.htm www.atlas-roslin.pl/gatunki/Medicago_sativa.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camille Re: rzezucha IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 17.05.04, 23:14 Nie wyglada ta alfalfa ze sklepu jak ta na zdjeciach....Ale tez i sprzedaja tylko kielki, wiec kto wie jak wyglada naprawde..... Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 tu jest właściwa 17.05.04, 23:19 www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Lepi_sat.html Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: tu jest właściwa 17.05.04, 23:24 O właśnie:)Ale ta na zdjęciu to wyrośnięta już,bo to roślina dwuliścienna i normalnie to zjada się właśnie tylko te dwa pierwsze listki nie dopuszczając do dalszego rośnięcia,przynajmniej ja tak zjadam;) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: tu jest właściwa 17.05.04, 23:29 tak jest:) tu pokazuja ją w całości, żebyśmy wiedzieli, jak wyglądałoby to co zeżarliśny w stadium niemowlęctwa :) poza tym raz mi wyrosła taka na 5 cm (bo zapomniałam ) i też była dobra w sałatce jako jedno z zielsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: tu jest właściwa IP: *.we.client2.attbi.com 18.05.04, 00:13 polecam : alfalfa / spicy sprouts . Bardzo dobre i troche takie pikantne. Na kanapki - wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: rzezucha IP: *.nyc.rr.com 18.05.04, 02:33 Bliższym rzeżusze jest watercress. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: rzezucha - które? IP: *.proxy.aol.com 18.05.04, 02:48 www.pool-room.com/Personal/Plants/SaladAlfalfa.html www.science.edu.sg/ssc/vegetables/cruciferae_watercress.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: rzezucha - które? IP: *.drizzle.com 18.05.04, 02:56 no to teraz to juz nie wiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: rzezucha - które? 18.05.04, 03:02 alfalfa sprouts albo inne kielki np broccoli czy radishes sprouts wspaniale smakuja na kanapce zamiast salaty. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka codo 18.05.04, 11:22 rzeżuch i podobnych ta nasza, siana na talerzu, to rzeżucha ogrodowa (ze zdjęcia na linku emki), czyli wg botaników pieprzyca siewna - lepidium sativum, z rodziny krzyżowych, po ang garden cress albo pepper grass, pepperweed alfalfa to lucerna siewna - medicago sativa, z rodziny motylkowych, po ang (oprócz alfalfa) lucerne, purple medic, purple medick natomiast watercress to rukiew wodna - nasturtium officinale, z krzyżowych jest jeszcze rzeżucha łąkowa - cardamine pratensis, z krzyżowych, cuckoo flower czyli lady's smock albo cuckoo bittercress a w ogóle krewniacy najróżniejszych rzeżuch, jak i one same, to strasznie ekspansywne chwasty i trzeba uważać wysiewając na swobodzie :) a w sklepie, jeśli nie kupujemy gotowych tacek z zielskiem, tylko np. nasiona do wysiewu - sprawdzać nazwy łacińskie, bo te nazwy ang podane powyżej mają jeszcze sporo lokalnych odmianek albo w ogóle są mylone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: codo IP: *.client.comcast.net 18.05.04, 17:21 dzieki mniam juz sie ciesze jak sobie zjem :-) jeszcze mozna to do twarozku dodac prawda? Odpowiedz Link Zgłoś