taj_pan 31.07.11, 16:02 Rozpoczął się sezon grzybowy. Ja najbardziej lubię grzyby w śmietanie, smażone na maśle kanie, no i oczywiście marynowane. Jak Wy przygotowujecie grzyby, żeby były pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Grzyby 31.07.11, 16:43 Ja najbardziej lubię jajecznicę na młodych kurkach, smażone na maśle rydze i marynowane - malutkie maślaczki. Grzyby w śmietanie też są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re: Grzyby 31.07.11, 23:01 Ja tez uwielbiam smażone na maśle rydze. Maślaki wolę w śmietanie. Często pasteryzuje na zimę. No i tak jak piszesz jajecznica z kurkami pyychaa :) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Grzyby 01.08.11, 10:28 Kanie smażone panierowane w jajku lub saute - na grzance. Kurki w śmietanie z cebulą i koperkiem. Kurki w jajecznicy. Zalewajka z kurkami - wstrząsająco pyszna. Jesienią robię wersję z gąskami. Prawdziwki, podgrzybki - duszone w śmietanie. Albo zupa grzybowa - z kaszą perłową i ziemniakami, doprawiona łyżką kwaśnej śmietany już na talerzu. No i moje ukochane "pituski", czyli niepozorne twardzioszki przydrożne - smażone z jajkiem albo duszone ze śmietaną - boskie, jeden z bardziej aromatycznych grzybów, jakie jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re: Grzyby 02.08.11, 20:26 Bardzo fajny ten pomysł na zalewajkę, będę musiał wypróbować przy najbliższej okazji. No i wreszcie jest ktoś kto docenia twardzioszki przydrożne. Ja je robię na słodko-kwaśno :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Twardzioszki i purchawki, to sa tu od 5 lat 02.08.11, 20:54 doceniane, propagowane i opisywane... Za przeproszeniem! :_)) Najlepsze grzyby - pod wzgeldem aromatu i intensywnosci - twardziszki. Omlety, jaecznice, smazone jako dodatek oraz susz do zup. Najaromatyczniejsze ziemne - polskie trufle - mlode purchawki, biale w srdodku - na suroow na kanapki, do salt, jajaecznica i omlet... Kurki - na szaszlyki, na patyczkach. Kozlaki i parwdziwki - kapelusze - pieczone w calosci. Rydze - kanie - bez panierki!, Saute na patelni na szybko. Zalewajki i bialy barszcz na gąskach. Inne -to tysiace standardowe. mmmm Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Jacku a czy możesz 02.08.11, 23:26 coś przybliżyć o tych szaszłykach z kurek i papryki? Nigdy takich nie robiłem. Człowiek uczy się całe życie. Witaj sąsiedzie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f sie ma Somsiad! Otoz wybierasz duze kurki 03.08.11, 10:57 lub odwrotnie srednie - ale wszystkie takie same i na patyczki wzdluz trabki nadziewasz, jedna za druga. Smarujesz je oliwa i posypujes gruba sola i na grilla - na jakies od 4-5-6 minut z obracaniem. Sam smak kurki wzmocniony grillowo. (poodbnie jak nadmiar twradych kapeluszy prawdziwkowych - to tez tak mozna. (papryki zadnej nie uzywam i nie opisywalem?) Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: a solone zamiast suszone? 03.08.11, 12:31 Kiedys mi sie zaśmierdły na wczasach nazbierałam, uszuszyć nie bylo jak, troche podeschły, potem zaczęło lać... Po fakcie wyrzucenia uświadomilo mnie, że takie podsuszone, przed deszczami zasolić by można było. Pewnie bym uratowała soli tam kupując i zasypując? Tak tu pytam na przyszłość powiedzmy:) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut A niemki zbierasz? 03.08.11, 11:01 No i sarniaki. Nie wiem dlaczego są objęte ochrona skoro w lasach jest ich rok w rok zatrzęsienie. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: A podrzybki zbierasz? 03.08.11, 11:09 U mnie na osiedlu rosną podgrzybki, szczególnie pod starymi lipami, czy sa jadalne? Czerwonawe wierzchy a spody żółciutkie. Do lasu nie trzeba chodzić:)Takie miodne w smaku.:) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut I owszem. 03.08.11, 11:11 A dlaczego nie? Tak szybko licząc to zbieram około 30 gatunków grzybów. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: I owszem. 03.08.11, 11:16 No to dzięki kosmopolitesiorbucie za te pociechę. Mam sprytny wzrok zauważyłam po deszczach pojawiły sie. Nazbierałam, ususzyłam część zamroziłam. Czyste, nie robaczywe, co sie mam brzydzić. Pieczarki tez zbieram. Zauważyłam , że z rana dziadki chodzą i zbierają, jam nie gorsza:) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut I dobrze robisz jeśli tylko nie zbierasz obok 03.08.11, 11:18 parkingu albo osiedlowej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re: Prawie wyczerpałeś temat. 08.08.11, 21:53 Ja w niedzielę nazbierałem trochę grzybów i była fajna zupa. A na drugie kanie smażone na maśle :) Odpowiedz Link Zgłoś