mhr2 19.09.11, 12:06 ciekawa jestem co by z niej zrobic, podobno kisi sie tez jak kapuste jezeli tak ktos robil to bym byla ciekawa jaki ma potem smak,z czym mozna by porownac z kiszona kapusta,kiszonym selerem czy inny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr2 Re: Brukiew 20.09.11, 19:30 mysle ze to moze tylko qubraq odpowiedz,jak bedzie chcial ? Odpowiedz Link Zgłoś
niemam_nicka Re: Brukiew 21.09.11, 07:51 wystarczy wpisać w google'u i samemu można znależć --------- nienawidzę komuny,pamiętam za komuny obowiązkowe bezpłatne szczepienia dla noworodków i dzieci,darmowe przedszkola,obowiązkowych bezpłatnych dentystów dla dzieci w przedszkolach i szkołach podstawowych,bezpłatne sniadania w liceach,na studiach stypendia i na 3 roku umowy z przyszlym pracodawcą i mieszkania od niego od ręki po studiach.stypendia po 3 roku na poziomie płac robola itd.no i te samoloty mig co nie dawaly spać.dzien i noc wojsko polskie ćwiczylo swoje rzemiosło.teraz jest mila cisza i tylko te bociany.dzieci bez zębow studenci bez przyszłości itp Odpowiedz Link Zgłoś
lee-aa Re: Brukiew 20.09.11, 20:42 możesz zrobić z niej puree z odrobiną masła i czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Brukiew 21.09.11, 09:08 dziekuje za wszystkie odpowiedzi, szkoda tylko ze o jej kiszeniu nic nie ma i nieznalazlam, Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Brukiew 21.09.11, 10:12 Znalazlam informacje na temat kiszenia brukwi (albo rzepy), niestety tylko w jez. angielskim: herbangardener.com/tag/lacto-fermentation/ Ale najwazniejsza tam informacja jest to, ze brukiew kisi sie tak samo, jak kapuste. Jadlam kiedys kiszona rzepe w restauracji w Alzacj. Byla bardzo smaczna i nieco delikatniejsza niz kiszona kapusta. Warto sprobowac! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Brukiew 21.09.11, 10:37 kwiatek_leona dziekuje bardzo za informacje, juz przetlumaczylam Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: Brukiew 21.09.11, 16:03 zaciekawila mnie recepta na kiszenie brukwi, czy moglabym prosic wersje przetlumaczona na polski?,-z gory dziekuje w skandynawi gotuja ja razem z ziemniakami/marchewka, po ugotowaniu robia mus-pure jest tu bardzo popularne wlasnie w sezonie zbiorow.... Odpowiedz Link Zgłoś
niemam_nicka Re: Brukiew 21.09.11, 20:06 a czy ktoś może podpowiedzieć GDZIE kupić brukiew? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Brukiew 21.09.11, 21:03 niemam_nicka napisała: > a czy ktoś może podpowiedzieć GDZIE kupić brukiew? W Polsce ciężko, bo chyba ciągle jeszcze kojarzy się z biedą, brukiew piekło się jak ziemniaki na ognisku i była pożywieniem biedoty wiejskiej. Może na jakimś większym targowisku? Ja widziałam w prywatnym sklepiku z jarzynami, ale dość dawno temu i zupełnie nie cieszyła się poważaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
niemam_nicka Re: Brukiew 21.09.11, 22:18 Ja też dawno temu w latach 80. kupowałam brukiew, jest przecież pyszna i wartościowa, to mnie jakiś starszy pan bardzo skrzyczał, bowiem jadł w niewoli niemieckiej zupę z brukwi, no i nawymyślał mi od głupich że to kupuję... Z literatury wiem, że był to jedyny deser w sierocińcach - surowa brukiew właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: Brukiew 22.09.11, 10:00 w skandynawi sprzedaja w kazdym sklepie na dziale warzywnym i na kazdym ryneczku warzywnym... podaj przewaznie z opiekana kielbasa lub smazonym bekonem-pychota jednym slowem, zawsze daje wiecej brukwi jak kartofla i marchwi.... moze ktos pokusi sie na przetlumaczenie recepty na ukiszenie brukwi??? herbangardener.com/tag/lacto-fermentation/ Odpowiedz Link Zgłoś