19.09.11, 12:06
ciekawa jestem co by z niej zrobic, podobno kisi sie tez jak kapuste jezeli tak
ktos robil to bym byla ciekawa jaki ma potem smak,z czym mozna by porownac
z kiszona kapusta,kiszonym selerem czy inny?
Obserwuj wątek
    • quba Re: Brukiew 19.09.11, 12:17
      przypomina w smaku kalarepe
      • mhr2 Re: Brukiew 20.09.11, 19:30
        mysle ze to moze tylko qubraq odpowiedz,jak bedzie chcial ?

• a74-7 Re: Brukiew 20.09.11, 20:14
          napisz do niego na priva :-))
        • niemam_nicka Re: Brukiew 21.09.11, 07:51
          wystarczy wpisać w google'u i samemu można znależć

---------
          nienawidzę komuny,pamiętam za komuny obowiązkowe bezpłatne szczepienia dla noworodków i dzieci,darmowe przedszkola,obowiązkowych bezpłatnych dentystów dla dzieci w przedszkolach i szkołach podstawowych,bezpłatne sniadania w liceach,na studiach stypendia i na 3 roku umowy z przyszlym pracodawcą i mieszkania od niego od ręki po studiach.stypendia po 3 roku na poziomie płac robola itd.no i te samoloty mig co nie dawaly spać.dzien i noc wojsko polskie ćwiczylo swoje rzemiosło.teraz jest mila cisza i tylko te bociany.dzieci bez zębow studenci bez przyszłości itp
    • lee-aa Re: Brukiew 20.09.11, 20:42
      możesz zrobić z niej puree z odrobiną masła i czosnku
      • mhr2 Re: Brukiew 21.09.11, 09:08
        dziekuje za wszystkie odpowiedzi, szkoda tylko ze o jej kiszeniu nic nie ma
        i nieznalazlam,
        • kwiatek_leona Re: Brukiew 21.09.11, 10:12
          Znalazlam informacje na temat kiszenia brukwi (albo rzepy), niestety tylko w jez. angielskim:
          herbangardener.com/tag/lacto-fermentation/
          Ale najwazniejsza tam informacja jest to, ze brukiew kisi sie tak samo, jak kapuste. Jadlam kiedys kiszona rzepe w restauracji w Alzacj. Byla bardzo smaczna i nieco delikatniejsza niz kiszona kapusta. Warto sprobowac!
          • mhr2 Re: Brukiew 21.09.11, 10:37
            kwiatek_leona

dziekuje bardzo za informacje, juz przetlumaczylam
            • kendo Re: Brukiew 21.09.11, 16:03
              zaciekawila mnie recepta na kiszenie brukwi,
              czy moglabym prosic wersje przetlumaczona na polski?,-z gory dziekuje

w skandynawi gotuja ja razem z ziemniakami/marchewka,
              po ugotowaniu robia mus-pure
              jest tu bardzo popularne wlasnie w sezonie zbiorow....
    • niemam_nicka Re: Brukiew 21.09.11, 20:06
      a czy ktoś może podpowiedzieć GDZIE kupić brukiew?
      • aqua48 Re: Brukiew 21.09.11, 21:03
        niemam_nicka napisała:

> a czy ktoś może podpowiedzieć GDZIE kupić brukiew?

W Polsce ciężko, bo chyba ciągle jeszcze kojarzy się z biedą, brukiew piekło się jak ziemniaki na ognisku i była pożywieniem biedoty wiejskiej. Może na jakimś większym targowisku? Ja widziałam w prywatnym sklepiku z jarzynami, ale dość dawno temu i zupełnie nie cieszyła się poważaniem.

• niemam_nicka Re: Brukiew 21.09.11, 22:18
          Ja też dawno temu w latach 80. kupowałam brukiew, jest przecież pyszna i wartościowa, to mnie jakiś starszy pan bardzo skrzyczał, bowiem jadł w niewoli niemieckiej zupę z brukwi, no i nawymyślał mi od głupich że to kupuję...

Z literatury wiem, że był to jedyny deser w sierocińcach - surowa brukiew właśnie.
          • kendo Re: Brukiew 22.09.11, 10:00
            w skandynawi sprzedaja w kazdym sklepie na dziale warzywnym i na kazdym ryneczku warzywnym...
            podaj przewaznie z opiekana kielbasa lub smazonym bekonem-pychota jednym slowem,
            zawsze daje wiecej brukwi jak kartofla i marchwi....

moze ktos pokusi sie na przetlumaczenie recepty na ukiszenie brukwi???
            herbangardener.com/tag/lacto-fermentation/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka