Dodaj do ulubionych

Rodzaje fondue

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 15:31
Witajcie!

Dostałam fondue z frytownicą. Dopiero niedawno odpakowałam i wczytałam się w instrukcję. Ku mojemu zaskoczeniu - urządzenie nie jest przeznaczone do fondue z czekolady i sera. Z opisu wynika, że można sobie usmażyć jedynie skwarki mięsne w tłuszczu (ponabijać małe kawałeczki mięsa na metalowe patyczki i smażyć). Nigdy nie słyszałam o tym rodzaju fondue, w sumie o żadnym poza czekoladowym i serowym. Mam straszną ochotę wypróbować maszynkę, ale skoro tych dwóch rodzajów fondue nie mogę, to co jeszcze określa tą nazwą?
Obserwuj wątek
    • Gość: miu Re: Rodzaje fondue IP: *.play-internet.pl 19.10.11, 16:58
      No to juz wiesz, ze jest tez fondue burgundzkie :)) Wlasnie to z miesem wolowym przyrzadzanym bezposrednio na stole.
      Istnieje tez chinskie:
      en.wikipedia.org/wiki/Hot_pot
      I japonskie:
      en.wikipedia.org/wiki/Sukiyaki
      Wszystkie mozesz robic w swoim kociolku.
      We Francji znana jest tez lzejsza wersja fondue na winie czerwonym lub na rosole na podobnych zasadach co azjatyckie, tylko ma oczywiscie zupelnie inny smak.
    • Gość: pies-li-kot Re: Rodzaje fondue IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 18:46
      Jeżeli chcesz robić serowe i czekoladowe, powinnaś do swojego kociołka nalać wody i włożyć mniejsze naczynie ceramiczne, aby czekolada i ser rozpuściły się w kąpieli wodnej. W innym wypadku ser (w mniejszym stopniu), ale czekolada błyskawicznie zacznie przywierać do ścianek naczynia metalowego i po prostu zacznie się przypalać.
      • aqua48 Re: Rodzaje fondue 19.10.11, 19:53
        Żeby ser był ok, trzeba do masy serowej dolać wina i kieliszek wiśniówki.
    • linn_linn Re: Rodzaje fondue 19.10.11, 21:11
      Chyba frytownice z fondue... Nie odwrotnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka