Dodaj do ulubionych

Gatunki dyni.

21.10.11, 18:57
Wpadłam dziś na link do sklepu z dyniami, więc się podzielę - nie dlatego, że to sklep, za granica zresztą, ale z uwagi na zdjęcia i konkretne opisy każdej odmiany. Przyznam, że mnie zatkało, nie miałam pojęcia, że jest aż tyle gatunków dyni. Wreszcie wiem, jak nazywają się te, które mam w domu, bo sprzedający nie potrafili podać nazw.
www.kcb-samen.ch/shop/
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Gatunki dyni. 21.10.11, 19:40
      bardzo fajny link

znam moze z 1-10 z rynku, w sklepach jeszcze mniej
      • squirk Re: Gatunki dyni. 21.10.11, 20:00
        roseanne napisała:

> bardzo fajny link
        >
        > znam moze z 1-10 z rynku, w sklepach jeszcze mniej

Ja też, choć w porównaniu do sklepów "moje" stoisko dyniowe jest zaopatrzone fantastycznie, dynie od małych jak mandarynka do prawdziwych olbrzymów, kupiłam dziś Butternut i Uchiki Kuri (właśnie się piecze z farszem), ale na pewno kupię inne gatunki. Co ciekawe - okazało się, że właścicielka stoiska każdą fantazyjniej ubarwioną dynię uważa za "wyłącznie do dekoracji" - gdyby była lepiej poinformowana miałabym dziś w domu dodatkowo dwie pięknie ubarwione dynie jadalne, szkoda.
        • squirk Re: Gatunki dyni. 22.10.11, 02:39
          squirk napisała:
          kupiłam
          > dziś Butternut i Uchiki Kuri (właśnie się piecze z farszem)

Dodam, że Uchiki Kuri jest po prostu doskonała, po upieczeniu miękka (także skórka), aromatyczna, naprawdę bardzo polecam, świetna także na zimno. Jeśli macie możliwość zakupienia, to szczerze rekomenduję, jest wyjątkowa.
          • Gość: x Re: Gatunki dyni. IP: *.adsl.alicedsl.de 22.10.11, 23:51
            przeciez to znane wszystkim hokkaido:)
            • squirk Re: Gatunki dyni. 23.10.11, 03:00
              Niech się upewnię - uważasz, że Uchiki Kuri = Hokkaido? Uzasadnij, proszę :-)
              • Gość: x Re: Gatunki dyni. IP: *.adsl.alicedsl.de 23.10.11, 15:06
                Tekst linka
                • squirk Re: Gatunki dyni. 23.10.11, 15:17
                  Zaskoczyłeś mnie, bo sprzedający na moim stoisku dyniowym umieszczają obie dynie osobno i jedną opisują jako Hokkaido, a drugą wcale, bo "nie wiedzą, co to za gatunek". Pogooglam jeszcze w tej sprawie i upiekę Hokkaido, żeby porównać smak ze zjedzoną już "być może Hokkaido, ale nie mam pewności" ;-)
              • Gość: x Re: Gatunki dyni. IP: *.adsl.alicedsl.de 23.10.11, 15:08
                Tekst linka
                tu jeszcze jeden "dowod";)
    • miss_coco Re: Gatunki dyni. 23.10.11, 11:46
      A ja polecam strone Bei, jesli jeszcze nie znacie:
      www.beawkuchni.com/2011/10/festiwal-dyni-2011.html
      • squirk Re: Gatunki dyni. 23.10.11, 16:04
        miss_coco napisała:

Znamy, ale dzięki za przypomnienie. Tyle dyń jest łudząco podobnych do Hokkaido, że zaczyna mi być wszystko jedno, co kupuję, grunt, że trwałe, więc mogą poczekać na atak mojej weny, a potem smaczne ;-) To mój pierwszy rok z dyniami "na poważnie" i cieszę się, że na zaprzyjaźnionym stoisku jest tyle odmian.
      • bea.w.kuchni Re: Gatunki dyni. 23.10.11, 16:13
        Nie zauwazylam linka od razu... Dziekuje :)
    • bea.w.kuchni Re: Gatunki dyni. 23.10.11, 16:07
      Jesli przez przypadek link 'ode mnie', to ciesze sie, ze sie przydal :) Strone polecam od lat, i do wyszukiwania odmian, i do zakupu nasion.
      A moje tegoroczne zakupy tutaj : www.beawkuchni.com/2011/10/festiwal-dyni-2011.html

:)
      • squirk Re: Gatunki dyni. 23.10.11, 16:15
        bea.w.kuchni napisała:

> Jesli przez przypadek link 'ode mnie', to ciesze sie, ze sie przydal :)

Bardzo się przydał, szczerze mówiąc to Ty zainspirowałaś mnie do rozpoczęcia przygody z dyniami, bo doszłam do wniosku, że jeśli ktoś tak lubi i poleca dynie, to może coś w nich jest i niech mnie nie omija :-) Pierwszą dynię kupiłam rok temu, na zupę, ale niczego więcej nie zrobiłam, dopiero w tym roku rozszalałam się na dobre i kupuję różne gatunki niemal kompulsywnie - bardzo Ci zazdroszczę, że masz dostęp do tylu odmian, u nas wciąż nie jest pod tym względem najlepiej, ale i tak jestem w tej dobrej sytuacji, że na "moim" stoisku jest co najmniej kilkanaście różnych gatunków. Dojrzewam do swojego pierwszego ciasta dyniowego, jeśli możesz zaproponować jakiś dobry przepis będę ogromnie wdzięczna :-)
        • bea.w.kuchni Re: Gatunki dyni. 23.10.11, 16:31
          Zerknij do zeszlorocznego podsumowania (i do wczesniejszych), z pewnoscia cos Ci sie spodoba - www.beawkuchni.com/2010/11/festiwal-dyni-podsumowanie-2010.html

• mhr2 znam wiele, ale nie ma to jak taka od lat znana 23.10.11, 16:22
      squirk napisała:

> Wpadłam dziś na link do sklepu z dyniami, więc się podzielę - nie dlatego, że t
      > o sklep, za granica zresztą, ale z uwagi na zdjęcia i konkretne opisy każdej od

z niej zrobisz wszystko, nic przeciwko nowych modnych wersji,
      ktore tez sa wspaniale,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka