Dodaj do ulubionych

Co z selerowej naci?

IP: *.centertel.pl 30.10.11, 10:16
Włoszczyzna o tej porze roku piękna jak nigdy. Ale najwięcej w niej selera zarówno korzenia jak i naci. Już kilkakrotnie wyrzucałam tę nać i teraz myślę może można coś a niej przyrządzić?
Bo dodanie do zupy w której gotuję warzywa spowoduje, że seler zdominuje potrawę...
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Co z selerowej naci? 30.10.11, 10:38
      Może sałatkę jakąś? Ja zawsze nać selera dorzucam, ale używam łodyg z listkami wyłącznie do sosu do makaronu, smak nie przeważa, bo inne składniki są dominujące.
    • Gość: x możesz listki posiekać i zamrozić IP: *.unitymediagroup.de 30.10.11, 10:39
      albo ususzyć i drobno pokruszyć.
      Idealna przyprawa do zup, sosów itp.
      Można przesypać solą i już masz sól ziołową.
    • miss_coco Re: Co z selerowej naci? 30.10.11, 11:16
      Mozna krotko zblanszować (nie liście ale łodygi pokrojone w talarki) i wkomponować w jakąś sałatkę. Na przykład :
      potalarkowane lodygi, jablko granny, cykoria, wloskie orzechy, sos do tego smietanowo-musztardowy
      albo potalarkowane łodygi na wok do jakiejś chińszczyzny się nadadzą..
      W Belgii podaje się małże z duszonymi łodygami selera właśnie.
      • mhr2 Re: Co z selerowej naci? 30.10.11, 11:19
        tez wole do tego selera naciowego,
      • mhr2 wspaniala salatka 01.11.11, 14:04
        miss_coco napisała:

> Mozna krotko zblanszować (nie liście ale łodygi pokrojone w talarki) i wkompono
        > wać w jakąś sałatkę. Na przykład :
        > potalarkowane lodygi, jablko granny, cykoria, wloskie orzechy,
        > sos do tego smietanowo-musztardowy

> albo potalarkowane łodygi na wok do jakiejś chińszczyzny się nadadzą..
        > W Belgii podaje się małże z duszonymi łodygami selera właśnie.
        >
    • znana.jako.ggigus Re: Co z selerowej naci? 30.10.11, 12:44
      dodawaj do sosów pomidorowych np., ale żeby seler nie dominował smaku - włóż gałąź z liścimi, a pod koniec gotowania wyjmij
      i jeszcze autoreklama:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1683230,2,26,lasagne-z-sosem-warzywnym.html
    • beata_ Re: Co z selerowej naci? 30.10.11, 12:56
      Wybieram co ładniejsze gałązki i mrożę, żeby potem dodać do zupy czy sosu. Najbardziej mi pasuje do rosołu, jarzynowej i do krupniku - zwłaszcza krupnik zyskuje na tym bardzo. Sosy różne - zależy od fantazji. Wygotowane gałązki i co większe listki wyławiam potem, drobne zostawiam.
      Na surowo zużyć się tego nie da - liście są twarde i dla mnie nieprzyjemne "w konsumpcji" :-)
      Z kolei suszone i pokruszon/starte w palcach dają fantastyczny aromat - dodaję już na końcu, po ugotowaniu potrawy, jak większość przypraw aromatyzujących.
    • simon_r Re: Co z selerowej naci? 30.10.11, 16:29
      seler naciowy świetnie pasuje do wszelkich zup rybnych
      • aqua48 Re: Co z selerowej naci? 31.10.11, 16:11
        Ja dodaję nać selerową do zup, a szczególnie do pomidorowej, ale ja lubię selera i nie przeszkadza mi jego aromat. A samą nać siekam drobniutko, bo rzeczywiście jest mięsista, i czasami mieszam z łagodniejszą pietruszkową do posypania ziemniaków, lubię też nać selera w tradycyjnej sałatce ziemniaczanej.
    • linn_linn Re: Co z selerowej naci? pesto selerowe 01.11.11, 08:38
      Mozna zrobic pesto:
      gustosamente.blogspot.com/2008/01/pesto-di-sedano-un-gusto-originale.html
      80 g. lisci selera
      20 g. migdalow
      10 g. orzeszkow piniowych
      1 zabek czsonku
      4 lyzki parmigiano grattugiato
      olio extra vergine d'oliva q.b., czy ile trzeba / aby gestosc byla wlasciwa /
      1 szczypta grubej soli
    • simon_r Re: Co z selerowej naci? 01.11.11, 19:33
      ło matko!!... uważaj bo CI żyłka pęknie!!.. :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka