Dodaj do ulubionych

Kofta indyjska z sera i ...

13.11.11, 18:44
Chcę zrobić koftę indyjską (wegetariańską). Znalazłam w google różne przepisy, albo tylko z sera, albo z sera i ziemniaków. Nie wiem, która wersja jest lepsza. Udało mi się kupić twaróg i nie chciałabym go zmarnować.
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: Kofta indyjska z sera i ... 13.11.11, 19:00
      Jeszcze może dodam, że mam zwykły polski twaróg (półtłusty).
    • thiessa Re: Kofta indyjska z sera i ... 13.11.11, 22:27
      Nie wiem z jakiego chcesz skorzystac przepisu, ale ciezko Ci bedzie z polskiego sera zrobic kulki, ktore pozniej jescze mialyby sie nie rozwalic. Wlasnie dlatego zalecany jest wyrob wlasnego paneeru, ktory w odpowiednim momencie odciskania nalezy wyrobic na "ciasto" z ktorego bedzie mozna formowac kulki.
      • 83kimi Re: Kofta indyjska z sera i ... 13.11.11, 22:51
        Aha, czyli z polskiego twarogu kofty nie zrobię?
        • thiessa Re: Kofta indyjska z sera i ... 13.11.11, 23:17
          Ano nie, bo wszystko sie rozplynie.
          • 83kimi Re: Kofta indyjska z sera i ... 13.11.11, 23:23
            Ok, to zrobię hreczniaki, szkoda byłoby zmarnować taki dobry twaróg. A kofta będzie kiedy indziej.
            • hd_vision Re: Kofta indyjska z sera i ... 14.11.11, 12:17
              Obejrzyj na yt jak robi sie paneer. Proste jak budowa cepa Jesli sie pamieta o przerwaniu wytracania serwatki. Nasz ser tak rozni sie od ich, jak jogurt od nieubitej kremowki (smak).
              • 83kimi Re: Kofta indyjska z sera i ... 14.11.11, 12:27
                Ok, na razie chcę zużyć twaróg. Znalazłam przepisy na koftę z twarogu lub twarogu i ziemniaków, ale może były za bardzo spolszczone. Zobaczę, jak mi zostanie troszkę twarogu, to może zrobię na próbę kilka kulek z ziemniakami, i zobaczę, czy wyjdzie coś zjadliwego.
                • para-buch Re: Kofta indyjska z sera i ... 15.11.11, 10:17
                  Zgadzam się, że do tradycyjnej kofty indyjskiej nasz twaróg nie nadaje się specjalnie. Ja jednak kiedyś właśnie z ziemniaków i białego sera uzyskałam naszą namiastkę kofty. Wyszła bardzo smaczna:)
    • pruszynkaaa Re: Kofta indyjska z sera i ... 15.11.11, 14:25
      Ja robiłam taka pseudo-kuftę z twarogu i ziemniaków. Dodałam trochę mąki, jajko, koperek suszony, pieprz, sól i curry. Obtoczyłam kulki w panierce do kurczaka i wrzuciłam na gorący, głęboki olej. Do tego surówka z kiszonej kapusty i jabłka. Wyszło bardzo dobre chociaż z oryginałem miało niewiele wspólnego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka