Dodaj do ulubionych

makaron shirataki

15.11.11, 18:14
Mam pytanie, czy ktoś spotkał ten makaron w sklepie stacjonarnym w Warszawie lub może polecić sprawdzony sklep internetowy, który ma go w asortymencie?

Znalazłam jedynie przeterminowaną aukcję na Allegro i sklep internetowy na oko nie wzbudzający zaufania. Wysłałam zapytanie do allegrowego sprzedawcy czy wznowi sprzedaż, ale jak na razie nie doczekałam się odpowiedzi.

Jeżeli polecacie coś z sieci, to wolałabym żeby sklep był polski.

Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: makaron shirataki 15.11.11, 18:23
      Jest w koreańskich delikatesach Shilla, kupiłam w zeszłym tygodniu, 180 g/5,90 zł.
      • ciastko_z_kota Re: makaron shirataki 15.11.11, 18:45
        Dziękuję.
        I cena jest dużo korzystniejsza niż w sieci :)
        • squirk Re: makaron shirataki 15.11.11, 18:49
          Jak go wykorzystujesz? Do zupy po prostu? Nie kupowałam go dotąd, to pierwszy raz. Jest w stojącej chłodni w drugiej części sklepu, za taką ścianką z towarem promocyjnym. Obsługa przesympatyczna i pomocna, mówi po angielsku. Polecam też świeży udon, jeśli nie kupowałaś go wcześniej :-)
          • ciastko_z_kota Re: makaron shirataki 15.11.11, 20:46
            Jeszcze nie wykorzystuję. Miesiąc temu przeczytałam o nim w internecie, zapomniałam, a dziś mi się przypomniał przy okazji zalewania kuskusu :)

Planowałam potraktować go jak makaron sojowy, w "po mojemu chińskich" daniach. Na przykład podsmażyć z warzywami i odrobiną mleka kokosowego, albo wykorzystać do jakiejś sałatki.

Oprócz tego ja często zastępuję makaron pszenny w daniach kuchni europejskiej makaronem sojowym, ze względu na jego indeks glikemiczny. Jeżeli ten makaron będzie jadalny pewnie z nim będę robic to samo. :)
            • squirk Re: makaron shirataki 15.11.11, 22:31
              Zacznę od zupy, a jeśli będzie dobry zawsze moge kupić do innych zastosowań, kupiłam z ciekawości, bo dziwnie wygląda.
              :-)
    • kosmopolitesiorbut Re: makaron shirataki 15.11.11, 18:39
      Wpisz poprawnie nazwę dodaj słowo koszyk i masz. Ten zalinkowany jest chwilowo niedostępny ale możesz nawiązać kontakt ze sprzedawcą.
      www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=product&act=item&idp=468
      Więcej wyników w google.
      • ciastko_z_kota Re: makaron shirataki 15.11.11, 18:43
        To to ja też znalazłam. Skoro tak dużo jest satysfakcjonujących wyników w Google, Twoim zdaniem, to dlaczego podałeś/łaś link z niedostępnym towarem?
        • kosmopolitesiorbut Re: makaron shirataki 15.11.11, 19:23
          Naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem - SKONTAKTUJ SIĘ ZE SPRZEDAWCĄ i nie twórz sztucznych problemów. Sprzedawca w ofercie napisał, że CHWILOWO niedostępne.
          • ciastko_z_kota Re: makaron shirataki 15.11.11, 20:41
            Zwróć uwagę, że we wstępnym poście dałam znać, że nie straszne mi kontaktowanie się ze sprzedawcą w celu ustalenia, czy towar będzie dostępny. Wolałabym jednak nie bawić się w korespondencję tylko od razu ten makaron kupić.

Co do Twojego czytania ze zrozumieniem, to skoro lubisz takie uszczypliwości, to zauważ, że nie pytałam o jakikolwiek sklep, tylko sprawdzony. Ty podałaś/łeś mi pierwszy z rzędu wynik wypluty przez Google.

Dla mnie EOT, nie jesteś szczególnym wyzwaniem erystycznym, ani też nie jest to miejsce na słowne przepychanki.

• ciastko_z_kota Re: makaron shirataki 02.12.11, 21:05
      Pojechałam na dalekie Kabaty, do japońskich delikatesów i zaopatrzyłam się od razu w 4 opakowania. Przy okazji kupiłam pastę miso, dashi i olej sezamowy :)

Przyrządziłam sobie dzisiaj z usmażoną na ww. oleju filetem z indyka, słupkami cukinii, kiełkami fasoli mung i odrobiną dymki (bo tylko tyle miałam). Podlałam sosem sojowym i sypnęłam sezamem.
      Wyszło bardzo delikatnie, bo makaron jest praktycznie bez smaku, a i pozostałe składniki nabrały aromatu głównie ze względu na olej sezamowy i sos sojowy. Niemniej było smaczne i na pewno makaron shirataki na stałe zagości w moim menu.

Gdybym tylko nie musiała dojeżdżać do tego sklepu 40 minut... :/
      • squirk Re: makaron shirataki 02.12.11, 22:51
        Dla mnie był interesujcy, nieco gumiasty, wolę udon, ale na pewno jeszcze poeksperymentuję.
        Shirataki możesz pewnie zamówić u sprzedawców z Allegro, skoro tyle rzeczy sprowadzają to nie będzie problemów ze sprowadzeniem dodatkowych kilku paczek makaronu przecież. :-)
        • ciastko_z_kota Re: makaron shirataki 03.12.11, 15:05
          Tylko niepokoi mnie to przechowywanie w lodówce. Bo tak go zastałam w sklepie. Nie jestem zatem przekonana, czy powinno się go zamawiać pocztą.

Chyba, że występuje w formie wysuszonej, do zalania wodą. Wtedy jak najbardziej.

Niestety na Allegro jeszcze nie ma, mimo że sprzedawca zapowiadał dostawę.
    • ciastko_z_kota Re: makaron shirataki 03.12.11, 15:03
      Dziś wylądował w zupie z miso. Też się sprawdził, chociaż trudno się go je, bo jest bardzo sprężysty. Nie obyło się bez pałeczek.
      • shachar Re: makaron shirataki 04.12.11, 05:02
        warto go obgotować w duzej ilości wody parę minut przed jedzeniem, bo cuchnie lekko rybą. Poza tą drobną niedogodnością znakomicie sprawdza się jako niskokaloryczny i bezwęgowodanowy dodatek do wszystkiego;zup, drugiego dania i czegokolwiek sobie zażyczycie
        • ciastko_z_kota Re: makaron shirataki 04.12.11, 13:06
          > warto go obgotować w duzej ilości wody parę minut przed jedzeniem, bo cuchnie l
          > ekko rybą.

O, zrobię tak. Faktycznie czuć jakiś taki meduzowaty zapaszek.
    • Gość: Y. Re: makaron shirataki IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 00:22
      Ojacie, tutaj forum.interia.pl/przepisy-na-makaron-ameko-shirataki-tematy,dId,2095456 zignorowali spam, tutaj pytamy.pl/title,ameko-shirataki,pytanie.html?smclgnzlticaid=6f498 też a tutaj forum.o2.pl/temat.php?id_p=6709571 wcale nie udało się wzbudzić zainteresowania, więc trzeba pożebrać gdzie indziej, trzymam kciukaski!! :)))
      • ankalato Re: makaron shirataki 05.10.12, 09:25
        słabo się postarałeś szerloku, zapytania o shirataki napisałam na co najmniej 10 różnych forach
    • Gość: gość miunia masz na mysli osoby bez myslenia?, IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.12, 12:23
      ciastko_z_kota napisała:

> Mam pytanie, czy ktoś spotkał ten makaron w sklepie stacjonarnym
      • glasscraft Re: masz na mysli osoby bez myslenia?, 05.10.12, 15:48
        Dosyc to ciekawe, szanowna pani mhr2, ze jak sie chcesz chamstwem na forum popisac, to sie nie logujesz...
        • mhr2 to nie ja, bardzo sie ciesze ze jestem popularna, 05.10.12, 15:56
          glasscraft napisała:

> Dosyc to ciekawe, szanowna pani mhr2, ze jak sie chcesz chamstwem na forum popi
          > sac, to sie nie logujesz..
          • glasscraft Re: to nie ja, bardzo sie ciesze ze jestem popula 05.10.12, 15:56
            Nie pochlebiaj sobie, nie jestes...
            • mhr2 Re: to nie ja, bardzo sie ciesze ze jestem popula 05.10.12, 16:18
              glasscraft,

i co dalej,
    • Gość: gość Re: makaron shirataki IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.13, 15:40
      Wszystkich, którzy podejmą próbę zastąpienia tym świństwem jakiegokolwiek rodzaju makaronu przestrzegam... I nie jest to bynajmniej kwestia smaku, jak mówił klasyk " bo to w ogóle nie ma smaku" . Rzecz w konsystencji. Czegoś tak ohydnego naprawdę dawno nie jadłem. Chociaż słowo "jadłem" w tym przypadku to grube nadużycie, nie zdołałem tego nawet przełknąć. Zachodzę w głowę jak można w ogóle porównywać właściwie (al dente) przygotowany makaron do tego chrupiącego czegoś, przypominającego, bo ja wiem, sparciałą gumkę recepturkę ( żeby było jasne gumki recepturki nigdy nie próbowałem, kwestia wyobraźni ).
      Oczywiście nikogo nie próbuje odwodzić od spróbowania tego zamorskiego wynalazku. Chciałbym tylko, by nie obiecywać sobie zbyt wiele, wzorem autora niniejszego postu...
      • squirk Re: makaron shirataki 26.03.13, 15:52
        Kupuję shirataki bo lubimy a o gustach się nie dyskutuje, na pewno gdzieś się już z tym powiedzeniem zetknąłeś.
        :-)
        • Gość: gość Re: makaron shirataki IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.13, 16:04
          "kupuję, bo lubimy"...ciekawa konstrukcja. Mój wpis nie ma bynajmniej charakteru polemicznego. A kto chce, dyskutuje.
          • squirk Re: makaron shirataki 26.03.13, 16:11
            Gość portalu: gość napisał(a):

> "kupuję, bo lubimy"...ciekawa konstrukcja.

Zdarza się niekiedy że zakupy robi to z pary małżonków, które żywi do tej czynności mniejszą niechęć, choć kupowane produkty lubią jeść oboje ;-)
            Makaron jest nieco gumowaty w konsystencji ale jego zalety niwelują tę drobną niedogodność. Tak uważamY ;-)
      • Gość: gość Re: makaron shirataki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.13, 10:35
        de.wikipedia.org/wiki/Glucomannane
    • Gość: Rena Shirataki IP: *.as13285.net 27.03.14, 01:46
      Potwierdzam, obrzydliwy :) sparciala gumka to dobre porównanie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka