Dodaj do ulubionych

Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co?

03.12.11, 18:05
Jakimś dziwnym trafem ugotowałam b.dużo kaszy gryczanej na raz. Zostało sporo po obiedzie. Jak mogę ją "przerobić"? Przyszedł mi do głowy jakiś farsz, ale jaki dokładnie i co nim nadziać?
Pierogi i gołąbki odpadają, wszystko inne do głębokiego zastanowienia się ;)
Poradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 03.12.11, 18:25
      dodaj pokrojonego ogórka kiszonego, posiekaną papryczkę chilli, koperek lub natkę, pieprz, ciut oliwy lub oleju i masz super sałatkę :)
    • tannat Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 03.12.11, 18:33
      Do pierogów lub naleśników!

Podsmażasz boczek, dodajesz ugotowaną kaszę. Na końcu ser biały.
      Lub kasza + szpinak
    • Gość: Iga Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? IP: 62.156.141.* 03.12.11, 19:17
      Jeżeli pierogi i gołąbki odpadają to pozostaje Ci tylko gęś. Nadziana kaszą gryczaną, pyszna!
      • komanchu Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 07.12.11, 18:57
        I koniecznie z grzybami :D
    • kosmopolitesiorbut Re:Ciszka po kaszubsku i placuszki gryczane. 03.12.11, 19:36
      www.przepisykulinarne.org/ciszka_po_kaszubsku_11162.html
      www.przepisykulinarne.org/placuszki_z_kaszy_gryczanej_9384.html
      • Gość: grysia czy pan dispell ściąga bezmyślnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.11, 22:48
        ja to podziwiam pana, ma pan tyle wiedzy, uczy pan poprawności językowej i nawet literówek pan nie poprawia , ale z tymi placuszkami nie mogę dać sobie rady.
        W przepisie autorstwa pana dispella jest napisane:
        •1 szkl. kaszy gryczanej, 1 jajko, posiekana natka pietruszki, •5 łyżek kaszy mannej, 1 starty ziemniak, •1 cebula pokrojona w drobną kostkę,sól, pieprz, 1 łyżka sambal oelek •olej do smażenia

1.Kaszę gotujemy na sypko i po wystudzeniu łączymy z resztą składników.
        Doprawiamy do smaku i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
        (obok składniki)
        2.Masa po wyrobieniu.

No więc chodzi mi o ten punkt drugi. Nie mogę pojąć dlaczego jest to punkt drugi . No bo najpierw masę łączymy, czyli wyrabiamy, potem smażymy(logiczne , że po wyrobieniu) no to co to jest ta "masa po wyrobieniu" już po usmażeniu ?
        Wie pan, szukałam nawet w internecie i na
        stronie:
        www.mniamusnie.com/przepis-25098-placuszki_z_kaszy_gryczanej.html znalazłam identyczny przepis. Pan zobaczy:
        Składniki na 2 porcje
        1 szkl. kaszy gryczanej, 1 jajko, posiekana natka pietruszki,
        5 łyżek kaszy mannej, 1 starty ziemniak,
        1 cebula pokrojona w drobną kostkę,sól, pieprz, 1 łyżka sambal oelek
        olej do smażenia

1. Kaszę gotujemy na sypko i po wystudzeniu łączymy z resztą składników. Doprawiamy do smaku i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. (obok składniki)
        2. Masa po wyrobieniu

I tu tez jest taki sam wpis pod punktem drugim- "Masa po wyrobieniu".
        Oba przepisy są identyczne , tak jak i błąd w słowie manna. Mnie uczono, że nie piszemy kaszy mannej, a tylko kaszy manny.
        No więc jak to jest z tym wyrabianiem masy już po usmażeniu placuszków ?
        • matylda1001 Re: czy pan dispell ściąga bezmyślnie? 04.12.11, 22:09
          >5 łyżek kaszy mannej, <

Nie kaszy mannej ale kaszy manny! Manna to nie przymiotnik.
    • bene_gesserit Babka gryczana 03.12.11, 20:19
      Czyli cos jak farsz, ale bez babrania sie z nadziewaniem :)

Miesza sie ugotowane ziemniaki z kaszą (1:2 dla kaszy), dodaje jajko-dwa (zalezy od ilosci ziemniakow i kaszy, ma sie kleić), smazona cebulkę i przyprawy i juz albo szaleje z dodatkami: natką, kawaleczkami ogórkow kiszonych/kiszonego czosnku, papryką, skwarkami, rodzynkami, oscypkiem, orzechami włoskimi - co tam szafki kuchenne i fantazja podpowiedzą. Potem wystarczy uklepac to w formie i upiec (wierzch mozna oblozyc np szynka szwarcwaldzką, ale nie trzeba). Pyszne i sycące, najlepsze nastepnego dnia (wtedy tez da sie ladnie pokroic w plastry, ktore mozna podsmazyc albo (dla odchudów) poddusic krociutko na parze. Pasuje do wszystkiego, swietne i z miesem zamiast niedzielnych ziemniakow albo na kolację do lekkiej sałatki. Łakomczuchy wyzerają na zimno z blaszki.
      • toya666 Re: Babka gryczana 03.12.11, 21:14
        bene_gesserit, ta babka jest rewelacyjna!!!! Już się nie mogę doczekać wypróbowania :)
        Co do innych propozycji to też są OK, wielkie dzięki. Ale:
        - mąż nie lubi sałatki z kaszą gryczaną :/
        - mieszkam w Niemczech, gdzie nie ma sera białego
        - nie jemy wieprzowiny, przez co skwarki i szynka odpadają
        - nie mogę jeść smażonego
        Dlatego większość przepisów odpada, choć brzmią smakowicie :) Pozdrawiam!!
      • matylda1001 Re: Babka gryczana 04.12.11, 22:39
        bene_gesserit napisała

>Czyli cos jak farsz, ale bez babrania sie z nadziewaniem :)<

W czasie ostatnich wakacji jadłam pierwszy raz w życiu piróg biłgorajski i bardzo mi smakował. Ta babka to taka uboższa wersja piroga biłgorajskiego (uboższa bo bez twarogu), musi byc pyszna, a że z dzisiejszego obiadu zostalo mi sporo ziemniaków, to chyba jutro wyprobuje Twoją babke:) dodam dużo skwarkow z wedzonego boczku, co by nie było, że ślubnemu mięcha żałuję;)
    • roseanne Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 03.12.11, 21:06
      pomidory choc juz po sezonie
      papryka
      cukinie
      squash - male dynki
      golabki tez robilam

ziemniaki - dziwnie brzmi, ale mieszanka kaszy z miesem fajnie pasuje

zawsze mozna taka kasze zapiec z czyms,

ugotowana kasza dobrze znosi rowniez mrozenie, wiec mozna podzielic na porcje i miec jak znalazl do nastepnego obiadu - kasze i brazowy ryz jadam w domu glownie sama, a glupio gotowa jedna porcje
    • annjen Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 03.12.11, 21:11
      kotlety. dodajesz jajko, podsmażoną cebulkę, przyprawy, trochę bułki tartej dla właściwej konsystencji, panierujesz w bułce i smażysz. pyszne z sosem z grzybów leśnych lub pieczarek.
      • 83kimi Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 03.12.11, 22:38
        Hreczniaki :-) u mnie na blogu jest przepis, poszukaj sobie.
        I poszukaj dobrze, bo w Niemczech jest ser biały. Jestem teraz u siostry w Niemczech i na śniadanie jadlam ser biały :)
        • toya666 Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 04.12.11, 00:24
          83kimi napisała:
          > I poszukaj dobrze, bo w Niemczech jest ser biały. Jestem teraz u siostry w Niem
          > czech i na śniadanie jadlam ser biały :)

8-O Serio? Nie widziałam sera białego w supermarketach. Poza tym moja ciocia mieszka od 25 lat w Niemczech i też mówi, że tu nie ma sera białego. A gdzie Twoja siostra kupiła ten ser (tzn. czy w supermarkecie - jakim?, czy w małym sklepiku lokalnym)? Mam nadzieję, że nie w jakimś polskim sklepie :D
          • 83kimi Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 05.12.11, 21:09
            Akurat ten kupiła w Edece, ale czasami kupuje tez na rynku.
            • toya666 Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 06.12.11, 09:59
              Jutro kierunek EDEKA, bo właśnie wróciłam z zakupów... Dzięki!!
              Na targu na pewno nie znajdę, bo mieszkam 30 km od granicy holenderskiej i jedyne sery, jakie tu można znaleźć to są żółte sery, szczególnie te śmierdzące... :/ Ale w Edece poszukam, dzięki!!
              • 83kimi Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 07.12.11, 19:14
                I co udało się kupić? Moja siostra mieszka przy granicy francuskiej. Wcześniej mieszkała w Bawarii.
    • shachar Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 03.12.11, 22:59
      chyba jest coś takiego jak kurczę nadziewane kaszą.
    • ciastko_z_kota Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 03.12.11, 23:41
      Kasza ze szpinakiem jako nadzienie tub kalmarów. Bardzo smaczne :)
    • matylda1001 Re: I co z tego? 06.12.11, 13:49
      kosmopolitesiorbut napisał:

> Jaki ma to wpływ na przepis? <

Ma to zasadniczy wpływ na przepis, bo od razu widac, że pochodzi od ignoranta.
    • simon_r Nadziej tym paprykę 06.12.11, 16:39
      Papryka nadziana kaszą i zapieczona jest naprawdę super. Tylko do kaszy wczesniej warto dodać coś mokrego np. pomidory z puszki.
    • ladyjm Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? 07.12.11, 09:08
      pierogi!!! - pycha :)
      • reniam_123 Re: Krokiety. 07.12.11, 11:12
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77543711,77543711.html
    • Gość: inez Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 15:26
      Kasza gryczana, ser twaróg, otręby - mieszasz takie proporcje, by powstała konsystencja dobra do klejenia kotlecików. Robisz placki i smazysz jak kotlety. Podawać z buraczkami - np buraczki octowe z papryką i cebulka.
      Najprostsze na świcie kotlety, ale bardzo pyszne.
      • Gość: inez Re: Coś z farszem z kaszy gryczanej - ale co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 15:29
        Zapomniałam - można też do ich podsmażyć na oleju cebulkę i dodać do całości. no i pieprz, sól:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka