Dodaj do ulubionych

Polędwiczki cielęce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 13:44
Dzisiaj po raz pierwszy zobaczyłam w sklepie polędwiczki cielęce. Te raczej ciemne jak na cielęcine kawałeczki mięsa były dosyć drogie. Zaraz znalazłam kilka przepisów w necie ale mam pytanie do praktyków. Znacie to? Jak przygotowujecie? Bo przepisy które znalazłam mogły dotyczyć też polędwiczek wieprzowych. I czy warto?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Pytasz i masz 12.12.11, 14:40
      Tak robiłam najprościej jak się da, : rozbić delikatnie mięso dłonią (wewnętrzną częścią) absolutnie nie tłuczkiem, nasmarować masłem wymieszanym ze zmiksowanym czosnkiem, posolić, oprószyć pieprzem, zwinąć w roladę, zapakować w papier do pieczenia, albo alufolię i upiec w piekarniku.
      Jest pyszne i soczyste.
    • Gość: pies-li-kot Re: Polędwiczki cielęce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 15:38
      Robię coś a'la eskalopki, w ogóle z cielęciny, z polędwiczek też robiłam. Wyciskam sos z cytryny, łyżka oliwy (niekoniecznie), pieprz i duuużo swieżej posiekanej drobno szałwi. Mięso kroję w bardzo cienkie plasterki, delikatnie rozbijam, wrzucam na co najmniej 0,5 godziny do marynaty. Lekko posypuję mąką, kładę na patelnię (olej z pestek winogron albo ryżowy + masło), bardzo szybko się smaży. Smakuje całej rodzinie.
      A gdzie kupiłaś te polędwiczki - rozumiem, że chodzi o P-ń?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka