Dodaj do ulubionych

Irish Cream domowej roboty

IP: *.proxy.lucent.com 27.01.03, 15:46
Dla koneserów Bailey's czy Carolans przepis Magdy na Irish Cream .
Puszkę skondensowanego słodzonego mleka gotować około 1h40m. Po schłodzeniu
puszki, otworzyć ją i skarmelizowane mleko dobrze wymieszać (zmiksować) z
dużą szklanką dobrej whisky. Jesli trunek będzie za słaby, dolać whisky.
Smakuje wybornie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Niech Re: Irish Cream domowej roboty IP: 217.197.165.* 27.01.03, 16:00
      Mala korekta. Wystarczy jedna szklanka whisky, ale przed przygotowywaniem, w
      trakcie i po warto walnac sobie jeszcze z piec dodatkowych. I bez dodatkow. Dla
      kurazu!
      • ampolion Re: Irish Cream domowej roboty 24.09.05, 16:15
        beverage.allrecipes.com/AZ/IrishCrmLiqrII.asp
    • padre Re: Irish Cream domowej roboty 27.01.03, 22:10
      A jak duza ma byc ta szklanka whisky i czy ma to byc whisky czy whiskey?
      Chodzi mi o proporcje.
      • Gość: Tomstar Re: Irish Cream domowej roboty IP: 192.11.224.* 31.01.03, 15:44
        250-300 ml whisky albo whiskey, chociaż z whisky smaczniejsze

        padre napisał:

        > A jak duza ma byc ta szklanka whisky i czy ma to byc whisky czy whiskey?
        > Chodzi mi o proporcje.
        • Gość: . Whiskey jest zawsze irlandzka.Nb. Irish creams nie IP: *.range81-157.btcentralplus.com 20.03.05, 16:10
          sa mieszankami slodkosci z wysokoprocentowym alkoholem
      • luka Re: Irish Cream domowej roboty 23.04.03, 16:44
        Mam gotować zamkniętą puszkę ? :)
        • miltonia Re: Irish Cream domowej roboty 23.04.03, 16:53
          W zamknietej Ci sie nie skarmelizuje (czyli wlasciwie nie zredukuje, czyli
          wlasciwie nie odparuje).
          • Gość: Tomstar Re: Irish Cream domowej roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 19:24
            I tu sie mylisz. To nie ma wyjść "krówka mordoklejka".
        • Gość: Tomstar Re: Irish Cream domowej roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 19:23
          Tak. Należy gotować zamkniętą puszkę.
        • Gość: eki Re: Irish Cream domowej roboty IP: *.y.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 23.04.06, 10:11
    • goonia Re: Irish Cream domowej roboty 23.04.03, 19:56
      Czyli co? Zrobic dziury czy zdjac cale wieczko? I dlaczego gotowac puszke, czy
      nie mozna przelac do garnka?
      Nic nie rozumiem
      • miltonia Re: Irish Cream domowej roboty 24.04.03, 16:03
        Wydaje mi sie, ze najlepiej bedzie wstawic otwarta puszke do naczynia z woda i
        tak gotowac. Jak przelejesz do garnka, to moze Ci sie przypalic.
        • Gość: Aga* Re: Irish Cream domowej roboty IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 12:46
          Do ciast z kajmakiem gotuje się zamkniętą puszkę i otwiera dopiero po
          przestudzeniu, bo "wybucha" :)) podobnie jest pewnie tutaj
          • aniela_ Re: Irish Cream domowej roboty 07.05.03, 13:22
            to prawda. do mazurka kajmakowego mama moja gotuje puszke zamknieta a mleko
            wbrew zasadom byc moze fizyki sie karmelizuje :)
            • Gość: kanuk Re: Irish Cream domowej roboty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.05.03, 22:49
              puszka mleka ktora gotowalem osiaga juz temperature pokojowa a raczej kuchenna.
              bo tam sie to odbywa. wkrotce mieszanie. ide umyc karafke wktorej ten moj
              Irish Cream za pol ceny ma sie znalezc zanim chwile potem ja go tam znajde :)
              • Gość: kanuk z podziekowaniem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.03, 02:12
                przepis okazal sie byc bardzo dobry i moge go spokojnie polecic .
                • aniela_ Re: z podziekowaniem 12.05.03, 11:48
                  hehe niepotrzebnie czytalam. przeczuwam ze w dniach najblizszych przyjdzie i do
                  mnie IC z polecenia Waszego. choc w chwili obecnej nie znam jeszzce dnia ani
                  godziny ale raport obiecuje zlozyc z punktacją.
                  • Gość: kanuk Re: z podziekowaniem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.03, 21:07
                    dlaczego "niepotrzebnie czytalam" ? wczoraj zrobione i wypite i pochwalone na
                    forum . Naszosc juz jest. A to jest Taniosc. I Smacznosc.
                    • Gość: aniela Re: z podziekowaniem IP: *.acn.waw.pl 13.05.03, 19:32
                      i Megakalorycznosc. do listy cech charakterystycznych dodam (bo mnie natomiast
                      cechuje drobiazgodowsc)
                      • Gość: kanuk Re: z podziekowaniem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.05.03, 22:13
                        Slodkosc ust niewiescich, plama na obrusie lub koszuli. ozywienie, nie tylko
                        gospodarcze. splot wydarzen i warkoczy labirynt. a .
    • zarlaczka Re: Irish Cream domowej roboty 13.05.03, 22:56
      A czy zamiast whisky, można dodać wódki?
      • Gość: kanuk Re: Irish Cream domowej roboty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.05.03, 03:36
        kto wie ? chcemy sprobowac ? "mozna dodac wodki ". i zoltek szesc utartych z
        cukrem . Cwierciakiewiczowa. ajer koniak.
      • Gość: Tomstar Bailey domowej roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 19:28
        Wódki????
        Pewnie, że można, ale wtedy to na pewno nie będzie Irish Cream (czyli Bailey
        domowej roboty)
        • Gość: Magda Re: Bailey domowej roboty IP: *.pentex.pl 10.02.05, 23:20
          Wódki można dodać, ale wtedy będzie słabe. Juz lepiej dodac spirytusu (ok.0,5
          szklanki). Cieszę sie, że wam smakuje.
          • Gość: anew Re: Bailey domowej roboty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 23:58
            Do puszki mleka można dodać ćwiartkę Bolsa,smakuje wybornie.Właśnie wczoraj
            robiłam,pozdrawiam.
            • Gość: dse ćwiartka Bolsa??? IP: 192.11.224.* 01.03.05, 15:59
              rozumiem, że ćwiartka litrowego BOLSa?
          • Gość: . A KTORA whisky/whiskey jesy WIECEJ niz 40%? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 20.03.05, 16:15
            Oj, baby, baby, bierzecie zapaszek bimbru za moc alkoholu...
        • Gość: Rudy 102 Re: Bailey domowej roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:23
          Gość portalu: Tomstar napisał(a):

          > Wódki????
          > Pewnie, że można, ale wtedy to na pewno nie będzie Irish Cream (czyli Bailey
          > domowej roboty)

          To nawet z orginalną whisky NIGDY nie będzie "Bailey's Irish Cream" :)))

          Więc zamiana whisky na wódkę czy nawet denturat lub politurę na pewno nie
          zaszkodzi...przepisowi :)
    • Gość: Tomstar Wódka vs. Whisky IP: 192.11.224.* 02.03.05, 12:24
      Wczoraj do puszki skarmelizowanego SŁODZONEGO mleka dodałem 250 ml Bolsa
      zamiast szklanki whisky. Smakuje całkiem nieźle, ale jednak z whisky aromat i
      smak jest bardziej "szlachetny".
      Jesli macie whisky to użyjcie raczej tego trunku.
      • Gość: vectra Re: Wódka vs. Whisky IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.04.05, 20:13
        ja dodałam mniej wiecej "ćwiartke" wódki i ok pół szklanki kawy(3 łyżki
        rozpuszczalnej) - nie stało nawet dobę;)) i co dziwne panom tez smakowalo:)
        • Gość: reges Z kawą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 23:56
          Czyli co? Do pół szklanki wody dodałaś 3 łyżeczki neski?
    • buterfly5 Re: Irish Cream domowej roboty 08.03.05, 00:28
      ze zwykłą czystą też jest wyborne!!! I puszkę otwieramy dopiero PO ugotowaniu!!!
    • Gość: . Jezu-Maryja: to nie lepiej zrobic kogel-mogel ze IP: *.range81-157.btcentralplus.com 20.03.05, 16:08
      spirytusem? Ten przynajmniej ma dolewanie wody w oryginalnej recepturze.
    • Gość: j23 Naprawde swietny likier IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.05, 21:22
      Goraco polecam. Latwe w przygotowaniu i wyborne w smaku.
      Dziekuje Ci Madziu za przepis.
      • Gość: Ola Re: Naprawde swietny likier IP: *.echostar.pl 22.04.05, 14:37
        Co do tego mleka skondensowanego to nie wiem czy ktoś wspomniał, że to musi być
        słodzone. Moja koleżanka próbowała kiedys ugotować niesłodzone.
        • Gość: reges Re: Naprawde swietny likier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 23:55
          Ola, Słoneczko no zobacz że we wprowadzającym wąku jest napisane:
          "Puszkę skondensowanego słodzonego mleka gotować około 1h40m"
          • Gość: werew up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 22:01
            up
            • Gość: jasio Re: up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 07:48
              Ale technicznie jak gotowac w wodzie ale wkladac do zimnej i gotowac 1,40 h
              wodę? Czy puszka ma byc cala zanurzona czy tylko czesciowo?
              • Gość: gocha Re: up IP: *.icpnet.pl 02.11.05, 23:54
                no to ja robiłam dwa dni temu tak:
                pół szklanki spirytusu,
                puszka mleka słodzonego - gotowana 3 godziny
                szklanka mleka lub śmietanki
                łyżeczka kawy rozpuszczalnej - rozpuszczona w minimalnej ilości wody

                wszystko zmiksować i pić... pycha
                • beti76 Re: up 09.12.05, 22:04
                  wyciągam wątek bo właśnie skorzystałam z przepisu. MMMMM, już jest pycha, a co
                  bedzie jutro???
                  • Gość: up Re: up IP: 87.207.55.* 07.01.06, 02:01
                    up
                • naserek Re: krówki 31.01.07, 22:56
                  z puszki mleka gotowanej przez trzy godziny to mozna krówki robić, a nie Irish
                  Cream. Robiłem wczoraj według podstawowego przepisu Madzi i wyszło rewelacyjnie.
              • Gość: filipka jak gotować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 17:08
                puszke wkladac do wrzatku i gotowac calkowicie zanurzona
    • Gość: anve an Re: Irish Cream domowej roboty IP: 39.53.202.* 13.11.19, 20:18
      HOT CHOCOLATE FUDGE CAKES
      Hot Chocolate Fudge Cakes
      Recipe Ingredients:
      3.4 ounces all-purpose flour (about 3/4 cup)
      2/3 cup unsweetened cocoa
      5 teaspoons instant espresso powder
      1 1/2 teaspoons baking powder
      1/4 teaspoon salt
      1/4 cup unsalted butter, softened
      2/3 cup granulated sugar
      2/3 cup packed brown sugar
      1 cup egg substitute
      1 1/2 teaspoons vanilla extract
      1 (2.6-ounce) bar dark (71% cocoa) chocolate (such as Valrhona Le Noir Amer), finely chopped
      2 tablespoons powdered sugarTekst linku
    • Gość: salman Re: Irish Cream domowej roboty IP: 27.147.224.* 12.02.20, 00:26
      I am a freelancer web designer,i can give you a wordpress website by designing a professional website and if you want
      to see what website i design, click ob this link. recipemeatloaf.blogspot.com//

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka