Dodaj do ulubionych

piekarnik-dobre rady

IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 17:27
od dwóch dni mam nowy piekarnik-elektryczny, z termoobiegiem, grilem itp. Wcześniej korzystałam z gazowego. Z racji, iż za tydzień święta i będę piekła różne rzeczy ( a nie zdąże na wszystkim go wypróbować) - prośba o dobre rady od osób mających takie pierkaniki - czy piecze się tak samo? czy jakoś inaczej. Będę piekła rogaliki drożdżowe, karkówkę i schab ze śliwką i być może sernik.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: pasqda Re: piekarnik-dobre rady IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.11, 17:47
      Ja po przejściu z gazowego na elektryczny z bajerami, na początku odpuściłam sobie termoobieg i inne bajery i wykorzystywałam tylko grzanie góra-dół, lub sam dół z ewentualnym włączeniem góry pod koniec, żeby przyrumienić wierzch (to przy ciastach). Większych problemów nie było, choć na początku oczywiście warto monitorować pieczenie, bo może się okazać, że stary piekarnik już nie dogrzewał albo przegrzewał i czas pieczenia zmieni się o np. +/- 10 min.

• matylda1001 Re: piekarnik-dobre rady 18.12.11, 23:36
      Wszystko pieke w termoobiegu. Ciasta w temp. 175st. Sernik mniej wiecej godzinę. Mięsa pieke w gęsiarce, w temp. 200st. Karkówka (cała ok 2 kg) - 2 godz.
    • Gość: miu Re: piekarnik-dobre rady IP: *.fbx.proxad.net 19.12.11, 12:23
      Dla mnie termoobieg jest o wiele lepszy niz piekarnik gazowy. Piecze sie lepiej, rownomiernie. Uzywalam przynajmniej kilku piekarnikow z termoobiegiem i tylko jeden, jak sie okazalo wadliwy (w koncu odbyla sie naprawa gwarancyjna) byl kiepski, reszta idealnie trzyma temperature i piecze perfekcyjnie.

Po prostu uzywasz nowego piekarnka normalnie i radze korzystac z termoobiegu, on po prostu rownomiernie rozprowaza temperature.
    • bene_gesserit Re: piekarnik-dobre rady 19.12.11, 12:30
      Jestem z frakcji anty-termoobiegowej, tzn uwazam, ze nadaje sie do pieczenia warzyw, grzanek, zapiekanek, bez, francuskiego i kruchego oraz dokladnie niczego wiecej. Ciasta ucierane, biszkoptowe i inne, a juz na pewno wrazliwe na wysuszenie mięso typu schab lepiej piec bez termoobiegu, bo istnieje spore ryzyko wysuszenia. Schab moze wyjsc suchy jak wior, a ciasto prosto po wyjeciu z pieca okazac się czerstwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka