Dodaj do ulubionych

pierogi z kapustą

19.12.11, 13:31
Witam, będę robić na wigilię pierogi z kapustą i grzybami. Chciałam zrobić je kilka dni wcześniej ale nie chcę zamrażać. Ile mogą leżeć w lodówce żeby na wigilię były smaczne? Myślałam żeby w środę zrobić farsz a w czwartek lepić. Nie za wcześnie?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: pierogi z kapustą 19.12.11, 13:45
      dwa dni, obgotowane, pojedyncza warstwa - powinno byc ok
    • giga28 Re: pierogi z kapustą 19.12.11, 15:14
      tez jestem ciekawa , bede robic w tym roku pierwszy raz napiszcie jak robicie farsz ? i kiedy ?
      • Gość: marbor1 Re: pierogi z kapustą IP: *.aster.pl 19.12.11, 16:38
        Ja farsz będę robiła jutro. Dziś umyte grzybki zaleje ciepłą wodą, a jutro je obgotuję. Do farszu używam kapusty kiszonej [taką lubimy]. O ile kapusta nie jest bardzo kwaśna, kroję ją drobniutko.
        Na dużej patelni, lub w rondlu zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać posiekane obgotowane grzybki. Lekko podsmażyć, dodać posiekaną kapustę i kilka minut wszystko jeszcze podsmażyć. Podlać kilka łyżek wywaru grzybowego, przykryć i poddusić aż kapusta będzie miękka
        ale jędrna.
        Aha, ja do kapusty dodaję jeszcze nasiona suchego kopru, kminek, pieprz.
        • zupelnie-bezsensu Re: pierogi z kapustą 19.12.11, 17:40
          Ale będziesz mrozić czy wytrzymają do wigilii? Ja planowałam farsz robić podobnie z tą różnicą że chciałam dać trochę usmażonych pieczarek poza grzybami suszonymi. To będzie mój pierwszy raz jeśli chodzi o pierogi z kapustą a drugi z pierogami w ogóle . Kiedyś ciasto wyszło mi smaczne ale nie wiem czy nie było to szczęście debiutanta, dlatego na wszelki wypadek chcę zrobić je wcześniej żeby mieć czas na ewentualne powtórki ;)
          • mhr2 Re: pierogi z kapustą 19.12.11, 18:01
            dobrze zrobiony farsz to przezyje kilka dni,
          • giga28 Re: pierogi z kapustą 19.12.11, 20:56
            Pierogi z kapusta bede robic dlatego ze na wigilie zawsze u nas jest "kwasówka" czyli zupa z kwasu kapusty z grzybami i cebulką smażona zaciągnięta lekko śmietaną . Zawsze po ugotowaniu kwasówki zostaje mi ugotowana kapusta i chce ja tym razem wykorzystac do zrobienia pierogów posiekam dodam namoczone i ugotowane grzybki oraz cebulkę jak bedzie za mokre to 1 łyżkę bułki tartej i to wszystko . A ciasto na pierogi i uszka to maka goraca - wrzaca woda i jajo i sól wyrobic i zostawic pod przykryciem aby " doszło" , tak mi dzisiaj poradziły Panie z pracy...... pozdrawiam !!!
            • smutas13 Re: pierogi z kapustą 20.12.11, 08:35
              Też robię ciasto z mąki parzonej wrzątkiem. Dodaję żółtka bez białek, trochę masła lub oleju
              i szczyptę soli.

• zupelnie-bezsensu Re: pierogi z kapustą 21.12.11, 15:00
        Ja dzisiaj zrobiłam farsz do pierogów. Namoczyłam grzyby w ciepłej wodzie a potem je ugotowałam. Pieczarki pokroiłam w drobną kostkę i przesmażyłam bardzo mocno, cebulkę też usmażyłam. Kapustę kiszoną posiekałam ale jej nie płukałam bo lubię jak jest mocno kwaśna. Potem poddusiłam w wodzie z grzybków i dodałam grzyby i cebulę. Do tego tylko pieprz i niewiele soli. Dusiłam aż kapusta zmiękła ale nie tak mocno jak do bigos, tylko tak żeby było ją czuć pod zębami. Oby tylko jutro ciasto wyszło i będą pyszne :)
        • mhr2 znasz bigos? 21.12.11, 15:41
          zupelnie-bezsensu napisała:

Dusiłam aż kapusta zmiękła a
          > le nie tak mocno jak do bigos, tylko tak żeby było ją czuć pod zębami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka