omango 27.05.04, 14:17 bardzo Was prosze o fajny, prosty przepis jak odpowiednio przygotowac kaszanke - "chodzi" dzis za mna od rana :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brookie Re: kaszanka... :-) 27.05.04, 14:30 Ja najczesciej grilluje, czasem tez obsmazam na patelni az sie zrobi chrupiaca. Do tego smazona cebula, musztarda i bulka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: kaszanka... :-) IP: *.proxy.aol.com 27.05.04, 14:35 No ale na patelnię to chyba trzeba pokroić w plasterki =|=|=|= A ze skórki obierać przed czy po? Bo jak przed to się rozłazi ::::: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: kaszanka... :-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 14:49 na plastry raczej niz plasterki. W skórce (jak kto obrzydliwy to sobie na talerzu zdejmie). Grube plastry powoduja, ze po pierwsze bedzie przsymazona z brzegow (UWIELBIAM) a w srodku gorąca. Do tego musztarda ziołowa, mioooodzio Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: kaszanka... :-) 27.05.04, 15:05 och, och - no slinka mi cieknie ;-)) i do tego siwezy ogoreczek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsmakowana Re: kaszanka... :-) IP: 213.17.230.* 27.05.04, 15:07 Jeśli bez skórki, to z drobno pokrojoną cebulką plus majeranek. Jeśli ze skórką, to grube plasterki plus majeranek. Oooooooooch..... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kaszanka... :-) 27.05.04, 15:51 Lubię i w plastrach chrupiących ze skórką, ale lubię też taką "rozpadniętą", wymieszaną z jajkiem + dużo pieprzu - bardzo tak lubię. Nazywamy to polski kawior. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: kaszanka... :-) 27.05.04, 16:19 Gość portalu: rozsmakowana napisał(a): > Jeśli bez skórki, to z drobno pokrojoną cebulką plus majeranek. > Jeśli ze skórką, to grube plasterki plus majeranek. > Oooooooooch..... Jeśli bez skórki, to z drobno pokrojoną cebulką plus majeranek + pokrojone kwaśne jabłuszko. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Re: kaszanka... :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 17:10 Możesz też podsmażoną z cebulką i doprawioną jak wyżej Ci proponowano.....potraktować to jako farsz do pierogów....super.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: kaszanka... :-) 27.05.04, 19:20 Ten przepis z cebulką i jabłkiem to mój ulubiony :-) Zamiast majeranku może być rozmaryn i pieprz. Jak się podsmaży na ostrym ogniu i da mało tłuszczu (albo wcale - teflon), to plastry się przypieką z wierzchu i nie rozpadną (trzeba ostrożnie przewracać). Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: kaszanka... :-) 27.05.04, 21:39 Bardzo kalorycznie: roztopić smalec, wrzucić posiekaną cebulę, dodać kaszankę (wyjętą z flaka), rozdziabać łopatką albo widelcem i smażyć. Bardziej dietetycznie: ugotować w wodzie albo upiec w piekarniku. Luksusowo: podsmażyć na oliwie orzeszki piniowe i dodać obraną z flaka kaszankę. Smażyć razem mieszając. Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: kaszanka... :-) 29.05.04, 01:41 Ja wrzucam na patelnię w całości - najpierw na małym ogniu, żeby trochę tłuszczu się wytopiło. Posypuję majerankiem (obficie to za mało powiedziane) i wrzucam na tę patelnię jabłka pokrojone w ósemki ( jak nie mam czasu to ze skórką, tyle że bez gniazd nasiennych). Skórka na kaszance popęka, ale nikt u nas się tym nie przejmuje. W Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: kaszanka... :-) 29.05.04, 08:44 Ja czasem robie kaszanke panierowana - kroje w plastry, panieruje w jajku i bulce i smaze. Inaczej, ale tez smaczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Błotosmętek Re: kaszanka... :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.04, 12:12 Spróbuj na boczusiu wędzonym ( sporo ) ją przysmażyć; dooooooobre, choć nie polecam na noc....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: kaszanka... :-) IP: *.proxy.aol.com 29.05.04, 17:49 A ja lubię kaszankę z jajecznicą lub sadzonymi! Odpowiedz Link Zgłoś