Dodaj do ulubionych

Śledzie pierwszy raz

IP: *.aster.pl 19.12.11, 23:24
W tym roku po raz pierwszy chcę zrobić śledzie - w śmietanie i w sosie pomidorowo cebulkowym. Czy będą do tego nadawały się gotowe śledzie w oleju? jeśli tak, to jak z nimi postępować? Wymoczyć, umyć, źeby spłukać olej, czy nic nie robić? I jeszcze : czy w sosie śmietanowym mają postać wcześniej, żeby się ,przegryzły' czy przygotować sos bezpośrednio przed podaniem?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Śledzie pierwszy raz 19.12.11, 23:46
      Śledzie SOLONE. W żadnym wypadku w oleju. Sos śmietanowy to zwyczajna śmietana z cebulą i przyprawami. Najlepiej dzień wcześniej zalać nią śledzie wcześniej przez dobę wymoczone w zimnej wodzie. Woda zmieniana co najmniej 2-3 razy.
      • chixi Re: Śledzie pierwszy raz 20.12.11, 10:39
        Zależy od śledzi, doba moczenia może całkowicie pozbawić je smaku. Wczoraj robiłam śledzie i wystarczyło im 3h moczenia . Trzeba sprawdzać co jakiś czas.
        • kosmopolitesiorbut Re: Śledzie pierwszy raz 20.12.11, 12:00
          "Słoność" śledzia w więszym stopniu zależy od częstotliwości zmiany wody niż długości moczenia.
    • roseanne Re: Śledzie pierwszy raz 19.12.11, 23:46
      mozesz uzyc filety matjasy w oleju
      osaczasz na recznikach papierowych
      kroisz na kawalki, przygotowujesz sos - NIE SOLISZ

lepiej przygotowac w snietanie jakies 24 godniy przed podaniem ,
      pomidorowe nawet troszke wczesniej

sol z ryby przejdzie do sosu
      • mhr2 albo swieze matjasy, 20.12.11, 10:47
        roseanne napisała:

> mozesz uzyc filety matjasy w oleju
        > osaczasz na recznikach papierowych
        > kroisz na kawalki, przygotowujesz sos - NIE SOLISZ
        >
        > lepiej przygotowac w snietanie jakies 24 godniy przed podaniem ,
        > pomidorowe nawet troszke wczesniej
        >
        > sol z ryby przejdzie do sosu
    • Gość: aniko Re: Śledzie pierwszy raz IP: 193.109.212.* 20.12.11, 11:18
      Jeżeli używasz matjasów to je opłucz. Klasycznie powinny być jednak z zalewy a nie z oleju. Doba moczenia to stanowczo za długo. Ja polewam śmietaną i posypuję bezpośrednio przed podaniem, śmietana przecież obsycha i rozwarstwia się i dobę po zalaniu takie śledzie są, dla mnie, nieświeże, a przynajmniej nieapetyczne. Do tego koniecznie ziemniaki w mundurkach.
      • mhr2 czasami zadna szkola nie pomoze 20.12.11, 11:58
        Gość portalu: aniko napisał(a):

"Jeżeli używasz matjasów to je opłucz".

bylo juz tyle dyskusji,
    • Gość: Sosowa Re: Śledzie pierwszy raz IP: *.aster.pl 20.12.11, 14:07
      Czytałam wcześniejsze wątki i tak jak i teraz pojawialy się skrajne opinie, że można w oleju i że w żadnym wypadku w oleju :) Myślałam, że może to zależy od tego z czym chcemy je połączyć.
      • kosmopolitesiorbut Re: Śledzia z oleju całkowicie nie osuszysz. 20.12.11, 14:24
        Wyobrażasz sobie to połączenie ze śmietaną? Bo ja absolutnie. To jakaś tłusta ponad miarę maziaja.
        • roseanne Re: Śledzia z oleju całkowicie nie osuszysz. 20.12.11, 15:13
          zdecydowanie najlepsze potrawy sledziowe wychodza ze sledzi solonych z beczki, takich az prawie sztywnych od solanki - wtedy kazdy sobie moze odmoczyc do smaku, pokroic jak chce itd itp

w moim zamorskim kraju bardzo trudno dostac sledzie w innej postaci, niz platy w oleju
          nawet w etnicznych sklepikach - polskich czy rosyjskich
          nie majac wiec innego surowca przerabiam co mam - patent z recznikiem papierowym dziala,

bywa jeszcze marynowany, slodkawy- ten ewentualnie tylko w pomidory lub zostawiam na polce
    • ladyjm Re: Śledzie pierwszy raz 20.12.11, 17:36
      kup filety tzw "matiasy", to są solone filety, bez oleju
      • kolec9 Re: Śledzie pierwszy raz 20.12.11, 22:12
        Jeśli robisz w smietanie to tak jak ktos pisał - smietana cebulka ja daje jeszcze jabłko.
        mozesz zwymieszac wszytsko razem i włozyc do słoja i do lodowki - jak zrobisz szybciej to sie przegryza i beda smaczniejsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka