Dodaj do ulubionych

stare domowe przetwory

22.12.11, 21:00
Jak myślicie - czy te przetwory nadają się jeszcze do konsumpcji ? W piwnicy (ciemna, w bloku) zostały odkryte słoiki z domowymi przetworami zrobionymi w latach 1990-1992: kompoty (z porzeczki czarnej, czerwonej, jabłek), soki z wiśni i malin (niektóre już w postaci galarety), dżemy z różnych owoców, śliwki (krojone, bez pestek) w słodkiej zalewie octowej, powidła śliwkowe, a nawet 1 słój całych pomidorów w zalewie (zalane słoną wodą). Podczas pobieżnego oglądania słoików nie widać pleśni. Owoce w kompotach wydają się blade, jakby trochę odbarwione. Zaryzykować? Może przed spróbowaniem np. kompoty zagotować a dżemy przesmażyć ponownie?
Obserwuj wątek
        • bene_gesserit Re: stare domowe przetwory 22.12.11, 23:37
          Z tego, co wiem, beztlenowce nie rozwijaja sie w srodowisku kwasnym, a takim bez watpienia sa przetwory owocowe. Gdyby chodzilo o bialko (mieso, ryby, strączkowe), konserwowane bez uzycia kwasu (np octu), ale w tluszczu, wodzie lub oleju, to bezwzglednie nalezaloby przetwory wywalic, zwlaszcza ze bombażu wieczka mozna nie zauwazyc.

          --
          a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
    • beata_ Re: stare domowe przetwory 22.12.11, 22:46
      Mogły stracić na jakości (zawartoś witamin i takie tam), ale jeśli nie mają nalotu, nie zmieniły smaku, to zdecydowanie można je zużyć "wewnętrznie" :-)


      --
      Nigdy...!

      ;-)
      • kosmopolitesiorbut Re: stare domowe przetwory 23.12.11, 09:32
        Gość portalu: miu napisał(a):

        > Ja bym nie tknela 20-letniego dzemu czy kompotu, ale jakbys zjadla, to daj znac
        > czy bylo OK.

        No popatrz... A czas magazynowania ZN-ów przez Państwo na czas "W" jest dłuższy...
        --
        Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
        • qubraq Re: stare domowe przetwory 23.12.11, 09:57
          Kilka lat temu przywiozłem sobie z Supraśla od jednej pani takie własnie stare przetwory i sporo juz ich zuzyłem - jakos nie zauaważyłem spadku jakosci w stosunku do przetworow świezych a do tego były tam kiszone pomidory, papryki, ogórki, i nawet grzyby - prawdziwki; grzybow sie troche bałem ale sprobowalem po kawaleczku i jakos nie otrułem sie a w smaku w dalszym ciagu nic nie stracily; jesli sie obawiasz to zrob tak jak ja i probuj po ociupince a potem zjedz ze smakiem! Wesołych i szczęśliwych Świat! :-)
    • mhr2 a gdzie sa takie piwnice, mozna by zrobic atrakcje 23.12.11, 10:37
      kiszonakapusta napisała:

      > Jak myślicie - czy te przetwory nadają się jeszcze do konsumpcji ? W piwnicy (c
      > iemna, w bloku) zostały odkryte słoiki z domowymi przetworami zrobionymi w l
      > atach 1990-1992
      : kompoty (z porzeczki czarnej, czerwonej, jabłek), soki z w
      > iśni i malin (niektóre już w postaci galarety), dżemy z różnych owoców, śliwki
      > (krojone, bez pestek) w słodkiej zalewie octowej, powidła śliwkowe, a nawet 1 s
      > łój całych pomidorów w zalewie (zalane słoną wodą). Podczas pobieżnego oglądani
      > a słoików nie widać pleśni. Owoce w kompotach wydają się blade, jakby trochę od
      > barwione. Zaryzykować? Może przed spróbowaniem np. kompoty zagotować a dżemy pr
      > zesmażyć ponownie?
    • czeremcha4 Re: stare domowe przetwory 24.12.11, 14:47
      www.wykop.pl/ramka/857343/emeryt-zjadl-70-letnie-mieso-nie-pachnialo-zle/
      Nie tak dawno temu ktoś odkopał w ogrodzie poniemieckie słoiki z mięsem - Sanepid stwierdził po badaniach, że bakteriologicznie są bez zarzutu...

      Ania
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka