Dodaj do ulubionych

banalna kolacja

IP: *.96.226.40.tvksmp.pl 29.12.11, 23:06
Jutro mam gości i postanowiłam zaserwować coś ala shormę- nie wiem jak się to pisze- z góry przepraszam. Ma to wyglądać tak: pokrojone w drobną kostkę piersi z kurczaka, usmażone na patelni z przyprawami. Podam do tego sos czosnkowo jogurtowy i taki jogurtowo pomidorowy. I tak myślę co do tego: frytki?, ziemniaczki pieczone? Jakaś surówka by się przydała, może coleslaw? Proszę podpowiedzcie. Ja się dopiero wprawiam kulinarnie, czytam Wasze posty i czasem się załamuję, bo chciałabym mieć taką fantazję kulinarną jak niektórzy. Zależy mi aby fajnie przyjąć moich gości, czy to danie nie będzie zbyt banalne? Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: banalna kolacja 29.12.11, 23:16
      Może ryż?
      I może dodatkowo sos pomidorowy, pikantny, bo niektórzy wolą potrawy ostrzejsze?
      Możesz też zawinąć kurczaka z np grillowanymi warzywami w gotowe tortille albo upiec chlebki pita wg przepisu Tatter, są bardzo proste i zawsze mi sie udają, a do kieszonki świetnie się mieści kawałek kurczaka, warzywa i sos. Jako surówkę podałabym colesława, ale uwielbiam go, więc nie jestem obiektywna :-) To goście bardzo formalni i ma być elegancko czy też po prostu bliscy znajomi wpadają na kolację i nie ma potrzeby odstawiania Wersalu? ;-)

Dopiero zaczynasz gotować, nie ma co szaleć, z czasem będziesz gotowała coraz lepiej, absolutnie się nie załamuj, każdy kiedyś zaczynał.
      • Gość: minnimini Re: banalna kolacja IP: *.96.226.40.tvksmp.pl 29.12.11, 23:24
        Ojej, dzięki za podpowiedź, ja się naprawdę stresuję jutrzejszą kolacją, to taki mój debiut jako gospodyni. Proszę podaj mi Twój przepis na coleslawa ! Będę wdzięczna.
      • Gość: minnimini Re: banalna kolacja IP: *.96.226.40.tvksmp.pl 29.12.11, 23:28
        aha, to fajni znajomi, bez zadęcia ma być. Ale chciałabym żeby dobrze wyszło, jak się tak chce to pewnie bezie klapa. No nic. Najpierw ma być deska serowa ( mąż tak wymyślił), do tego wino, sałatka taka z rukolą i prażonymi migdałami z sosem takim sojowym, bagietki. A potem to coś? Ja nie wiem czy to do siebie pasuje, ta niby przystawka i to danie główne? Czy to nie będzie taki miszmasz bez sensu?
        • squirk Re: banalna kolacja 29.12.11, 23:37
          A nawet, gdyby był miszmasz, to co to za problem, skoro to kolacja bez zadęcia? Poza tym deska serów "sama się robi", dorzuć winogrona, orzechy włoskie i będzie świetnie. Jeśli masz w okolicy Auchan i mają tam ten taki barek z kanapkami, kawą itp, to polecam bagietkę fitness, świetna do serów, tylko trzeba kupić świeżą, na drugi dzień jest już niejadalna.

Colesława (albo "colesława", ale ma być po mojemu) robię tak, że w misie blendera (oczywiście można ręcznie albo na jakiejś tarce) szatkuję kapustę, dużą marchewkę i sporą cebulę. Doprawiam pewnie bardzo nieortodoksyjnie, bo daję trochę majonezu, jogurtu (żeby była lżejsza), oliwy, soku z cytryny, sól i pieprz, mieszam w proporcjach takich, jakie mi wyjdą. Można zrobić dzień wcześniej, jak się przegryzie w lodówce jest lepsza.
          • Gość: minnimini Re: banalna kolacja IP: *.96.226.40.tvksmp.pl 30.12.11, 00:03
            Super, bardzo Ci dziękuję. Masz rację, ma być na luzie. Grunt to pozytywne myślenie:-)
            • squirk Re: banalna kolacja 30.12.11, 00:08
              Pewnie, że tak, zobaczysz, że się uda, nie bądź spięta i zestresowana, to miła kolacja z bliskimi ludźmi, a nie obiad dla królowej angielskiej. Masz się dobrze bawić, nie jesteś tylko gospodynią, a goście nie przychodzą tylko dla jedzenia :-)
          • shachar Re: banalna kolacja 30.12.11, 00:15
            taki kurczak prosi się o tabuleh, czy tabbouleh, ale ingrediencje mogą nie być dostępne w każdym sklepie. Jak Ci się zechce, to zrób, dobre jest.Znaczy ja osobiście przepadam :-)
        • Gość: pasqda Re: banalna kolacja IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.11, 10:50
          Ten sos sojowy w sałatce wymień na winegret albo na sama oliwę, bo cokolwiek w niej będzie to nijak nie pasuje :)
          • Gość: minnimini Re: banalna kolacja IP: *.96.226.40.tvksmp.pl 02.01.12, 16:21
            Właśnie ten sos sojowy w połączeniu z oliwą i czosnkiem daje fajny smak. Do tego prażone migdały, naprawdę smakuje dobrze.
    • tabeletka Re: banalna kolacja 30.12.11, 00:07
      piersi pokroilabym w takie ciensze paski, lepiej sie usmaza. do tego jak najbardziej frytki, pieczone ziemniaczki, plasterki pomidorow, zielona salata, piorka cebuli, bo to w sumie po prostu kebab drobiowy. mozesz tez czesc gotowego miesa podpiec z serem - tak jadlam kiedys w jednej z ulubionych knajp shoarme^^ no i przede wszystkim: dobrej zabawy!
      • tabeletka Re: banalna kolacja 30.12.11, 00:08
        no i coleslaw jak najbardziej tez!
      • Gość: kaska Re: banalna kolacja IP: *.com.pl 30.12.11, 01:37
        może polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem? albo sałatkę z polędwiczkami?
    • feniks_z_popiolu Re: banalna kolacja 30.12.11, 06:02
      Ja często robię takie danie koleżeństwu moich nastoletnich dzieci. Ppkrojone w paski piersi kuraczka zasypane przyprawą do gyrosa/kebaba/szaszłyków. Usmażone na patelni.
      Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu z odrobiną majonezu. Na patelni podsmażone placki tortille(ja kupuję gotowe). Sałatka: kapusta pekińska z solą i pieprzem + pomidory i świeże ogórki w kostkę. Podaję wszystko oddzielnie. Każdy nakłada sobie wszystko na środek placka i zawija w kopertę lub rulon. Minusem tego dania jest to, że znika błyskawicznie i zawsze twierdzą, że jest go za mało:)
    • 83kimi Re: banalna kolacja 30.12.11, 10:48
      Nie wiem, czy jesteś teraz w domu, ale jeśli tak, to pokrój kurczaka w paseczki, zalej oliwą(ze 3-4 łyżki), sokiem z cytryny (ok. 1 łyżki) i miodem (ok.1 łyżki), do tego trochę soli. Potem wieczorem rozgrzejesz porządnie patelnię, wrzucisz kurczaka, posypiesz trochę pikantną papryką w proszku (można też dodać słodkiej) i dobrze to wszystko usmażysz. Ważne - smażymy krótko i na dużym ogniu, wtedy kurczak będzie miękki.
      Jeśli to kolacja na luzie, to może podaj do tego tortille (można kupić gotowe w sklepie) i surowe warzywa, każdy sam będzie sobie komponował swój zestaw. Albo opcja druga podsmażasz na patelni cebulę i paprykę (najlepiej kilka kolorów, wszytsko pokrojone w paseczki), łączysz z kurczakiem, do tego dodajesz trochę sera, może być mozarella, gouda. Każdy sam pakuje to sobie w tortille razem z sosami.
      Ale sam kurczak też będzie ok. Jak go wcześniej zamarynujesz (jeśli nie możesz teraz, to chociaż z godzinę przed smażeniem), na pewno wyjdzie dobry. Jakbyś dostała avocado, możesz też guacamole zrobić. Plus tortilli jest taki, że nie musisz robić surówki, wystarczą surowe warzywa.
    • coralin Re: banalna kolacja 30.12.11, 11:29
      Biorąc pod uwagę porę roku podałabym dodatek na ciepło- ryż lub ziemniaki i coleslaw. W letniej wersji bardzo sprawdza się przywołana tu sałatka tabuleh.
      Wspomniałaś o sałatce z rukoli. Rada na przyszłość- świetnie komponuje się z kremem balsamicznym, więc warto kupić. Co do przyprawy, w której obsmażysz kurczaka to warto, żeby nie składała się głównie z soli (tak jest niestety w przypadku wielu gotowych mieszanek).
    • crises Re: banalna kolacja 30.12.11, 18:04
      > shormę
      > sos czosnkowo jogurtowy i taki jogurtowo pomidorowy.
      > frytki?,
      > coleslaw?

To może od razu wyskoczcie do najbliższego Sfinxa, po co się męczyć.
      • a74-7 Re: banalna kolacja 30.12.11, 18:22
        przepis co prawda po angielsku , ale dosc graficzny ,moze sie przyda
        przetlumacz googielkiem
        www.manusmenu.com/chicken-shawarma
      • bene_gesserit Re: banalna kolacja 30.12.11, 19:54
        Tak tak - bo kazdy debiutant kuchenny powinien uczyc sie gotowania na lososiu, kawiorze i nadziewanych perliczkach. I pisać o tym na forum, odginając mały paluszek.
        • a74-7 Re: banalna kolacja 30.12.11, 20:41
          od kiedy shawarma to perliczka z nadzieniem czy kawior?ten ostatni tez dosc prosty w serwowaniu :-D
          Mozna ja domowym sposobem zrobic ( blizej tego ala shawarma) Ja mam w sklepie specjalny zestaw gotowy do zamarynowania miesa ) ale z osobnych przypraw jak widac ze zdjec - bardzo proste. Mastic mozna pominac , mam nadzieje ze mozna znalezc tahini sos( cos mi sie o uszy obilo) a reszta prosta przeciez. Byc moze pierwsze nie bedzie az tak wygledne jak nastepny raz ,ale zapewniam ze to zadna "rokiet sajens" i paluszek w gorze zupelnie zbedny przy libanskiej shawarmie :-))
          • kk345 Re: banalna kolacja 01.01.12, 16:16
            Spojrz może na strukturę drzewka, ten wpis nie dotyczył Ciebie...
      • coralin Re: banalna kolacja 31.12.11, 12:01
        Akurat za kurczakiem nie przepadam , a frytek nie jem, ale jak widzę takie nadęte wpisy to muszę zareagować;) Wymienione dania kojarzysz tylko z chemicznym syfem i fast foodem. Domowy hamburger z upieczonej w domu bułki i dobrą wołowiną będzie i pyszny i zdrowy.
    • 83kimi Re: banalna kolacja 02.01.12, 15:37
      To jest oficjalny blog!!! Rzeczywiście strasznie kiepski jak na blog oficjalny. Mogliby zatrudnić osobę, która dobrze pisze po polsku.
      • Gość: minnimini Re: banalna kolacja IP: *.96.226.40.tvksmp.pl 02.01.12, 16:23
        Dziękuję za pomoc, zamarynowałam mięso w miodzie, według podanego przepisu. Wyszło bardzo dobrze. Kolację zaliczam do udanych.
        • a74-7 Re: banalna kolacja 02.01.12, 16:51
          czyli jednak nie chodzilo o shawarme :-)
          Fajnie ze obiad sie udal .
        • 83kimi Re: banalna kolacja 02.01.12, 17:18
          Cieszę się, że kolacja się udała :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka