Dodaj do ulubionych

Olej z pestek winogron (dziwny zapach)

08.01.12, 21:33
Jak powinien pachnieć ten olej? Na opakowaniu było napisane, że zachowuje naturalny smak i zapach potraw. Myślałam więc że jest bezzapachowy, a tymczasem wali jakby zjełczałą szminką... Kosztował 15 zł/500ml. Może to jakaś podróba? Ile powinien kosztować i czy powinien mieć zapach? Termin ważności jest ok. Myślałam, że zastąpię nim oliwę, bo jej zapach mi niezbyt podchodzi, ale ten olej jest 100 razy gorszy. Proszę jeszcze o poradę jaki inny olej wybrać. Chciałabym żeby był wartościowy, wielofunkcyjny najlepiej (nie tylko na surowo, ale też do smażenia), no i żeby nie śmierdział.
Obserwuj wątek
    • alinka_li Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) 08.01.12, 22:20
      Jest praktycznie bezwonny, może i jakoś delikatnie pachnie, ale na tyle słabo, że nie pamiętam. Jeśli czuć go tak jak opisujesz to dla mnie na 100 % jest zjełczały, nie nadający się do użytku. Jeśli masz jeszcze paragon to złóż reklamację w sklepie.
      • mi_nutka3 Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) 08.01.12, 22:27
        Fajnie by było jakby ktoś jeszcze się wypowiedział, bo sama już nie wiem jak to z nim jest...Paragon mam i nie ukrywam, że chętnie bym oddała to badziewie, bo tanie nie było...
        • Gość: kaska Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 08.01.12, 22:59
          Czesto uzywam do smazenia frytek, lub przyprawiania salaty ,ten olej ma zapach neutralny,dziwi mnie ten zapach o ktorym piszesz.To jest z pewnoscia stary olej,lub wystal sie w witrynie sklepowej.Jezeli mozesz to zobacz na Google
          huile de pépins de rasin.Z pewnoscia bedziesz mogla zmienic na jezyk polskie tlumaczenie,bo ja z ciekawosci przeczytalam ale po fr.Jest opis techniczny ,natomiast nie napisalas co pisze na etykiecie,pochodzenie,nr serii.
          • mi_nutka3 Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) 09.01.12, 00:07
            Gość portalu: kaska napisał(a):

Jezeli mozesz to zobacz na Google
            > huile de pépins de rasin.Z pewnoscia bedziesz mogla zmienic na jezyk polskie t
            > lumaczenie,bo ja z ciekawosci przeczytalam ale po fr.

Napisali, że szybko jełczeje gdy ma styczność z powietrzem, tak zrozumialam. Zapewne mój to doknęło. Tylko nie wiem czy mnie przyjmą z tą reklamacją... Mogą powiedzieć, że taki właśnie on jest...

,nato
            > miast nie napisalas co pisze na etykiecie,pochodzenie,nr serii.

Napisane jest tak:
            butelkowany przez pietro coricelli spa, wyprodukowany we włoszech, numer serii to chyba: 18.01-163 (ale co po numerze serii można rozpozna?) I jeszcze napisali drobnym druczkiem: przechowywać w chłodnym miejscu z dala od bezpośrednich źródeł światła i gorąca. To znaczy,że powinien stać w lodówce? Może dlatego zjełczał?
            • Gość: kaska Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 09.01.12, 00:21
              Rano popatrze czy bede mogla znalezc cos na podstawie nr serii to odpisze;A teraz bonne nuit
            • Gość: kaska Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 09.01.12, 12:19
              Szukalam w necie i nie znalazlam nic na temat oleju z pestek winogronu,ani opinii na temat tego oleju produkowanego przez Pietro C.Moj jest hiszpanski i nie mam zadnych zastrzezen.Do salat uzywam mieszanke oleju slonecznikowego z ol pestek winogronu.Ten olej jest gesciejszy dlatego mieszam.Osobiscie wole z oliwek.Z poczatku tez nie lubilam tego mocnego smaku dlatego tez mieszalam z olejami rzepakowy,lub slonecznikowy.Teraz przyzwyczailam sie i lubie nawet majonez z samego oleju z oliwek.Uzywam tez do surowek oleju z orzechow laskowych,ktory zostawia w ustach mily smak,z orzechow wloskich tez lubie,lecz wole ten z laskowych.Podam ci kilka gatunkow oleju uzywanych w 'kuchni'
              1 Slonecznikowy na surowo i do smazenia180°c maxi,idealny do sosu vinaigrette,marynat miesnych,majonezu,neutralny smak czesto uzywany w cukiernictwie
              2 Z oliwek na surowoi smazenia do 180°C,jezeli extra vierge wytlaczany na zimno lepiej uzywac na surowo
              3 Rzepakowy raczej na zimno,do salatek jako przyprawa,wytrzymuje smazenie bez problemu,traci jednak wartosci odzywcze w wysokiej temp
              4 Olej z pestek winogronu idealny do smazenia ,zapach neutralny ale lekko gorzkawy w smaku i raczej probowac nim dodasz przy robieniu majonezu lub sosu vinaigrette
              5 Olej sezamkowy jest bardzo zapachowy, temperatura zmienia lekko jego smak i zapach dlatego lepiej dodac w koncowej fazie pieczenia,idealne do przyprawiania jarzyn Wok
              5 Olej kukurydziany neutralny idealny na surowo i do frytury do 180°C
              6 Olej palmowy uzywany czesto w kuchni afrykanskiej,kolor czerwony,krzepnie w niskiej temp
              wytlaczany z owocu palmy i dobrze sie przechowuje (osobiscie nie mialam okazji by wyprobowac)
              7 Oej z kokosow tak jak palmowy ta sama 'rodzina' ten sam uzytek
              8 Olej d' argan drogi w kuchni marokanskiej ,uzywany na surowo na sniadanie maczajac w nim ich chlebek,w smaku delikatny i pachnacy
              9 Olej orzechy wloskie pachnacy w smaku do przyprawiania salatek z warzyw na surowo,przetrzymywac w lodowce,pokropione nim miesiwo,ryby juz na talerzu maja wspanialy smak,do przyprawiania smaku fig,gruszek,mozarelli,serow kozich
              10 Olej z orzesz . laskowych uzywac jak z wloskich,idealny do surowej tartej marchewki,avocado
              11 Olej lniany tez bardzo 'wrazliwy' przechowywac w lodowce bo szybko jelczeje
              (osobiscie nie znosze zapachu)
              To tyle moze cos sobie z tego wybierzesz i znajdziesz smak wedlug Twojego gustu.
        • Gość: marbor1 Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) IP: *.aster.pl 08.01.12, 23:21
          Ja kupuję od dość dawna olej z pestek winogron i nie spotkałam się z czymś takim.
          Dla mnie to jest dobry olej do smażenia. Na surowo używam oliwy extra virgin, choć tak naprawdę to kupujemy kota w worku. Poczytajcie sobie na temat oliwy extra.
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,116219,10920175,Oliwa_Extra_Virgin__Ponad_polowa_butelek_nie_spelnia.html
          • Gość: dorotkah Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.01.12, 03:07
            Uzywam tego oleju od lat i jest prawie bezwonny.Ja bym na pewno zareklamowala.
    • Gość: pinkink3 Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) IP: *.oc.oc.cox.net 09.01.12, 03:34
      Zwroc ten olej.
      Od lat uzywam, nigdy nie trzymam w lodowce, a mieszkam w cieplym klimacie, mimo to nie zdarzylo mi sie, zeby zmetnial albo mial niedobry zapach.
    • linn_linn Re: Coricelli spa 09.01.12, 06:02
      Na oleju z pestek z winogron sie nie znam: we Wloszech jest trudno dostepny. W ciagu 20 lat pobytu nigdy nie spotkalam sie z tym produktem / nie zebym tesknila... /. Zainteresowal mnie jednak producent: nieszczegolnie znany, choc niby wyglada na porzadnego. Wyglada... Wyklikalam kilka fatalnych opinii na temat ich oliwy extravergine: sprzedawanej w promocjach po 3-3,5 euro :)
      www.ciao.it/Coricelli_Olio_Extra_Vergine_Classico__Opinione_1349703
      www.ciao.it/Coricelli_Olio_Extra_Vergine_Classico__Opinione_1296919
      www.ciao.it/Coricelli_Olio_Extra_Vergine_Classico__Opinione_1250116
      www.ciao.it/Coricelli_Olio_Extra_Vergine_Classico__Opinione_1039164
      Fatalna jakosc, dziwny zapach i kolor, prawdopodobnie zlewki roznego rodzaju / od olejow roznych poczynajac /. O samej oliwie z pestek opinii nie znalazlam, ale moim zdaniem producent do bani. Jada na masowych reklamach, miejscu produkcji / Umbria, Spoleto / i promocjach w supermarketach. Do czasu... miejmy nadzieje.

• linn_linn Re: Coricelli spa 09.01.12, 12:38
        To ten:
        www.coricelli.com/en_new_grapeseed.htm
        Ciekawe, ze na stronie wloskiej nie ma tego produktu.
        www.coricelli.com/olio_di_oliva.htm
        Wyglada na produkt eksportowy. Jak pisze producent, powinien byc bezwonny o lekko orzechowym smaku.
    • mi_nutka3 Zareklamowałam... 09.01.12, 15:56
      i oddali mi pieniądze. Babka sama stwierdziła, że ten olej po prostu śmierdzi. Nawet przeprosiny otrzymałam choć to nie było konieczne. I już chyba wiem czemu oliwa mi nie smakuje - zerknęłam na półkę i rzeczywiście - jest od tego samego producenta... Faktycznie w markecie była jedną z tańszych choć nie najtańszą. Zdawało mi się, że jest taka ze średniej półki no i myślałam, że zaoszczędzę. Następnym razem 7 razy się zastanowię zanim kupię. Myślałam też o kupieniu oleju lnianego (ponoć bardzo zdrowy), ale ktoś napisał, że też ma niezbyt przyjemny zapach. A może podpowiecie jakiegoś pewnego producenta oliwy? Może być droższa byleby faktycznie była wartościowa i smaczna.
      • linn_linn Re: troche info 09.01.12, 16:24
        Znowu poklikalam.
        www.albanesi.it/Alimentazione/cibi/olio_vinacciolo.htm strona jest godna zaufania
        Olej z pestek winogron, gdyby byl robiony porzadna metoda, kosztowalby ponad 40 euro za litr. W zwiazku z tym dla obnizenia kosztow produkcji i ceny robiony jest metoda rafinacji, czyli w podobny sposob do produkcji roznego rodzaju "oliw": na goraco, chemicznie itp. itd. / metoda ma te zalete, ze podwyzsza tzw. punkt dymienia, ktory przy metodzie klasycznej bylby o wiele nizszy /. Krotko mowiac nie ma sie czym zachwycac: jest to olej na pewno nieporownywalna jakosciowo z extravergine / dobra oczywiscie /.
        Dochodze do wniosku, ze slawa tego oleju to glownie marketing. Oczywiscie najlatwiej jest go sprzedac eksportujac: we Wloszech trudno byloby o nabywcow. Za 30 zl. za litr mozna kupic oliwe, moze nie najwyzszej jakosci, ale srednia na pewno.
        Olej z pestek 100 ml za 4,38 euro:
        www.erboristeriedelladda.it/carrello/skart.php?art_cod=a239
        Produkcja na zimno, bez chemii i to by sie zgadzalo z info wyzej.

Skoro zwrocili pieniadze bez slowa, mieli prawdopodobnie wiele reklamacji. Skoro tak, to powinni go zdjac z polki. Ciekawe jest, ze na stronie producenta jest termin przydatnosci 24 miesiace, a w tym zareklamowanym 12. Cos w tym chyba jest.
    • mhr2 no wlasnie jak? 09.01.12, 16:31
      mi_nutka3 napisała:

> Jak powinien pachnieć ten olej?
    • mhr2 no wlasnie jak? 09.01.12, 16:32
      mi_nutka3 napisała:

> Jak powinien pachnieć ten olej?
      • mi_nutka3 Re: no wlasnie jak? 09.01.12, 16:52
        mhr2 napisała:

> > Jak powinien pachnieć ten olej?

Z tego co napisali powyżej to nie powinien mieć żadnego zapachu, ktoś dodał, że może lekko orzechowy. W każdym bądź razie więcej go nie kupię.
        • kocio-kocio Re: no wlasnie jak? 11.01.12, 15:06
          Kup kup.
          Tylko od innego producenta.
          I może w innym sklepie.
          Ja kupuję najczęściej Monini i daje radę.
          • mhr2 ha, ha ha 11.01.12, 15:11
            kocio-kocio napisała:

> Kup kup.
            > Tylko od innego producenta.
            > I może w innym sklepie.
            > Ja kupuję najczęściej Monini i daje radę.
            >
    • alinka_li Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) 11.01.12, 19:01
      Nie zniechęcaj się tylko idź do najbliższej biedronki i tam go niedrogo kupisz, przetestujesz czy ci pasuje smak i aromat, i ew. zaczniesz wtedy szukać renomowanych producentów itd. Chociaż ja smakoszem nie jestem (przynajmniej tłuszczy roślinnych) i ten mi w zupełności odpowiada. Poza tym jeśli widzę drogi towar spożywczy to zawsze mam podejrzenie, że ze względu na niski popyt na takie delikatesy (przynajmniej w moim mieście) może on być zwyczajnie nieświeży.
      • pietnacha40 Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) 11.01.12, 21:17
        ja używam oliwy ,moja mama oleju z winogron . Smród na samo poddasze idzie ,jak smaży . Kiedyś robiłam u niej surówkę z kiszonej kapusty ,nie dało się zjeść . Inna firma .
        • alinka_li Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) 13.01.12, 20:20
          Ja używam oleju z pestek winogron tylko na surowo, chyba powinnam to była napisać na początku...
    • Gość: aaaanka Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) IP: 31.42.3.* 12.01.12, 19:51
      mnie też nie odpowiadał zapach oleju z pestek winogron. Miał być bezwonny i może jest ale ja go nie polubiłam choć dość długo próbowałam.Jakiś zapach wydziela i ja go nie lubię. Koniec, kropka. Oliwa do smażenia też mi nie odpowiada. Znalazłam bezwonny zamiennik- olej ryżowy. Podobna cena i i naprawdę jest bezzapachowy.Polecam. A tamten droga nutko prawdopodobnie po prostu Ci nie podszedł, podobnie jak mnie.
      • mi_nutka3 Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) 13.01.12, 09:04
        Własnie weszłam jeszcze raz na ten wątek, żeby napisać, że znalazłam zamiennik w postaci oleju ryżowego. Ale ubiegłaś mnie aaaaanka:) Rzeczywiście jest bezwonny, zapewniają na etykiecie, że bogaty w witaminę E i jakieś inne cuda, nadaje się do używania w wysokiej temp. i ponoć nie wchłania się tak podczas smażenia do potraw(choć nie wiem czy to prawda). Mi bardzo odpowiada. W każdym bądź razie - od razu przy kasie otworzyłam żeby sprawdzić czy nie śmierdzi i tak już chyba będę robić zawsze.
        • momas Re: Olej z pestek winogron (dziwny zapach) 13.01.12, 22:08
          od kilku lat uzywam ryzowego. Rzeczywiscie, jest swietny :) najbardziej bezzapachowy wsrod olejow (no, kazdy smazony olej jakos pachnie) i malo sie wchlania - robilam eksperyment ze smazonymi ciastkami - i rzeczywiscie - ubytki oleju byly niewielkie (czyli ciastka malo go wchlonęly)
    • pinkink3 nie kupujcie swinstwa , to nie jest olej z pestek 13.01.12, 04:52
      Czytam o tym zlym zapachu oleju z pestek winogron i zachodze w glowe co tez za paskudztwo sprowadzaja do Polski i karza ludziom wierzyc, ze to olej z p.w.
      Jesli ma (zly) zapach, to nie jest to.
      Powtorze, co pisalam wyzej: ten olej nie pachnie. Jest zupelnie neutralny, tak dalece, ze uzywaja go masazysci do masowania ciala. Poniewaz jest dodatkowo lekki, wiec znakomicie sie wchlania i wygladza naskorek.

Oprocz walorow smakowych jest b. zdrowy;m.in. obniza cholesterol, zawiera antyoksydanty, ma duzo witaminy E, leczy nadcisnienie itp.
      Kto ciekawy, niech zajrzy tutaj:
      www.umm.edu/altmed/articles/grape-seed-000254.htm
      A swinstwa nie kupujcie i nie dajcie sobie wciskac kitu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka