Dodaj do ulubionych

Kitchenaid-problem z mikserem

14.01.12, 19:17
Witam,
kupilam mikser i juz zaczely sie problemy.Otoz podczas pracy miksera podnosi sie cala kopula,tak jakby nie bylo zadnej blokady.
Czy wie ktos moze czy moge sama ten defekt naprawic?
Dzwonilam do sklepu i kazano mi mikser odeslac do naprawy do Francji.
Obserwuj wątek
    • Gość: miu Re: Kitchenaid-problem z mikserem IP: *.fbx.proxad.net 14.01.12, 19:22
      Ciekawe dlaczego, skoro to firma amerykanska. Sklep czy tez osoba z ktora rozmawialas robi Cie w podwojne bambuko (ja czesto zaczynam takie rozmowy od zapytania z kim rozmawiam i notuje imie i nazwisko).

Wg prawa unijnego to sklep odpowiada za towar, ktory sprzedaje i do niego zglasza sie reklamacje. Co innego naprawa gwarancyjna, wtedy zwracasz sie do serwisu klienta danej firym. Informacja o adresie powinna byc w dolaczona do instrukcji. Jesli nie to prosze, oto przedstawiciel amerykanskiej firmy w Polsce:
      kitchenaid.pl/kontakt.php
      • haneczka-1 Re: Kitchenaid-problem z mikserem 14.01.12, 19:29
        Sprzedawca nie uchyla sie przed naprawieniem sprzetu.Mam odeslad na ich koszt,a jak kupowalam to mikser tez przyjechal z Francji.
        Chodzi mi o to,ze moze to jest maly feler i moge to naprawic sama.
        Jak mieszadlo tarlo o dno miski poradzono mi dokrecenie 1 śrubki i bylo po klopocie.Moze w tym przypadku jest podobnie.
        • Gość: miu Re: Kitchenaid-problem z mikserem IP: *.fbx.proxad.net 14.01.12, 19:38
          To napisz do przedstawiciela, w podanym linku jest mozliwosc przeslania maila, opisz sprawe dokladnie jak teraz - moze ci podpowie (juz myslalam ze Cie oklamali w sklepie, ciesze sie ze nie).
          • haneczka-1 Re: Kitchenaid-problem z mikserem 14.01.12, 20:01
            Dziekuje za podeslany link-chyba o to chodzi.Jednak korzystajac z tlumacza google malo co zrozumialam.
      • znana.jako.ggigus przedstawiciel handlowy 14.01.12, 22:56
        na EU, Europe. Normalna rzecz, nie trzeba od razu tak paraoicznie podchodzic do zycia. Wyobraz sobie, ze kazda zakupiona rzecz z reklamacja masz wysylac do Stanow.
        Z tym ze sklep powinien to zalatwic, a nie konsument.
    • linn_linn Re: Kitchenaid-problem z mikserem 14.01.12, 19:36
      Czy to ten problem?
      www.thefreshloaf.com/node/15328/kitchen-aid-mixer-problem
    • qubraq Re: Kitchenaid-problem z mikserem 15.01.12, 11:41
      Kiedyś pewna Hanka z Kanady dostała od męża KA na urodziny i tego samego dnia robiąc coś na tym robocie omal nie straciła palców i nastepnego dnia spakowała robota i zaniosła go do sklepu i wymieniła na inny - bezpieczny! KA po prostu jest niebezpieczny a kosztuje na tamtym rynku ponad 2 tysiące dolarów!
      • tannat Re: Kitchenaid-problem z mikserem 15.01.12, 11:49
        Z tą ceną to bez przesady... Nie wiem ile w Kanadzie, ale w USA kosztuje ok 200 $. A że niebezpieczny... Wiele urządzeń jest niebezpiecznych (oczywiście kwestia definicji - jak się wkłada palce do środka to już głupota, a nie niebezpieczeństwo). Nie wiem, czy jest jakiś bezpieczny mikser planetarny.
      • krysia2000 Re: Kitchenaid-problem z mikserem 15.01.12, 13:26
        No to są mocno przesadzone opinie. A co ona z tymi palcami w mikserze robiła, że ich omal nie straciła? A jak się nożem zatnie przy krojeniu sera, to też idzie wymienić na inny, bezpieczniejszy?

--
        To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
        • qubraq Re: Kitchenaid-problem z mikserem 15.01.12, 15:57
          krysia2000 napisała:

> No to są mocno przesadzone opinie. A co ona z tymi palcami w mikserze robiła, że ich omal > nie straciła?

Chyba masz rację; obejrzałem współczesne produkty KA i to co ona pokazywało na zdjęciu to był jakis model robota sprzed chyba 10 lat i nie miał tej obłej pokrywy jak mikser; te obecne roboty nie wydają się niebezpieczne;

> A jak się nożem zatnie przy krojeniu sera, to też idzie wymienić na inny, bezpieczniejszy?

Były Kucharzu z batalionu łącznosci z Pily, uważaj jak kroisz ser żebyś sie nie skaleczył, szkoda by było Twojego palca... :-)

• Gość: jackk3 Re: Kitchenaid-problem z mikserem IP: *.abhsia.telus.net 15.01.12, 18:33
        Nie opowiadaj internetowych bajek. Poza tym ceny nie przekrczaja kilkuset $ (zazwyczaj jest to 250-300). Podczas ostatnich swiatecznych przecen widzialem ceny ponizej 200.
      • minniemouse Re: Kitchenaid-problem z mikserem 16.01.12, 02:59
        KA po prostu jest niebezpieczny a kosztuje na tamtym rynku ponad 2 tysiące dolarów!

nie siej plotek a tym samym bzdur:
        popatrz na ceny, i wez pod uwage ze czesto sa przeceny 50% off i wieksze.
        a to tylko jeden sklep, wcale nie najtanszy do tego,
        ja swoj kupilam za 199$.

www.canadiantire.ca/AST/browse/8/KitchenBath/2/Appliances/FoodMixers.jsp?cid=KW-Google_Christmas_Kitchen-Appliances-FoodMixers_FoodMixersPage_AD1_En&gclid=CMnD5vK3060CFcYZQgodRmFknA
        Minnie
        • qubraq Re: Kitchenaid-problem z mikserem 16.01.12, 10:50
          minniemouse napisała:

> nie siej plotek a tym samym bzdur:

Przepraszam, pewnie cos mi sie pomerdało na stare lata... ;-)
          • minniemouse Re: Kitchenaid-problem z mikserem 19.01.12, 02:11
            Przepraszam, pewnie cos mi sie pomerdało na stare lata... ;-)

znam ten bol :)

poza tym, niewykluczone ze to ciebie wprowadzono w blad , o!

"lost in translation", o!
            (("zgubione" (przekrecone) w tlumaczeniu))

Minnie
            • qubraq Re: Kitchenaid-problem z mikserem 19.01.12, 10:45
              minniemouse napisała:

> znam ten bol :)
              > poza tym, niewykluczone ze to ciebie wprowadzono w blad , o!

cóż... selawi :-)
              > Minnie
              :-)
      • Gość: waqa Re: Kitchenaid-problem z mikserem IP: 212.160.148.* 16.01.12, 12:52
        hahahahaha niebiezpieczny?
        chyba dla debili
        sory
        ale to zwykly mikser i urwac sobie nim palec niepodbna, chyba, ze sie kompletnym kretynem
        • qubraq Re: Kitchenaid-problem z mikserem 16.01.12, 15:10
          Gość portalu: waqa napisał(a):

> hahahahaha niebiezpieczny? chyba dla debili sory
          > ale to zwykly mikser i urwac sobie nim palec niepodbna, chyba, ze sie kompletnym kretynem

to chodziło o wieloskladnikowy robot KA a nie o mikser...

• krysia2000 Spoko luzik 15.01.12, 13:21
      Do żadnej Francji wysyłać nie musisz. Inżynieryjna prostota tego urządzenia pozwala do dokonanie samodzielnych field adjustments.

Rzeczywiście wygląda na to, jak podpowiada Linn Linn że problemik wynika z takiego, a nie innego umieszczenia śruby regulującej wysokość trzepaczki względem michy. Poniżej zamieściłam odsyłacz do fotek, gdzie paluchem zaznaczyłam, o którą śrubę chodzi:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3002695,2,1,Sruba-regulujaca-med.html
      Jeśli obrócić całą maszynę na bok, lub do góry nogami, zajrzysz w głąb stopy (fotki 2 i 3) i odchylisz głowicę miksera, to od razu zajarzysz, że zbytnio rozkręcona śruba nadmiernie opiera się o podstawę (panewkę) głowicy, tym samym uniemożliwiając prawidłowe domknięcie się zatrzasku na zawiasie.

Wystarczy po prostu śrubę przykręcić na tyle, aby nie wadziła, a zarazem nie zaburzyła optymalnego ustawienia odległości trzepaczki od dna michy.

I to tyle.
      • haneczka-1 Podziekowanie 15.01.12, 13:52
        Krysiu,bardzo,bardzo dziekuje za pomoc.
        Podkrecilam srubke i juz jest duzo lepiej,chociaz jeszcze nie idealnie.Tak wiec moj mikser wycieczke do Francji ma przesunieta w czasie.Bede go obserwowac.
        Jak mi sie napatoczy jakis facet ,to jeszcze jego poprosze o spojrzenie na pacjenta.

Dziekuje wszystkim za rady i pozdrawiam.
        • Gość: Blatte Re: Podziekowanie IP: *.home.aster.pl 15.01.12, 23:43
          > Podkrecilam srubke

i straciłaś gwarancję. Może nikt w serwisie nie zauważy...
          • krysia2000 Re: Podziekowanie 16.01.12, 00:03
            > i straciłaś gwarancję. Może nikt w serwisie nie zauważy...

A ma chociaż KA? A instrukcję czytał? Nie? To niech przeczyta:

fantes.com/manuals/kitchenaid-artisan-mixer-manual.pdf
            Strona 10, przyjrzeć się zdjęciu, i potem strona 14, ustęp "Beater to bowl clearance". Zwróć szczególną uwagę na punkt 5 ustępu:

Make adjustment so that the flat beater just clears the surface of the bowl. If you over adjust the screw, you may not be able to lock the motor head when it is lowered.

Nie zna angielskiego? Może w serwisie nikt nie zauważy.
            • Gość: Blatte Re: Podziekowanie IP: *.home.aster.pl 16.01.12, 00:20
              Frustracja wylewa się z Krysi uszami, przypomina mi się pewien Twój post ale nieważne:)
              Jeśli po roku użytkowania w sprzęcie coś się luzuje, to należy to pokazać fachowcowi, a nie dokręcać, bo doprowadza się często do sytuacji kiedy dokręcamy co i rusz a potem czeka nas wymiana części i jest wielkie jojczenie, ze sprzęt taki drogi a tandetny. Serwis wyraźnie widzi, z jakiej przyczyny część jest uszkodzona - czy na skutek używania, czy dlatego, że próbowaliśmy sami coś naprawiać.
              Mam KA od wielu lat, i żadne obluzowania mi się nie zdarzyły, grzebać w nim też nie musiałam.
              • krysia2000 Re: Podziekowanie 16.01.12, 10:26
                I po co tu o uszach pisać, skoro najwyraźniej nie rozumiesz, do czego służy śruba regulacyjna i wprowadzasz ludzi w błąd plecąc bzdury wierutne o utracie gwarancji? O samodzielnej wymianie dętki w rowerze też się serwis nie powinien dowiedzieć?
              • Gość: Karina Re: Podziekowanie IP: *.net.media.pl 09.04.14, 21:48
                Wtórny analfabetyzm. Niby instrukcję przeczytał, a nie zrozumiał. Nawet wymiana szczotek w KA nie powoduje utraty gwarancji - Vivamix przesyła szczotki wraz z instrukcją, jak je wymienić. Regulacja wysokości mieszadła również należy do użytkownika, nie do serwisu - podobnie jak utrzymywanie sprzętu w czystości to PODSTAWA prawidłowego użytkowania.
      • Gość: jackk3 Re: Spoko luzik IP: *.abhsia.telus.net 15.01.12, 18:37
        Brawo! To jest odpowiedz!
        • haneczka-1 Re: Spoko luzik 15.01.12, 18:42
          Jestem po piewrszym tescie miksera.
          Podczas wyrabiania ciasta na bulki bardzo sie wszystko trzeslo.Glowica nie podskakiwala calkiem do gory jak przed naprawa,ale nie wszystko jest w porzadku.Trace serce do tego grata.
          • Gość: jackk3 Re: Spoko luzik IP: *.abhsia.telus.net 15.01.12, 18:46
            Jestes pewna ze dostalas nowy sprzet? No i jak dlugo go masz?
            • haneczka-1 Re: Spoko luzik 15.01.12, 18:52
              Mam rok.
          • linn_linn Re: Spoko luzik 15.01.12, 19:20
            Tym bardziej nalezy sie szacunek maszyn do chleba: za 40-50 euro. Wyrabiaja ciasto cichutko, bezpiecznie.
            • krysia2000 Re: Spoko luzik 15.01.12, 21:26
              > Tym bardziej nalezy sie szacunek maszyn do chleba: za 40-50 euro.

A bezę utrzepią? Bitą śmietanę? Puree z ziemniaków? Masę na sernik? Krem maślany? Ciasto na brownie? Ciasto kruche? Ucierane? Biszkoptowe? Płaty lazanii? Tagliatelle? Mięso zmielą? Markiewkę zetrą? Przecier pomidorowy?

Kitchen Aid to nie jest maszyna do chleba. To pomoc kuchenna. Obecna na blatach domowych i komercyjnych kuchni od jakiś 93 lat.
              • linn_linn Re: Spoko luzik 15.01.12, 22:21
                Nie robia tego wszystkiego za 50 euro, wiec trzeba odniesc funkcje do ceny.
          • krysia2000 Re: Spoko luzik 15.01.12, 21:09
            A napisz może, jaki dokładnie model masz (zakładam, że to Artisan, ale są dwie odmiany, różniące się nieco wielkością), i z jakiej porcji kręciłaś to ciasto na bułki.
            • haneczka-1 Re: Spoko luzik 15.01.12, 21:31
              Model 5ksm150psecv
              Ciasto robilam z maki 500 g.
              Przed dokreceniem srobki podskakiwala cala kopula.Teraz tak dziwnie sie trzesie.
              Ta srubka na dole nie dala juz sie wiecej dokrecic,ale moze musi to zrobic mocniej jakis facet.
              • krysia2000 Re: Spoko luzik 15.01.12, 21:50
                Dziwne. Przy cieście z 500g mąki nie powinno być przeciążeń, pod warunkiem, że na drugim biegu się kręci. Ja tam czasem z ponad kilograma zakręcam, więc podskakuje mi wtedy, nie ma bata. Ale wystarczy wtedy na te 3-5 minut przytrzymać z góry, tym bardziej, że przy tej ilości ciasta pilnować trzeba, żeby się za wysoko na hak nie wkręciło, poza jelec.

Jeżeli regulacja śruby nie pomaga, to w takim razie do serwisu dać. I nie we Francji, tylko w Warszawie. I nie ma, że to, że tamto. Albo są serwisem, albo nie. Ja jak swój skopciłam, bo za dużo maku napchałam do maszynki do mielenia, to oddałam do sklepu, gdzie nabyłam i po 2 tygodniach oddali mi naprawiony. Sami odesłali do Belgii, czy gdzie tam i zadzwonili, kiedy było gotowe.
    • mhr2 osobiscie mysle ze to nowa reklama, 16.01.12, 11:54
      haneczka-1 napisała:

> Witam,
      > kupilam mikser i juz zaczely sie problemy.Otoz podczas pracy miksera podnosi si
      > e cala kopula,tak jakby nie bylo zadnej blokady.

znam ja, byly jej testy i wiedzialam dlaczego jej nie kupilam
      nic jak reklama,
    • Gość: cool Re: Kitchenaid-problem z mikserem IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.13, 19:05
      Po prawej stronie jest blokada..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka