Dodaj do ulubionych

suszona wołowina - beef jerky

14.03.12, 21:11
czy ktoś robił w warunkach domowych i ma dobry, sprawdzony i mało upierdliwy przepis?
z góry dzięki :)
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: suszona wołowina - beef jerky 14.03.12, 21:27
      Był schab. Wołowinę tym sposobem z pewnością też się da.
      -----
      Re: schab w skarpetce
      campus1 09.10.10, 21:07 zarchiwizowany
      Witam. To nazywa się schab ala wędliny parmeńskie - to z forum wędliny domowe na czarnej oliwce. Podaje przepis:
      Schab suszony a'la wędliny parmeńskie:
      Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon.Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć
      sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze.Włożyć do
      pojemniczka i wstawić na 5 (piec) dni do lodówki obracając mięso raz
      dziennie.Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki,kawałka rajstopy
      naciągnąć,zakręcić przełożyć ponownie (maja być 3-4 warstwy).Mocno osznurować
      jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np.w kuchni.Po 5 dniach
      włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie.Po tym czasie jest
      gotowy do spożycia.Wyschnie prawie o polowe,czas wysychania(produkcji) 17 dni
      ale się opłaca.Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni,wysechł mocno ale i tak
      jest pyszny,kroi się cieniusieńkie plasterki.
      potrójna lub poczwórna warstwa podkolanówki(naciągniętej.Ja po prostu jak włożę
      mięso do podkolanówki upycham do końca naciągając stylon,zakręcam wielokrotnie
      na gorze i przekładam spowrotem i tak 3-4 razy.Przepraszam,ze nie bylo to zbyt
      jasno powiedziane.
      W I fazie ja trzymam w naczyniu z przykrywką z uwagi na czosnek (aby nie
      rozszedł sie po całej lodówce.W III nie,leży sobie sam w tej pończoszce.
      Mielona kolendra nadaje specyficzny smak,wlasnie suszonym wedlinom.Nie jest w
      ziarnkach jak spotyka sie w niejednej kielbasce.
      • kosmopolitesiorbut Re: Zdjęcie: 14.03.12, 21:28
        www.przepisykulinarne.org/photo/7/7159/normal/photo1.jpg
        • roseanne Re: Zdjęcie: 14.03.12, 21:38
          link sie nie chce otworzyc
          • kosmopolitesiorbut Re: Zdjęcie: 14.03.12, 21:56
            Mi w Firefoxie się otwiera. Jeszcze jedno:
            www.przepisykulinarne.org/schab_a_la_wedliny_parmenskie_7159.html
            • ania_m66 Re: Zdjęcie: 14.03.12, 22:25
              kosmopolitesiorbut napisał:

> Mi w Firefoxie się otwiera.
              ale nam nie. pewnie otwiera sie jesli jest sie na tamtym forum zalogowanym
              • kosmopolitesiorbut Re: Zdjęcie: 14.03.12, 22:29
                ania_m66 napisała:

> kosmopolitesiorbut napisał:
                >
                > > Mi w Firefoxie się otwiera.
                > ale nam nie. pewnie otwiera sie jesli jest sie na tamtym forum zalogowanym
                Nie ma takiej potrzeby. W dodatku to nie forum a serwis/baza przepisów. Wpisz w googla "schab a la wędlina parmeńska" kliknij na grafikę i będzie pierwsze z brzegu na niebieskim tle. Ma otwierać strony w jęz. polskim.
              • beata_ Re: Zdjęcie: 14.03.12, 22:30
                IE jakoś nie chwyta linka z właściwości zdjęcia - FF link faktycznie otwiera bez problemu... ciekawostak przyrodnicza :-)
                Html (z drugiego linka) już w IE jest ok - z przepisem w dodatku...

Logowanie chyba nic do tego nie ma...
            • roseanne Re: Zdjęcie: 15.03.12, 00:01
              mam chroma :)
              drugi link dziala

dziekuje
              • ania_m66 Re: Zdjęcie: 15.03.12, 00:14
                tez mam chrome :)
                FF porzucilam po latach wiernosci pare miesiecy temu, bo zarl za duzo pamieci i mielil czasami b. wolno. o crashach przynnajmniej raz dziennie nie wspominajac.
                chrome dziala jak blyskawica, strasznie sie rozwinal przez ostatni rok. kto go raz przetestuje, wykopie FF z kompa od razu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka