doral2 14.03.12, 21:11 czy ktoś robił w warunkach domowych i ma dobry, sprawdzony i mało upierdliwy przepis? z góry dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: suszona wołowina - beef jerky 14.03.12, 21:27 Był schab. Wołowinę tym sposobem z pewnością też się da. ----- Re: schab w skarpetce campus1 09.10.10, 21:07 zarchiwizowany Witam. To nazywa się schab ala wędliny parmeńskie - to z forum wędliny domowe na czarnej oliwce. Podaje przepis: Schab suszony a'la wędliny parmeńskie: Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon.Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze.Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (piec) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie.Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki,kawałka rajstopy naciągnąć,zakręcić przełożyć ponownie (maja być 3-4 warstwy).Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np.w kuchni.Po 5 dniach włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie.Po tym czasie jest gotowy do spożycia.Wyschnie prawie o polowe,czas wysychania(produkcji) 17 dni ale się opłaca.Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni,wysechł mocno ale i tak jest pyszny,kroi się cieniusieńkie plasterki. potrójna lub poczwórna warstwa podkolanówki(naciągniętej.Ja po prostu jak włożę mięso do podkolanówki upycham do końca naciągając stylon,zakręcam wielokrotnie na gorze i przekładam spowrotem i tak 3-4 razy.Przepraszam,ze nie bylo to zbyt jasno powiedziane. W I fazie ja trzymam w naczyniu z przykrywką z uwagi na czosnek (aby nie rozszedł sie po całej lodówce.W III nie,leży sobie sam w tej pończoszce. Mielona kolendra nadaje specyficzny smak,wlasnie suszonym wedlinom.Nie jest w ziarnkach jak spotyka sie w niejednej kielbasce. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Zdjęcie: 14.03.12, 21:28 www.przepisykulinarne.org/photo/7/7159/normal/photo1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Zdjęcie: 14.03.12, 21:56 Mi w Firefoxie się otwiera. Jeszcze jedno: www.przepisykulinarne.org/schab_a_la_wedliny_parmenskie_7159.html Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Zdjęcie: 14.03.12, 22:25 kosmopolitesiorbut napisał: > Mi w Firefoxie się otwiera. ale nam nie. pewnie otwiera sie jesli jest sie na tamtym forum zalogowanym Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Zdjęcie: 14.03.12, 22:29 ania_m66 napisała: > kosmopolitesiorbut napisał: > > > Mi w Firefoxie się otwiera. > ale nam nie. pewnie otwiera sie jesli jest sie na tamtym forum zalogowanym Nie ma takiej potrzeby. W dodatku to nie forum a serwis/baza przepisów. Wpisz w googla "schab a la wędlina parmeńska" kliknij na grafikę i będzie pierwsze z brzegu na niebieskim tle. Ma otwierać strony w jęz. polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Zdjęcie: 14.03.12, 22:30 IE jakoś nie chwyta linka z właściwości zdjęcia - FF link faktycznie otwiera bez problemu... ciekawostak przyrodnicza :-) Html (z drugiego linka) już w IE jest ok - z przepisem w dodatku... Logowanie chyba nic do tego nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Zdjęcie: 15.03.12, 00:14 tez mam chrome :) FF porzucilam po latach wiernosci pare miesiecy temu, bo zarl za duzo pamieci i mielil czasami b. wolno. o crashach przynnajmniej raz dziennie nie wspominajac. chrome dziala jak blyskawica, strasznie sie rozwinal przez ostatni rok. kto go raz przetestuje, wykopie FF z kompa od razu :) Odpowiedz Link Zgłoś