zoria_polunocznaja
27.03.12, 22:22
Dobry wieczór!
chciałabym poprosić znawców forumowych o pomoc w połapaniu się z ilością zakwasu.
Piekę chleb na zakwasie już jakiś czas, ale z racji braku czasu raczej nie eksperymentowałam z przepisami.
Mój pszenny zakwas ma już ok. 7 miesięcy, ostatnio rozmnożyłam go na zakwas żytni i prowadzę oba, bo chciałam przed Wielkanocą upiec "coś nowego".
Szukając ciekawych przepisów, natknęłam się na problem z ilością dodawanego zakwasu. Najbardziej jaskrawym przykładem mogą być te dwa przepisy:
www.pokrojonedoprawione.sos.pl/2010/03/chleb-na-cay-tydzien.html
pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/04/mj-ulubiony-chleb.html
przy czym drugi przepis znam i stosuję, wychodzi mi zwykle nieco więcej chleba - tak ze 4 keksówki, ale jak wiadomo, forma formie nierówna
z kolei z przepisami na chleb na zakwasie u Liski mam pewien problem, np. chleb na piwie i zakwasie nigdy mi nie wyrósł tak jak powinien, a zakwas mam już porządny i dojrzały - wypróbowałam dużo dłuższy czas wyrastania i po prostu coś tu nie gra (przepis jest tu: www.cincin.cc/index.php?showtopic=7731) i obawiam się, że podana ilość zakwasu jest zbyt mała na taką ilość mąki.
Czy ktoś mógłby powiedzieć mi, dlaczego w przepisie z pokrojonedoprawione jest tak dużo zakwasu, a u Liski tak mało? czym się sugerować przy przepisach, w których jest zakwas?
Mam nadzieję, że mój wysoce skomplikowany problem uda się Wam rozwiązać :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów!