Dodaj do ulubionych

Stroganoff - przepis :)

16.04.12, 15:32
Jaki jest przepis na PRAWDZIWEGO Stroganowa? Bo szukałam i znalazłam przeróżne - z ogórkiem kiszonym, z korniszonem, bez ogórków, z pomidorami, z przecierem... Jaki jest właściwy?
Obserwuj wątek
    • Gość: x bierzemy polędwicę wołową i IP: *.unitymediagroup.de 16.04.12, 16:00
      fix Knorra lub Maggi i dalej postępujemy wg przepisu na opakowaniu.
      • dzioucha_z_lasu Re: bierzemy polędwicę wołową i 16.04.12, 16:03
        Trolluj jakoś chociaż trochę dowcipniej. Albo inteligentniej.
    • Gość: chłop_z_lasu Re: Stroganoff - przepis :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 16:18
      Lepiej niech trolluje niż by miał tworzyć taki sam watek jak został utworzony rano i na dodatek przez większość dnia wiszący na samej górze ;]

• dzioucha_z_lasu Re: Stroganoff - przepis :) 16.04.12, 16:21
        Jak zajrzysz do tamtego wątku, to być może zauważysz, że nie ma w nim przepisu i zupełnie czego innego dotyczy :)
        • Gość: chłop_z_lasu Re: Stroganoff - przepis :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 16:34
          Dotyczy tej samej potrawy, więc zadanie tam pytania o przepis nie było by nietaktem z Twojej strony :)

Ale jak już założyłaś to raczej trudno będzie określić "prawidziwość" jakiegoś dania. IMHO ten pierwszy jaki ugotowano i tak nazwano to pewno sama polędwica z bulionem i kwaśną śmietaną, masłem ewentualnie z cebulą. Poszukaj jakiś ruskich książek kucharskich starych na necie :)
          • kosmopolitesiorbut Re: Stroganoff - przepis :) 16.04.12, 17:06
            Gość portalu: chłop_z_lasu napisał(a):

> Poszukaj jakiś ruskich książek kucharskich starych na necie :)

To nie przepis ruski a francuski...
            • Gość: ja bardziej rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 18:16
              Marie-Antoine Carême nadworny kucharz Aleksandra I był z pochodzenia Francuzem, ale przepis opracował w Rosji, tam przepis został upowszechniony i do dzisiaj stanowi chlubę kuchni rosyjskiej.
              Z zawodu był cukiernikiem , ale nie mówimy , że to kolejny przepis na słodkości
              • krysia2000 Re: bardziej rosyjski 16.04.12, 18:34
                Careme nie był nadwornym kucharzem Aleksandra I. Przyjął od niego zaproszenie i zjawił się w Petersburgu, lecz miejsca tam długo nie zagrzał. Nie przygotował dla cara ani jednego posiłku.

Dyskusyjne jest również przypisywanie autorstwa Stroganoffa jemu. Pierwsza drukowana receptura na to danie pochodzi z 1861, prawie 30 lat po śmierci Careme'a. Ponadto, znając jego styl wątpię, czy wymyśliłby tak proste danie. Bez ciasta, dwóch sosów, kogucich grzebieni...
                • Gość: ja Panie,jak teraz żyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 19:45
                  To może chociaż dewolajka ten cukiernik wymyślił?
                  A tak się wszyscy napracowali pisząc o tym Francuzie i carze-urobili do tego dziesiątki historii, anegdot i wszystko psu pod ogon wsadzić?
                  Obojętnie,czy siekał go szablą czy nożem, czy na dworze Aleksandra czy w siedzibie Stroganowów w Odessie,z zazdrości czy dla czci i na chwałę, jedno jest pewne- potrawa powstała w Rosji i tak ma w papierach.
                  Poproszę o źródło, będę mądrzejszy własnoręcznie. Wierzyć nie będę nikomu.
                  Ale czy źródło będzie wiarygodne?
          • myga Re: Stroganoff - przepis :) 19.04.12, 21:11
            IMHO ten pierwszy jaki ugotowano i tak nazwano to pewno sama polędwica z
            > bulionem i kwaśną śmietaną, masłem ewentualnie z cebulą. Poszukaj jakiś ruskic
            > h książek kucharskich starych na necie :)
            --------
            Zaskoczyles mnie, ale faktycznie masz racje, okazuje sie, ze ten podstawowy stroganow to faktycznie poledwica ze smietana, ja zawsze dodaje przecier pomidorowy!
            kulinarnayakniga.ru/video/meatdishes/2008/04/02/meatdishes_12235.html
            • qubraq Re: Stroganoff - przepis :) 20.04.12, 10:01
              myga napisała:

> IMHO ten pierwszy jaki ugotowano i tak nazwano to pewno sama polędwica z bulionem i
              > kwaśną śmietaną, masłem ewentualnie z cebulą. Poszukaj jakiś ruskich książek kucharskich
              > starych na necie :)

> Zaskoczyles mnie, ale faktycznie masz racje, okazuje sie, ze ten podstawowy stroganow to
              > faktycznie poledwica ze smietana, ja zawsze dodaje przecier pomidorowy!

zobacz też:
              gotovim-doma.ru/view.php?r=240-recept-Befstroganov
              www.gotovim.ru/recepts/sbs/befstroganov.shtml
              Hygina Seheń tez bez grzybów tylko smietana i łyzka ostrego sosu ale juz np. Maciej Kuroń daje pieczarki i szklanke slodkiej gęstej smietanki 22%ej... ;-)

• myga Re: Stroganoff - przepis :) 20.04.12, 10:13
                Qubraczku, dokladnie tak zawsze robie, z sosem pomidorowym, to jest klasyka. Nie daje co prawda tak duzo smietany, a czasem wcale, ale to ze wzgledow dietetycznych, poza tym jakos tak ostatnio zainteresowalam sie koszerna kuchnia, wiec nie lacze ostatnio nabialu i miesa, przemawia do mnie ta filosofia. Natomiast tamten przepis, co ja znalazlam, to jakis koszmar dietetyczny, tylko tlustej kwasnej smietany, a pozniej tlusta slodka smietanka, no, moze to i smaczne, ale watroba po takim stroganowie pewnie wola o pomste do nieba :/
                • qubraq Re: Stroganoff - przepis :) 20.04.12, 16:18
                  myga napisała:

> Natomiast tamten przepis, co ja znalazlam, to jakis koszmar dietetyczny, tylko tlustej
                  > kwasnej smietany, a pozniej tlusta slodka smietanka, no, moze to i smaczne, ale watroba
                  > po takim stroganowie pewnie wola o pomste do nieba :/

a pamietasz co powiedzial komendant do księdza w "U Pana Boga za miedzą"? -ze trzeba po tej sloninie zasolonej zimą czegos troche mocniejszego z Podsuprasli bo inaczej będzie za tlustowato i wątroba nie wytrzymie ..." :-) ja pamietam taki program kulinarny w TV przed laty gdzie własnie Maciej Kuroń robil Stroganowa a nie jakis tam gulasz; ja daje smietanę normalną kwaśną Piątnicę 18-procentową; inna rzecz ze ja po prostu lubię smietane i codziennie kopiatą łyzkę daje do moich zup wielowarzywnych z makaronem :-)
                  Link z Twoim przepisem tez sobie schowalem w archiwum - moze cos bedę robic z tej domeny
                  chociac wole Gotowim, co kilka dni dostaje od nich w poczcie "nowosti" kulinarne;
                  Pzdr :-)
                  • myga Re: Stroganoff - przepis :) 20.04.12, 18:18
                    > Link z Twoim przepisem tez sobie schowalem w archiwum - moze cos bedę robic z tej domeny
                    > chociac wole Gotowim,
                    ------
                    No ja tez wole inne serwisy, moj ulubiony to gastronom.ru, szczegolnie przepisy video, zreszta zobacz sam:
                    www.gastronom.ru/
                    • qubraq Re: Stroganoff - przepis :) 21.04.12, 08:57
                      myga napisała:

> No ja tez wole inne serwisy, moj ulubiony to gastronom.ru, szczegolnie przepisy
                      > video, zreszta zobacz sam:
                      > www.gastronom.ru/

Dzieki, zapisałem :-)
    • krysia2000 Re: Stroganoff - przepis :) 16.04.12, 17:24
      Dla mnie to jest styrfraj z:

- cebuli, może dwóch;
      - wołowej polędwicy;
      - kwaśnej śmietany;
      - sproszkowanej papryki;
      - koncentratu pomidorowego, ewentualnie musztardy;
      - soli i pieprzu.

Pieczarki out, ogórki out.

Cebulę pokroić w paski. Polędwicę pokroić w paski. Dobrze rozgrzać patelnię i zesmażyć najpierw cebulę, potem polędwicę. Zalać śmietaną, przyprawić resztą i podusić sekundkę jeszcze.

Koniec. Czas wykonania max. 20 minut. Ale są tacy, co usiłować będą z polędwicy gulasz zrobić. Są też i tacy, co z wieprzowiny będą Stroganowa robić i z kurczaka. A co tam, anything goes.

--
      To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
      • Gość: en Re: Stroganoff - przepis :) IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.12, 18:16
        Krysiu, ciesze sie, ze wreszcie znalazlam kogos, dla kogo stroganow jest tym samym co dla mnie. Bez pieczarek, bez ogorkow, tylko mieso, cebula, smietana, papryka, ew. musztarda.
        Robie podobnie, tylko cebule scieram na tarce nad patelnia, na ktorej smazy sie poledwica (tak przeczytalam u Neli Rubinstein). Mieso polewam brandy (jak mam).
      • Gość: marbor1 Re: Stroganoff - przepis :) IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.12, 18:19
        Krysiu, dokładnie to jest właśnie to. Jak ja nieraz czytam tu przepisy na strogonowa, to się za głowę łapię. To raczej są jakieś gulasze, ale nie strogonow.
      • beata_ O, to to... 16.04.12, 21:48
        Ja nie dodaję musztardy - tylko mięso, cebula, śmietana, pomidory, papryka w proszku, no i sól z pieprzem.
        I często robię "oszukanego" strogonofa/stroganoffa/strogo(a)nowa, bo żeby tak zawsze z polędwicy, to nie bardzo :-)
        Nie jest to niestety to samo, ale smak się złapie - robię np z łopatki wołowej, ale mięso kroję wtedy w cieniutkie "makaroniki" i trochę dłużej podduszam z cebulą, da się wtedy pogryźć :-)
        Polędwicy dusić nie ma potrzeby...

Myślę, że te wszystkie inne dodatki są po to, żeby potrawy było więcej mniejszym kosztem i tyle - cena polędwicy nigdy przecież nie była niska :-)
        • krysia2000 Re: O, to to... 16.04.12, 22:28
          Pierwotnie Stroganow był w sosie śmietanowo-musztardowym.
          • beata_ Re: O, to to... 16.04.12, 22:54
            Może wypróbuję na jakiejś mniejszej ilości :-)
            Jakoś mi te pomidory bardziej podchodzą - w ogóle lubię wszystko (albo prawie wszystko) co ma w sobie pomidory...
      • qubraq Re: Stroganoff - przepis :) 18.04.12, 15:23
        krysia2000 napisała:

> Dla mnie to jest styrfraj z:
        >
        > - cebuli, może dwóch;
        > - wołowej polędwicy;
        > - kwaśnej śmietany;
        > - sproszkowanej papryki;
        > - koncentratu pomidorowego, ewentualnie musztardy;
        > - soli i pieprzu.
        >
        > Pieczarki out, ogórki out.
        >
        > Cebulę pokroić w paski. Polędwicę pokroić w paski. Dobrze rozgrzać patelnię i z
        > esmażyć najpierw cebulę, potem polędwicę. Zalać śmietaną, przyprawić resztą i p
        > odusić sekundkę jeszcze.
        >
        > Koniec. Czas wykonania max. 20 minut.

Bardzo mi sie Twój przepis podoba; dzieki! Robiłem Stroganowa bez musztardy a cebulę i mięso podsmażalem na maśle; dusiłem ciutke dłuzej niz sekundkę, powiedzmy dwie - trzy
        "chwyłynki" :-)

• wez_sie Re: Stroganoff - przepis :) 20.04.12, 12:26
          mi bardzo smakuje wg przepisu kuronia.
          www.kuron.com.pl/przepisy/art362.html
          szczegolnie ze swieza bagietka... mmmm...
          • mhr2 Re: Stroganoff - przepis :) 21.04.12, 12:13
            wez_sie

tak tez mozna, przepisow setki
    • kataleja Re: Stroganoff - przepis :) 21.04.12, 12:01
      Czy śmietana musi być kwaśna? Dodanie słodkiej będzie dużym wykroczeniem?
      • mhr2 nie, to kwestia smaku, kwasna jest smaczniejsza 21.04.12, 12:11
        kataleja napisała:

> Czy śmietana musi być kwaśna? Dodanie słodkiej będzie dużym wykroczeniem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka