pruszynkaaa 01.05.12, 18:03 Z dzieciństwa pamiętam babciny chłodnik z ogórka z koperkiem... Pamiętam tylko tyle, że świeży ogórek był starty na grubych oczkach tarki... może podrzucicie mi jakiś przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: chłodnik z ogórka 01.05.12, 18:46 Nie robiłam, więc własnego przepisu nie podam, ale chłodnik to żadna filozofia, a przepisów w necie mnóstwo - choćby ten kotlet.tv/chlodnik-ogorkowy - koperku zawsze można dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: chłodnik z ogórka 01.05.12, 21:50 moze tu znajdziesz... forum.gazeta.pl/forum/w,77,43900364,0,Chlodniki.html Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: chłodnik z ogórka 02.05.12, 03:39 Zdaje sie, ze chodzi o bulgarski tarator: kwasne mleko, tarty ogorek , czosnek, koper. Mozna dodac orzechy. Znany na calych Balkanach i nie tylko no i rzeczywiscie bardzo pyszny. en.wikipedia.org/wiki/Tarator Odpowiedz Link Zgłoś
imsad Re: chłodnik z ogórka 02.05.12, 17:55 Nie wiem czy to typowy chłodnik ,ale smakuje u mnie wszystkim - w ostatnie upały zajadaliśmy się nim: Duży świeży ogórek (lub 2 mniejsze) zatrzeć na tarce na grubych oczkach, lekko osolić, popieprzyć + łyżka cukru do smaku. Zaczekać 10 min aż się "przegryzie". Do zalania używam ; zsiadłe mleko 1 kubek, 1 jogurt naturalny + maślanka - wszystko prosto z lodówki. Wymieszać z ogórkiem. Dodać sok z 1/2 cytryny lub całej jeśli ktoś lubi. Wymieszać ze świeżym , drobno posiekanym koperkiem. Pycha! Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: chłodnik z ogórka 06.05.12, 13:44 Ja miksuję ogórek bez skórki i nasion z ząbkiem czosnku,(na osobę) dodaję jogurt grecki i trochę soli oraz pieprzu, na wierzch można dać zieleninę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: chłodnik z ogórka IP: *.play-internet.pl 06.05.12, 22:54 Po prostu mizeria? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: No chyba żartujesz... [n/t] 07.05.12, 10:07 Mizeria, tzatziki, chłodnik, to wszystko poniekąd jest pokrewne, Kwestią nadrzędną pewnie jest sposób pokrojenia/zmiksowania/poszatkowania ogórka i dodatków - kwaśne mleko, jogurt, czy śmietana. Oraz zawartość lub brak cebulki, koperku lub czosnku. Ja np. w chłodnku lubię mieć ogórka drobnego, a w mizerii muszę mieć grubsze, chrupiące plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Owszem - pokrewne, ale... 07.05.12, 12:02 ... mają swoje nazwy, a łączy je tylko obecność ogórka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Owszem - pokrewne, ale... 07.05.12, 12:14 pamietam, ale odtwozyc nie potrafie, szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: chłodnik z ogórka 08.05.12, 21:10 ja tak robie sos tzatziki: swiezy ogorek starty na duzych oczkach, czosnek drobno posiekany, sol i zalane jogurtem naturalnym - moze do chlodnika dodaje sie kwasne mleko.... brrrr.... ja zostaje przy jogurcie! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: chłodnik z ogórka 09.05.12, 14:28 > moze do chlodnika dodaje sie k > wasne mleko.... brrrr.... ja zostaje przy jogurcie! dlaczego brrr, dlaczego brrr? Ja uwielbiam cłodniki zarówno ze zsiadłym mlekiem, jak i jogurtem, pycha, a nie brrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: chłodnik z ogórka 13.05.12, 11:59 Marghe, żaden pies :-) I kefir moze być i maślanka. Byle zimne... Pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
e.v.a.s Re: chłodnik z ogórka 09.05.12, 18:16 a ja robię tzw. chłodnik grecki - przepis poniżej: Składniki na 3 porcje: ¼ l maślanki ¼ l jogurtu naturalnego 1 zielony ogórek (lub 4 ogórki małosolne) 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 4 rzodkiewki sól, pieprz, cukier, czosnek, sok z cytryny/kwasek cytrynowy lub sok z ogórków Sposób wykonania: 1. Jogurt i maślankę dobrze schłodzić, a następnie połączyć ze sobą w podanych proporcjach. 2. Ogórki umyć, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a następnie posolić, żeby „puściły sok”. 3. Rzodkiewką umyć i pokroić w drobną kostkę – również posolić. 4. Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć, i drobno posiekać. 5. Schłodzoną mieszaninę jogurtu i maślanki połączyć z przygotowanymi wcześniej warzywami i doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, cukrem (może być granulowany lub świeży), sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym). Modyfikacja: zamiast świeżych ogórków możemy użyć małosolnych (zwłaszcza w sezonie) lub zastosować kombinację świeżych i małosolnych ogórkówJ Tego typu chłodnik możemy spożywać jako samodzielne danie lub z dodatkami (jajko ugotowane na twardo lub ziemniaki z wody). Odpowiedz Link Zgłoś