Dodaj do ulubionych

chłodnik z ogórka

01.05.12, 18:03
Z dzieciństwa pamiętam babciny chłodnik z ogórka z koperkiem...
Pamiętam tylko tyle, że świeży ogórek był starty na grubych oczkach tarki... może podrzucicie mi jakiś przepis?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: chłodnik z ogórka 01.05.12, 18:46
      Nie robiłam, więc własnego przepisu nie podam, ale chłodnik to żadna filozofia, a przepisów w necie mnóstwo - choćby ten kotlet.tv/chlodnik-ogorkowy - koperku zawsze można dodać.
    • momas Re: chłodnik z ogórka 01.05.12, 21:50
      moze tu znajdziesz...

forum.gazeta.pl/forum/w,77,43900364,0,Chlodniki.html
    • pinkink3 Re: chłodnik z ogórka 02.05.12, 03:39
      Zdaje sie, ze chodzi o bulgarski tarator: kwasne mleko, tarty ogorek , czosnek, koper. Mozna dodac orzechy.
      Znany na calych Balkanach i nie tylko no i rzeczywiscie bardzo pyszny.

en.wikipedia.org/wiki/Tarator
      • imsad Re: chłodnik z ogórka 02.05.12, 17:55
        Nie wiem czy to typowy chłodnik ,ale smakuje u mnie wszystkim - w ostatnie upały zajadaliśmy się nim:
        Duży świeży ogórek (lub 2 mniejsze) zatrzeć na tarce na grubych oczkach, lekko osolić, popieprzyć + łyżka cukru do smaku.
        Zaczekać 10 min aż się "przegryzie". Do zalania używam ; zsiadłe mleko 1 kubek, 1 jogurt naturalny + maślanka - wszystko prosto z lodówki. Wymieszać z ogórkiem. Dodać sok z 1/2 cytryny lub całej jeśli ktoś lubi. Wymieszać ze świeżym , drobno posiekanym koperkiem.
        Pycha!
        Polecam
        • mhr2 Re: chłodnik z ogórka 06.05.12, 12:20
          tez nie wiem, ale smakuje
          • aqua48 Re: chłodnik z ogórka 06.05.12, 13:44
            Ja miksuję ogórek bez skórki i nasion z ząbkiem czosnku,(na osobę) dodaję jogurt grecki i trochę soli oraz pieprzu, na wierzch można dać zieleninę.
    • Gość: kik Re: chłodnik z ogórka IP: *.play-internet.pl 06.05.12, 22:54
      Po prostu mizeria?
      • beata_ No chyba żartujesz... [n/t] 07.05.12, 02:30

• aqua48 Re: No chyba żartujesz... [n/t] 07.05.12, 10:07
          Mizeria, tzatziki, chłodnik, to wszystko poniekąd jest pokrewne, Kwestią nadrzędną pewnie jest sposób pokrojenia/zmiksowania/poszatkowania ogórka i dodatków - kwaśne mleko, jogurt, czy śmietana. Oraz zawartość lub brak cebulki, koperku lub czosnku.
          Ja np. w chłodnku lubię mieć ogórka drobnego, a w mizerii muszę mieć grubsze, chrupiące plastry.
          • beata_ Owszem - pokrewne, ale... 07.05.12, 12:02
            ... mają swoje nazwy, a łączy je tylko obecność ogórka :-)
            • mhr2 Re: Owszem - pokrewne, ale... 07.05.12, 12:14
              pamietam, ale odtwozyc nie potrafie, szkoda
    • lonely.stoner Re: chłodnik z ogórka 08.05.12, 21:10
      ja tak robie sos tzatziki: swiezy ogorek starty na duzych oczkach, czosnek drobno posiekany, sol i zalane jogurtem naturalnym - moze do chlodnika dodaje sie kwasne mleko.... brrrr.... ja zostaje przy jogurcie!
      • nchyb Re: chłodnik z ogórka 09.05.12, 14:28
        > moze do chlodnika dodaje sie k
        > wasne mleko.... brrrr.... ja zostaje przy jogurcie!

dlaczego brrr, dlaczego brrr?
        Ja uwielbiam cłodniki zarówno ze zsiadłym mlekiem, jak i jogurtem, pycha, a nie brrr....
        • marghe_72 Re: chłodnik z ogórka 09.05.12, 17:10
          a kefir to co, pies? ;)
          • nchyb Re: chłodnik z ogórka 13.05.12, 11:59
            Marghe, żaden pies :-)
            I kefir moze być i maślanka. Byle zimne...
            Pychotka
    • e.v.a.s Re: chłodnik z ogórka 09.05.12, 18:16
      a ja robię tzw. chłodnik grecki - przepis poniżej:

Składniki na 3 porcje:
      ¼ l maślanki
      ¼ l jogurtu naturalnego
      1 zielony ogórek (lub 4 ogórki małosolne)
      1 pęczek szczypiorku
      1 pęczek koperku
      4 rzodkiewki
      sól, pieprz, cukier, czosnek, sok z cytryny/kwasek cytrynowy lub sok z ogórków

Sposób wykonania:
      1. Jogurt i maślankę dobrze schłodzić, a następnie połączyć ze sobą w podanych proporcjach.
      2. Ogórki umyć, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a następnie posolić, żeby „puściły sok”.
      3. Rzodkiewką umyć i pokroić w drobną kostkę – również posolić.
      4. Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć, i drobno posiekać.
      5. Schłodzoną mieszaninę jogurtu i maślanki połączyć z przygotowanymi wcześniej warzywami i doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, cukrem (może być granulowany lub świeży), sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym).

Modyfikacja: zamiast świeżych ogórków możemy użyć małosolnych (zwłaszcza w sezonie) lub zastosować kombinację świeżych i małosolnych ogórkówJ

Tego typu chłodnik możemy spożywać jako samodzielne danie lub z dodatkami (jajko ugotowane na twardo lub ziemniaki z wody).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka