Dodaj do ulubionych

Brownies - dwa pytania

18.05.12, 20:58
Hej hej,

z powodu braku piekarnika nieczęsto mam okazję piec, chce jednak upiec brownies i zanieść je do pracy następnego dnia.

I męczą mnie takie wątpliwości:
1) czy zamiast podanej w przepisie mąki żytniej można do brownies użyć razowej? Czy jeśli tak, to czy zmieniają się proporcje tej mąki?
2) jak najlepiej przechowywać brownies, by zachowały świeżość przez te kilkanaście godzin do spożycia? Mam taką formę do pieczenia z plastikową przykrywką (taką z rączkami do noszenia) - czy wystarczy, jeśli tam sobie przykryte poczekają? Czy muszą oprócz tego być w lodówce?

Przepraszam za być może głupie pytania, ale te wątpliwości mnie gryzą i liczę na pomoc ;)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Brownies - dwa pytania 18.05.12, 21:19
      ad 1 - podaj prosze link do przepisu
      pierwsze slysze, ze brownies robi sie z maka zytnia. do brownies dodaje sie malo maki, ale z reguly jest to zwykla maka pszenna
      ad 2 brownies przechowuja sie swietnie a na drugi dzien sa wrecz lepsze, wiec w ogole sie nie przejmuj.
      • hania_jk Re: Brownies - dwa pytania 18.05.12, 22:27
        O rany, gdzie moja głowa :) W przepisie oczywiście jest mąka pszenna, nie żytnia, a ja mam razową na stanie, stąd pytanie, czy można w brownies użyć razowej.

Dziękuję za odpowiedź na drugie pytanie, uspokoiłaś mnie :)
        • ania_m66 Re: Brownies - dwa pytania 18.05.12, 23:29
          jesli jest przepis na brownies z maka pszenna z pelnego przemialu u marthy stewart, to znaczy mozna i bedzie dobrze.
          www.marthastewart.com/333982/whole-wheat-brownies
          ta twoja razowa to pszenna, tak? to dokup zwyklej i zrob jak martha kaze :)
          a applesauce w przepisie to po prostu gestszy mus jablkowy.
          Typy sztuki nowoczesnej:
          - Srasz komuś pod drzwiami, dzwonisz i uciekasz - instalacja.
          - Dzwonisz, a potem srasz - performance.
          • hania_jk Re: Brownies - dwa pytania 18.05.12, 23:55
            Tak, moja jest pszenna.

Dzięki za przepis Marthy i za poradę! Dobrej nocy :-)
    • freyete Re: Brownies - dwa pytania 19.05.12, 10:29
      piekłam kiedyś z mąką pełnoziarnistą i wyszło, a ostatnio miałam resztkę pełnoziarnistej i uzupełniłam pszenną graham- też wyszło:) a przepis na bossskie brownie z galerii
      kilka dni też ciasto leży i nic niewłaściwego się z nim nie dzieje, choć jak wiem, że wolniej będzie mi schodzić, to po prostu mrożę
      • hania_jk Re: Brownies - dwa pytania 19.05.12, 18:53
        Jak piekłam parę razy brownies, to zawsze znikały tego samego dnia, stąd moja niepewność co do tego, co się z nimi stanie po kilku godzinach - czy nagle nie staną się np. za suche :)

Uff, jak dobrze, że w Internecie można wszystko z bardziej doświadczonymi osobami skonsultować :) Dzięki!
        • ding_yun Re: Brownies - dwa pytania 19.05.12, 23:11
          Przesiej mąkę razową przez gęste sitko, żeby pozbyć się otrąb i tak użyj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka