Dodaj do ulubionych

Sos do hinduskich przekąsek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 14:18
Kupiłam mrożone hinduskie przekąski z rodziny finger food. Kruche pierożki , kotleciki, i inne. Kuchnia wegetariańska. Jaki sos do tego? Mój ulubiony jogurtowo- czosnkowy zdominuje potrawę, proszę o pomoc znawców tej kuchni.
Obserwuj wątek
    • agnieszka-007 Re: Sos do hinduskich przekąsek 18.06.12, 14:39
      Rozmaite sosy typu chatney, np. z mango.
      • sznupkowie Re: Sos do hinduskich przekąsek 18.06.12, 19:54
        miętowy sos jogurtowy:
        pare listków mięty,pare kolendry,2 zielone papryczki chili,troche imbiru, nie wiecej niz paseczek, pare ząbków czosnku ,cukier,sol i pieprz do smaku.

Do miksujesz w blenderze i powstaje pasta.Oczywiście możesz użyć suszonej mięty i kolendry - cięzko mi dokładnie podac ile tego dodac bo to zależy jak bardzo lubisz mięte i imbir.

Dalej obierasz ogórka i ścierasz go na tarce i odciskasz wode.Startego ogórka i paste dodajesz do jogurtu ,mieszasz i gotowe.Dodajesz sól i pieprz do smaku.

Może gdzies w necie sa bardziej precyzyjne przepisy, ja ni elubie się trzymać miarek..;)

Drugi przepis:

Gotujesz 4 duze pomidory i obierasz ze skórki
        Szatkujesz 2 zielone papryczki chili
        Miksujesz dodajesz 2 łyzki oliwy ,łyzke soku z limonki ,pół łyżki cukru,pieprz,sól i gotowe..:)

• Gość: GMK Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 10:25
        Stokrotne dzięki. Jak ja mogłam o chutney'u zapomnieć?
        • Gość: senin Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: *.dyn.iinet.net.au 19.06.12, 13:34
          jesli naprawde chcesz cos nieinwazyjnego, to zrob sos mietowy - jogurt, duzo lisci miety, odrobine soli i troche cukru
          zmiksuj, podawaj

mysle ze z kupnymi somosami bedzie w sam raz

z czosnkiem , imbirem itp, w przypadki zakupionych hinduskich przekasek nie nalezy przesadzac ;PP
          • sznupkowie Re: Sos do hinduskich przekąsek 19.06.12, 13:55
            bez imbiru i czosnku ,a z dużą ilością mięty to bedzie smakował jak syrop na kaszel...blee..:p
            • Gość: senin Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: *.dyn.iinet.net.au 19.06.12, 14:03
              sznupkowie napisał(a):

> bez imbiru i czosnku ,a z dużą ilością mięty to bedzie smakował jak syrop na ka
              > szel...blee..:p

oczywiscie ;P

ale nie bez imbiru i czosnku tylko bez kuninu

bo taki wlasciwy sos mietowy powinien miec wynienione przeze mnie skladniki plus cumin, o ktorym 'jakos mi sie zapomnialo'

ten indyjski, prawdziwy, nie musi (choc moze) zawierac imbiru i czosnku
    • Gość: asiakusy Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: 119.154.193.* 19.06.12, 15:03
      mnie się kruche pierożki (np. samosy) kojarzą ze zwyklą raitą, jogurtem rozbełtanym z wodą, solą i prażonym mielonym kuminem

i jeszcze z wodą tamaryndową (imli), taką jak do golgappe, ale nie wiem, jak to się robi :(

i taki czatnej domowy robi się u nas ze świeżych pomidorów zmiksowanych z ziołami (mięta, kolendra), solą, cebulką, czosnkiem i czili, ale raczej do domowych czipsów, niż do pierożków z nadzieniem

ps. off-topic, senin, w wątku o kozich nóżkach podałam przepis teściowej :) ostatnio robiliśmy też krowie żołądki :o)

• Gość: senin Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: *.dyn.iinet.net.au 19.06.12, 15:21
        Gość portalu: asiakusy napisał(a):

> mnie się kruche pierożki (np. samosy) kojarzą ze zwyklą raitą, jogurtem rozbełt
        > anym z wodą, solą i prażonym mielonym kuminem
        >
        > i jeszcze z wodą tamaryndową (imli), taką jak do golgappe, ale nie wiem, jak to
        > się robi

no wlasnie: jogurt, sol ,cumin

ale ty bardziej na polnoc jestes, to nie diceniasz miety i swiezej kolendry ;P

mysle, ze w Kerali czy Goa to zapodali by jogurt z zielonym czilli, liscmi curry, kolendra i kokosem :DDD

a ja bym dodala troche czerwonej cebuli...ot tak dla draki ;PP

...i lemonke oczywiscie, ot tak, dla forumowych bywalcow, by mieli powod do utyskiwania nad moja kulinarna niegramotnoscia i brakiem wyczucia smaku:D
        • sznupkowie Re: Sos do hinduskich przekąsek 19.06.12, 22:51
          Trudno żeby tak ogromny kraj jak Indie miał jednolitą kuchnie, każdy region ma swoje ulubione przyprawy,tam się nie uzywa ksiązki kucharskiej tylko zmysłów i wyobrażni .....a co do limonki ,to jest niezastąpiona do wszystkiego....;)
        • Gość: asiakusy Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: 119.154.187.* 20.06.12, 10:13
          :) co racja, to racja, "moi" pochodzą z północnego wschodu
          nie to, że nie używamy świeżej kolendry i mięty, używamy sporo, ale raczej nie do jogurtu, tylko do mięsa pod koniec przygotowania, albo tuż przed podaniem, do kebabów, do soczewic różnych i ziemniaczków, czy jako posypkę do halimu
          i jeszcze koperek
          a już kokosu - absolutnie nigdzie
          zielone czili też nie w jogurcie, tylko np. samo na przegryzkę - albo z cebulką czerwoną w piórkach, solą, pieprzem i octem :)
          wychodzi na to, że ten jogurt u nas ewidentnie ma łagodzić smak
          ale w sklepach widziałam raity nestle z ziołami, nie tylko te kuminowe :)

• Gość: senin Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: *.dyn.iinet.net.au 21.06.12, 11:04
            > zielone czili też nie w jogurcie, tylko np. samo na przegryzkę

a ja po raz pierwszy zasmakowawszy w jogurcie z zielonym chilli, zakochalam sie do nieprzytomnosci - ale niestety musialam te wersje zmodyfikowac, bo czesto mamy gosci spoza tamtejszego regionu, wiec dodalam do tego cebulke dymke (zlagodzila ostrosc)

jak to sie 'przegryzie' ze wspomnianym jogurtem z pol godziny. to jest znakomite, zwlaszcza z kurczaczym curry
        • Gość: syswia Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: *.dsl.bell.ca 21.06.12, 06:36
          ale ty bardziej na polnoc jestes, to nie diceniasz miety i swiezej kolendry ;P

nie wiem skad kolezanka, ale ja melduje poslusznie, ze kolezanki mojej tesciowej wydlubaly mi z ogrodu miete w zeszlym roku doszczetnie - wlasnie na chutney mietowy

dwa badylki w tym roku wyrosly - takie pazerne - a mialam tego cale haszcze
          • Gość: asiakusy Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: 119.154.184.* 21.06.12, 07:24
            z Karaczi
            co w sumie nic nie znaczy, bo tu jest mnóstwo zupełnie różnych stylów jedzenia :)
            i tamaryndową wodę znamy-lubimy, ale ten drugi klasyk z jablkiem i cebulą - kompletnie dla mnie nowy
            do samosów często dostajemy raitę
            a mięty idzie dużo, na równi z kolendrą, ale nie na czatnej :)
            przyjrzę się pod tym względem kuchniom znajomych
            • Gość: asiakusy Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: 119.154.184.* 21.06.12, 07:30
              i tu też keczup, i chili garlic sauce :)
            • Gość: syswia Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: *.dsl.bell.ca 23.06.12, 17:25
              pozdrawiam ;)
    • Gość: syswia Re: Sos do hinduskich przekąsek IP: *.dsl.bell.ca 21.06.12, 06:30
      dwa klasyki:

chutney mietowy z cebuli, jablka, miety swiezej i cytryny -zmiksowac, ewentualnie doprawic sola, cukrem
      chutney tamaryndowy: namoczyc mase tamaryndowa w cieplej wodzie, odcisnac pestki, doslodzic brazowym cukrem i dopieprzyc czuszka

bezceremonialnie: z ketchupem lol ;)

raity raczej nie widzialam w polaczeniu z samosami, ale ja najczesciej widuje kuchnie w wykonaniu pendzabskim, wiec mozliwe jest, ze gdzie indziej sie to laczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka