Dodaj do ulubionych

Polski Masterchef

21.06.12, 20:17
Będzie, jak się uda, to już w jesiennej ramówce.

Ale - już się najeżyłam - niestety robiony przez TVN, który zepsuł już swoim plasticzanym stylem kilka fajnych formatów (w tym moje ulubione 'Come Dine with Me'), więc nie wiem.
Więcej informacji tu.

Ciekawa jestem, kto jeszcze będzie w jury.
Obserwuj wątek
    • Gość: pasqda Re: Polski Masterchef IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.12, 20:43
      Gdzieś już mignęła mi informacja, że prowadzącą będzie niezawodna Madzia G. Nie wiem, na ile to oficjalne, ale i tak patrząc po "Ugotowanych" czy "Rewolucjach" (a nie znałam oryginałów), raczej się nie skuszę.
      • marghe_72 Re: Polski Masterchef 21.06.12, 21:29
        Jeśli to będzie zrobione jak większość programów TVN czyli byle jak to ja dziękuję
        Jeśli w programie znajda się państwo Gessler, Grycan i Polan (za Pudlem podaję ;), więc jest nadzieja, ze to jedna wielka bzdura) to ja dziękuję
    • inaa1 Re: Polski Masterchef 22.06.12, 23:14
      to będzie jedna wielka żenada... obawiam się.
      wątpię, żeby przez castingi przebrnęli ludzie, którzy na prawdę lubią i potrafią gotować. raczej pojawią się tacy, którzy ,,wzruszą swoją historią". i będzie show, gdzie reklamy glutaminianu sodu pojawią się na przemian z łzawymi historyjkami z dzieciństwa, a całość doprawiać szczypta zawiści, tona lansu ,,prowadzących", może trochę pomiatania na wizji też się znajdzie.

ale obejrzę, żeby się przekonać, jak można koncertowo spieprzyć format.
    • beata_ A bo to się myli z... 23.06.12, 03:10

... na pewno, które naprawdę piszemy osobno...

Spoko... kolorowych snów! :-)

ps
      ja tam się zawsze najpierw "zanużam", a dopiero za sekundę zanurzam, jak należy ;-)
    • miss_coco Re: Polski Masterchef 23.06.12, 10:11
      Jestem fanka francuskiej wersji masterchefa, wiec i polskiej wersji jestem bardzo ciekawa. No ale moze na szczescie nie mam dostepu do TVN i polskiej telewizji. Za to na niektorych blogach mozna juz sobie poczytac relacje ludzi, ktorzy zglosili sie na casting. Trzymam za nich kciuki ;))
      Milej soboty!
    • a74-7 Re: Polski Masterchef 23.06.12, 16:45
      angielska wersja jest swietna , ludziska tworza cudenka na talerzu .Program trzyma w napieciu , czasami placzesz z z ulubiencami ktorzy przechodza do nastepnej rundy i czekasz z niecierpliwoscia na nastepny odcinek .
      Kreuja tu z amatorow -najlepszych bardzo kreatywnych kucharzy ;
      oby wasza wersja byla taka :-)
      • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 23.06.12, 20:42
        Mi tez sie podoba najbardziej angielska, potem australijska, a amerykańska jest najgorsza.
        W angielskiej nie ma napinki i sędziowie nie kreują się na bog-wie-kogo. Australijska troche za bardzo jest w duchu Wielkiego Brata (te migawki z apartamentu, w ktorym mieszkaja finalisci, te nakrecane przez prase historie o romansach i oszustwach miedzy uczesnikami byly zenujące). A amerkanska jest zupelnie pozbawiona radosci z gotowania, wkrecona w bardzo niezdrową rywalizację w stylu wyscigu gryzoni (szczury w kuchni ;), a wypowiedzi sędziów żywcem zerznięte z banity aka kosmo-coś, czyli poniżej pięciu metrów mułu, niestety.
        • miss_coco Re: Polski Masterchef 23.06.12, 21:44
          Ja jestem fanka wersji francuskiej, zupelnie nie podobnej do amerykanskiej. Mozna sie wiele nauczyc, bo jest duzo zadan technicznych, Francuzi zwracaja tez uwage na znajomosc produktow. Do programu i wymyslania konkurencji zapraszani sa co rusz jacys inni szefowie, z cukiernikow np. Pierre Hermé. Zadziwiajace jest, jacy to sa normalni, skromni ludzie. Nie ma tu spektaklu w stylu Ramseya, wyrzucania jedzenia do smietnika, zawstydzania kandydatow. Poza tym uwazam, ze konkurencje sa bardzo pomyslowe i realizowane w swietnych miejscach. Na przyklad w Nowym Jorku kandydaci musieli dowiedziec sie od ludzi na ulicy, jak sie robi NY cheesecake i potem go zrobic. Jesli ktos byl kiedys we Francji i wie, ze przecietni Francuzi raczej z angielskim sobie srednio radza, to bylo to dosyc zabawne. I co jest jeszcze zabawne to to, ze kandydaci zwykle gorzej sobie radza z cukiernictwem, u nas pewnie byloby odwrotnie. Niedlugo powinien sie zaczas sezon 3.
          • felinecaline Re: Polski Masterchef 23.06.12, 23:37
            Zaczyna sie we czwartek 5 lipca na F6.
            Zapowiadaja sie rozne bardzo ciekawe rzeczy i wiele "egzotyki".
            Ogladam ten program odkad wszedl na antene i...znacznie lepiej od tej pory gotuje.
            • miss_coco Re: Polski Masterchef 24.06.12, 13:28
              Dzieki Feline, sledze ich na fejsie i czekam niecierpliwie na pierwszy odcinek. Do 5go lipca powinnam wytrzymac ;))
              A jak ktos ciekawy, to mozna sobie zajrzec na ich strone
              Masterchef TF1
              Masterchef na fejsie
              Natomiast zupelnie mnie nie przekonuje masterchef dla juniorow...
          • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 24.06.12, 09:25
            Kurczę, opisana przez ciebie francuska wersja brzmi jeszcze lepiej od brytyjskiego oryginału :)
            • felinecaline Re: Polski Masterchef 24.06.12, 11:24
              Postaram sie dac dokladne namiary jak ogladac to w Polsce i sama sie przekonasz, ze to naprawde swietny program o himalajskim poziomie trudnosci i poteznym ladunku emocji, trzeba rzeczywiscie byc osobowoscia, zeby przejsc chocby do finalu nie mowiac o wygranej.
              Jezeli w garnku polskiej edycji bedzie mieszala pewna korpulentna pani wroze niestrawnosc.
              • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 24.06.12, 11:52
                Gessler będzie Masterchefem, tzn przywódcą jury, to już zostało ustalone. Z tym, że schudła i to bardzo.

Noi wiemy już, kto będzie sponsorował widowisko - siec Makro.
                • felinecaline Re: Polski Masterchef 24.06.12, 14:27
                  Nawet ze "schudnieta" MG w tej roli czuje strach.
            • miss_coco Re: Polski Masterchef 24.06.12, 13:41
              I polecam ten artykul z bloga Belgian Waffle Why French Masterchef is better than English Masterchef
              • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 24.06.12, 19:59
                No, jesli o to chodzi, to w mojej opinii lepiej gotowali i wyglądali uczestnicy z wersji australijskiej :)
                Natomiast opis jury zupełnie mnie, niestety, odrzuca. Together, they are like three culinary furies, swirling in a black cloud of disapproval around the kitchen. - o, brrrr! Ja rozumiem, ze Masterchef itd, ale takiej napinki i surowości w kuchni nie lubię, nic na to nie poradzę. Wolę luzacki i zdystansowany styl duetu Wallace i Torode, a zwlaszcza lubię minę Wallaca, kiedy może zjeść coś słodkiego :)
                • pani.serwusowa Re: Polski Masterchef 26.06.12, 16:24
                  Z tych samych powodow najbardziej lubie brytyjska wersje. :) A takze z powodu crushu na Micheala Roux Jr. ;) Australijskiej nie znosilam z powodow, o ktorych pisalas, a takze z powodu tego, ze ciezko znosze ichniejszy akcent. ;) Amerykanski to bylo dno. :( Mam obawy co do polskiej wersji, takze z tego powodu, ze zastanawiam sie, jakie restauracje w Polsce zostana wybrane, aby testowac finalistow. W brytyjskiej wersji to byly restauracje jak Le Gavroche czy the Kitchin. Wysla polskich uczestnikow do Pragi, Budapesztu, gdzie sa gwiazdkowe knajpy?
                  • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 26.06.12, 20:44
                    Och - Junior, ten jego powściągliwy uśmiech i oczy jak węgielki!

Te kanajpy nie muszą być gwiazdkowe, myslę - wystarczy, zeby były dobre. Bardziej się boję typowo tvnowskich udziwnien typu przekształcanie kulinarnego show w psychodramę albo lansu samego tvn w postaci tvnowskich gwiazd (a teraz naszych finalistow odwiedzi Perfekcyjna Pani Domu) czy czegos w tym styló.
                • pani.serwusowa Re: Polski Masterchef 26.06.12, 16:26
                  A i Wallace w jednej serii pokazywal migawki od serii pierwszej do ostatniej, aby pokazac jak przytyl. Skwitowal: jak ja mam nie jesc, jak ludzie tak pysznie gotuja? :)
    • coralin Re: Polski Masterchef 24.06.12, 13:51
      Jeśli robione to będzie dla głównej stacji TVN to faktycznie otoczka, show będą ważniejsze niż kulinaria. Denerwowało mnie wiele odcinków Kuchennych rewolucji jak i sama prowadząca, ale muszę uczciwie przyznać, że więcej zrobił dobrego niż złego ten program.
      Uświadomił, że mamy prawo wymagać w restauracji świeżego jedzenia, bo zupę z kartonu czy proszku możemy zrobić sobie sami. Ludzie zdali sobie sprawę, że restauracja z krótkim menu jest dobra. Te ostentacyjne wyrzucania vegetopodobnych też mam nadzieję zadziałały. Mam wrażenie, że powstaje coraz więcej lokali, w których ważniejsze jest dobre jedzenie, a nie inwestowanie w wystrój.
    • ursi5 Re: Polski Masterchef 24.06.12, 20:10
      Bardzo się ucieszyłam, kiedy dowiedziałam się o polskiej emisji tego programu do czasu, gdy dowiedziałam się, że przewodniczącą jury będzie MG. Sposób w jaki traktowała ludzi w kuchennych rewolucjach, jest dla mnie nie do przyjęcia. Przypuszczam, że podobnie będzie w Masterchefie. Jej bardo droga dieta, którą chwaliła się podczas odchudzania i ogólnie wywyższanie się ponad innymi pozwala przypuszczać, że nie będzie to zbyt udany program.
      • kosmopolitesiorbut Re:Traktowała i traktuje tak jak nakazuje 25.06.12, 00:24
        licencja programu. Przecież to kalka do jasnej ciasnej. Na jakim Ty świecie żyjesz. Pomijam już to, że kuchnia nie Wersal. Byłaś kiedykolwiek na zapleczu restauracji w czasie roboty? Wątpię.
        • ursi5 Re:Traktowała i traktuje tak jak nakazuje 25.06.12, 09:36
          Ja też Wersalu się nie doszukuję, ale co? Licencja na chamstwo?
          • bene_gesserit Re:Traktowała i traktuje tak jak nakazuje 26.06.12, 20:45
            Nie dyskutuj. Klikaj na kosz. NIKT tu nie ma licencji na chamstwo, więc powinien za chamstwo wylecieć :)
            • beata_ Bene, bądź sprawiedliwa :-) 26.06.12, 21:01
              Nic koszowego nie zostało powiedziane...
              • bene_gesserit Re: Bene, bądź sprawiedliwa :-) 26.06.12, 21:17
                Nie mam zamiaru - ja goscia nie czytam :)
                • beata_ Re: Bene, bądź sprawiedliwa :-) 26.06.12, 21:52
                  bene_gesserit napisała:

> Nie mam zamiaru - ja goscia nie czytam :)

To Twoje święte prawo :-)
                  Ale nie można "koszować" użytkownika tylko za sam nick i wcześniejsze "zasługi"... Tak mi się przynajmniej wydaje...
                  • bene_gesserit Re: Bene, bądź sprawiedliwa :-) 01.07.12, 13:24
                    Ale z powodu jego licznych chamskich i/lub zwyczajnie niepotrzebnych, bo niezyczliwych wypowiedzi na forum mozna - nie czytajać - domniemywac, ze jesli ktos w odpowiedzi mu pisze o chamstwie, to jednak jego wypowiedz byla chamska. Zycie jest za krotkie, zeby sprawdzac, czy tym razem banita akurat przez przypadek nie napisal czegos o 'idiotce', ktora 'zadaje kretynskie pytania'.
                    • Gość: beata_ Re: Bene, bądź sprawiedliwa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.12, 14:09
                      Może i szkoda czasu na sprawdzanie, ale wtedy może nie trzeba ryzykować "koszowych" rad :-)
                      Wypowiedź pod postem dotyczyła chamstwa MG - nie Kosmo - a ją raczej trudno "kosznąć" :D
                      • bene_gesserit Re: Bene, bądź sprawiedliwa :-) 01.07.12, 22:03
                        Wliczam to ryzyko w koszta.
    • marghe_72 Re: Polski Masterchef 24.06.12, 22:22
      MG będzie miała prawo głosu?
      Tzn będzie oceniać potrawy?
      Jeśli tak to radzę przy niej nie gotować po włosku ;)))
      • squirk Re: Polski Masterchef 24.06.12, 23:58
        Fakt, może skrytykować czyjąś "bruszczettę" ;-)
        • marghe_72 Re: Polski Masterchef 25.06.12, 00:25
          squirk napisała:

> Fakt, może skrytykować czyjąś "bruszczettę" ;-)
          >
          Wymowę od biedy można by jej darować.
          Gorzej jak zacznie wygłaszać "mądrości" na temat makaronu, sosów i pizzy
          • squirk Re: Polski Masterchef 25.06.12, 00:34
            Od wielkiej biedy, bo ktoś, kto uczy innych nie powinien się tak kompromitować i uczyć błędnej wymowy. Taka z niej nauczycielka jak estetka imho.
            :-)
    • Gość: gość Re: Polski Masterchef IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.12, 12:41
      Jury, skład:

1. Magda Gessler - przewodnicząca
      2. Anna Starmach
      3. Michel Moran

Co sądzicie ?
      • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 01.07.12, 13:28
        Gessler - będzie 'tą złą, ktora się zna', Starmach będzie ładnie wyglądać i będzie 'tą miłą, a ten cały Moran (jesli go dobrze wyguglowalam, to nie rozumiem, co ten gosciu ma wspolnego z kuchnią?) będzie 'zabawnym cudzoziemcem, który będzie tak śmiesznie próbował mówić po polsku'. Cały tvn, niestety.
        • Gość: finka Re: Polski Masterchef IP: 178.73.32.* 01.07.12, 14:12
          Michel Moran - najsensowniejszy w tej drużynie. Francuski szef kuchni i właściciel Bistro de Paris w Warszawie.
          • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 01.07.12, 22:04
            A mi wyguglowalo, ze to podroznik i dziennikarz z Australii :)
            • miss_coco Re: Polski Masterchef 02.07.12, 09:33
              Oj chyba nie tego googla co trzeba uzywasz Bene.

Michel Moran

Polska wersje strony robiona chyba byla przy pomocy automatycznego tlumaczenia ;))
      • marghe_72 Re: Polski Masterchef 09.07.12, 18:04
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Jury, skład:
        >
        > 1. Magda Gessler - przewodnicząca
        > 2. Anna Starmach
        > 3. Michel Moran
        >
        > Co sądzicie ?

Trójkę bym zostawiła.
        Panie nie są dla mnie ekspertami, niestety
    • mieusny.jesz Re: Polski Masterchef 08.07.12, 13:16
      Ciekawe czy ktoś ugotuje coś polskiego czy tylko na pseudozagraniczne będą się rzucać
      • miss_coco Re: Polski Masterchef 10.07.12, 09:08
        Ale oni gotuja, co im przyjdzie do glowy, czy to jury wymysla dla nich zadania i okresla jakie potrawy, jakie skladniki....etc ?
        • felinecaline Re: Polski Masterchef 10.07.12, 11:09
          W wersji francuskiej bylo i jedno i drugie, wiekszosc jednak to tematy "zadane" przez jury.
          • Gość: gość Re: Polski Masterchef IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 11:21
            krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,12087354,Marcello_Ristorante__Zjadlem_Magde_Gessler.html
    • miss_coco Re: Polski Masterchef 13.07.12, 15:20
      Adam Chrząastowski na swoim blogu na temat programu, bardzo ciekawe :
      chefadam.pl/blog/?p=664
      • Gość: cenobite Re: Polski Masterchef IP: *.internetia.net.pl 09.09.12, 20:42
        absolutnie zgadzam się z p. Adamem. Właśnie oglądam drugi odcinek i robię to po raz ostatni. Ten program to kpina, jeden wielki product placement, te zbliżenia na kamisa, opowieść (zresztą bardzo sympatycznego) p. Mikołaja Reya jak dostał o 2 w nocy mule oczywiście w Makro. No żenada, o jedzeniu tu jest 5%, ludzie dostają fartuchy za wzruszające życiowe historie. Wersja ang. czy australijska w porównaniu z naszą to niebo i ziemia, a raczej piekło. I czy ktoś mnie oświeci kim jest p. Starmach? bo poza migawkami jak gotuje w porannym tvn to jej w zyciu nie widziałam. Naprawdę myślę, że więcej merytorycznych uwag na temat serwowanych potraw usłyszałabym od duetu Pascal Okrasa..teraz czekam aż tefałen wykupi Top Chefa i zarżnie go aż miło.
    • posenerka Odc. 2 11.09.12, 18:51
      Po ilości komentarzy po drugim odcinku widać zainteresowanie programem. ;)

Kim był ten większy koleś, taki zniewieściały lekko, w okularach, zachwycał się makijażem i fryzurą Stermach (Stelmach?). Skądś go znam... Był może wcześniej w Ugotowanych?
      • Gość: . Re: Odc. 2 IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.12, 19:33
        posenerka napisała:

> Kim był ten większy koleś, taki zniewieściały lekko, w okularach, zachwycał się
        > makijażem i fryzurą Stermach (Stelmach?). Skądś go znam... Był może wcześniej
        > w Ugotowanych?

tak, był
        pan fryzjer
        • kumite Re: Odc. 2 12.09.12, 00:16
          A czy on w ugotowanych to nie cudował przy rybach? Jeżeli tak to chyba długo się nie utrzyma...
      • bene_gesserit Re: Odc. 2 11.09.12, 19:38
        No wlasnie - pan z Ugotowanych, pani z BB... pewnie i kilka innych pomniejszych gwiazdek pomniejszych szoł - gołym okiem widać, ze nie o gotowanie tu chodzi, ale o widowisko telewizyjne :(((
        • posenerka Re: Odc. 2 11.09.12, 19:54
          O, jaka pani z BB? Bo nie widziałam poprzedniego odcinka.

Nie mam niestety porównania z oryginałem, więc pewnie i tak będę oglądać jak będę przed tv wtedy... Ale fakt, że przeszkadza show zamiast zwykłego gotowania. Bardzo zakochana pani od dania "mąż i żona" chyba umie gotować ciekawie ale przeraża mnie, że za każdym razem mam oglądać takie przedstawienie jak ostatnio.
          Jedynie Mikołaj Rey wydał mi się jakiś normalny.
          • bene_gesserit Re: Odc. 2 11.09.12, 23:03
            No jakas pani z BB, nie skojarzyłam, podobno przewijała się przez kilka produkcji TVN, modelka etc.

Nosz kurczę, nie mogli jednak postawić na talent kulinarny zamiast na 'telewizyjność' i obycie z kamerą? Pa-ro-dia. Oba odcinki widziałam tylko po kawałku, bo mnie wkurzały i przełączałam. Nie kibicuję nikom - bóg wie, skąd oni ich wytrzasnęli, ale raczej nie z uczciwych eliminacji.
          • Gość: raz, dwa, trzy pani od roladek IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.12, 23:36
            alebabka.blogspot.com/2012/01/kolorowy-teczowy-tort-urodzinowy.html - a to pani od roladek i jej blogasek.
            • squirk Re: pani od roladek 17.09.12, 14:44
              Jeśli ta pani mówi i zachowuje się tak, jak pisze, to zaczynam żałować, że nie oglądałam, i rozważam nadrobienie zaleglości.
              :-)
        • Gość: . Re: Odc. 2 IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.12, 22:51
          bene_gesserit napisała:

> No wlasnie - pan z Ugotowanych, pani z BB...

był jeszcze drugi pan z ugotowanych - ten lekko zarozumiały i arogancki skrzypek z lublina :-)
          • beata_ Re: Odc. 2 12.09.12, 00:01
            W "ugotowanych" był bardziej wyrazisty i wkurzający
            Według mnie nie powinno być takich "powtórek z rozrywki" - to wcale nie służy programowi.
            Co innego powtórne starty w takim np "You can dance"... nie żebym się zachwycała tego typu produkcjami, bo wiadomo - show must go on. W tym akurat wypadku widać jednak różnicę - ponownie startujący ma do pokazania więcej niż poprzednio.
    • dzioucha_z_lasu Re: Polski Masterchef 17.09.12, 11:27
      Obejrzałam. W sumie spodziewałam się, że będzie gorzej. W edycji z Gordonem również eliminacje nie były szczególnie ekscytujące, nie było tak znów dużo o samym gotowaniu, za to łzawe historie uczestników. To, do czego mam zastrzeżenia, to prowadzący... Gessler - no ok, ma pojęcie o restauratorstwie, chociaż jeśli chodzi o jej kunszt kulinarny to mam pewne wątpliwości. Moran - ok, doświadczony szef kuchni, pracował w restauracji odznaczonej 2 gwiazdkami Michelina - czyli jest kompetentny, ale kto to jest ta bezjajeczna Anna Starmach?? Komentarze jury też powinny się odnosić do potraw, a nie " nie smakowało, straszna paciaja, ale jesteś interesujący. interesująca,więc jestem na tak". Nie ma rewelacji, ale i tragedii też nie ma. Chociaż póki co jakieś to strasznie zgrzebne. I błagam.... niech jakiś stylista zajmie się Gesslerową... BŁAGAM!!!!
      • posenerka Re: Polski Masterchef 17.09.12, 13:41
        Widziałam raz jak Gessler chwaliła się, że w końcu się mieści w dżinsy i pewnie dlatego teraz z nich wyjść nie może. ;)
        Mimo jej nieforemnych krągłości (bo jakoś tak niesprawiedliwie rozłożone) w Rewolucjach prezentuje się, moim zdaniem, bardzo dobrze i atrakcyjnie. Nie znoszę baby ale urody odmówić jej nie można i jest naprawdę atrakcyjna mimo wieku i wagi, które są teraz z góry na przegranej pozycji.

Co do programu to nie znam innych wersji, nie mam porównania (widywałam za krótkie urywki) i wczoraj w końcu coś zaczęło się dziać. Pomysł z jajkiem bardzo mi się podobał. Ale za nic nie rozumiem, dlaczego przeszła ta pani od jajecznicy. Mam wrażenie, że gdyby ugotowała jajko na twardo i posypała je solą to też by przeszła.

Wolałabym też mniej min, mniej histerii i łez a więcej szczegółów dotyczących przygotowania poszczególnych potraw.

Nie mam faworytów, mam chyba dwóch antyfaworytów a reszta z kolei wydaje mi się tak mdła i bezpłciowa, że gdy dziś słyszałam rozmowę o uczestnikach to nie wiedziałam o kogo chodzi. :) Odróżniam chyba z 4-5 osób. Ale w końcu kucharz nie musi się rzucać w oczy, wystarczy, że dobrze gotuje.
    • vandikia Re: Polski Masterchef 17.09.12, 12:00
      demotywatory.pl/3923053
    • kosmopolitesiorbut Re: Na szczęście nie oglądam tych kalek. 17.09.12, 15:01
      No - niekiedy od przypadku do przypadku kuchenne gesslerucje. Ale i tak wolę oryginał.
    • Gość: muza24 Re: Polski Masterchef IP: *.play-internet.pl 18.09.12, 11:54
      ja w ostatnim odcinku nie zrozumiałam jednego-eliminowano osoby w których daniach jajko nie było 'numerem jeden', a równocześnie przechodziły dalej osoby, które np. użyły jajka do naeśników.

ktoś mi to wyjaśni?
      • selica Re: Polski Masterchef 18.09.12, 12:10
        Widocznie historie tych, którzy odpadli, byly nie dość łzawe.
      • mmagi Re: Polski Masterchef 18.09.12, 12:47
        ale to poza tym ze jajko miało byc num 1 to jeszcze miało byc zjadliwe:/
      • marajka Re: Polski Masterchef 18.09.12, 13:28
        A ja nie rozumiem, czemu zanim jury zdecydowało, kto zostanie, nie spróbowano wszystkich dań? Przecież ktoś kto odpadł na samym początku mógł być i tak lepszy niż reszta, skąd wiedzieli, że reszta dań nie będzie jeszcze gorsza? A kiedy w finale zostało już tylko jedno miejsce, a nie wszystkie dania były ocenione - skąd wiedzieli, że kilka ostatnich to nie będą porażki i nikt nie powinien przejść dalej lub odwrotnie - wszyscy powinni bo powalili na kolana, a miejsce zostało jedno?

Słowa palą, więc pali się słowa...
        • dzioucha_z_lasu Re: Polski Masterchef 18.09.12, 14:01
          Byli oceniani trójkami. A tak w ogóle - to mało inwencji wykazali - większość zrobiła jajko z kurkami albo z pieczarkami, strasznie monotonnie
          • beverly1985 Re: Polski Masterchef 18.09.12, 19:12
            Pod wpływem tych postów obejrzalam amerykanka wersję z Ramseyem i trzeci odcinek polskiej wersji :-)
            Ciekawe, ze Amerykanie mając to samo zadanie robili głownie jajka w koszulkach na steku, a u nas w koszulkach/sadzone na grzybach.

Jakbym sie dostała do takiego programu to na pewno mialabym przećwiczone krojenie cebuli, potrawy z jajkiem i w ogole wszystkie zadania, które kiedykolwiek wymyślał Ramsey w swoich programach, bo widzę polscy twórcy nic od siebie nie dodają tylko ściągają 100%.
          • thiessa Re: Polski Masterchef 19.09.12, 16:12
            No wlasnie o to chodzi, ze trojkami, co nie mialo sensu. Zakladajac, ze z kazdej trojki przechodzi jedna osoba to moglo tak byc (rozwazam teoretycznie, bo i tak wybrano wczesniej finalistow), ze w jednej trojce znalazly sie 3 slabe osoby , z ktorych musiano wybrac jedna osobe. W takim przypadku jesli byla trojka, gdzie byly trzy dobre osoby to rowniez wybierano sposrod nich najlepsza osoba. W ten oto sposob osoba, ktora zostala wybrana ze slabej trojki byla gorsza od osob, ktore odpadly z dobrej trojki.
            Tylko calosciowe probowanie daje mozliwosc realnego wyboru.
            No, ale nad czym tu dyskutowac. Widac jajecznica z pomidorami byla lepsza od dwoch innych jajecznic, ktore nie byly zbytnio innowacyjne. A dania gdzie jajko nie wystepowalo w roli glownej jednym razem byly na straconej pozycji, innym razem pozwalaly przejsc dalej.
        • Gość: greglis Re: Polski Masterchef IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 10:11
          A to dlatego że grupa finalistów została już wybrana na etapie castingów. I tak naprawde nie ważne było co zrobią z jajem. Dlatego przeszła osoba która zrobiła jajecznicę z pomidorami :)))) a nie osoba z bardziej wymyślnym jajkiem
          • slawekwch Re: Polski Masterchef 19.09.12, 12:22
            To jest program rozrywkowy - niestety ludzie oglądający program nie oczekują, że zobaczą tylko 10 jajek w koszulkach na szparagach, ale też ciekawe osobowości.
          • Gość: pasqda Re: Polski Masterchef IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.12, 15:45
            > A to dlatego że grupa finalistów została już wybrana na etapie castingów.

I potem był problem z argumentacją - uśmiałam się kiedy M.Gessler zaplątała się przy ocenie jednej z uczestniczek. Danie - naleśniki z owocami i tekst Magdy w stylu: "Nie wiem, czy cię przepuścić, bo nie jestem pewna czy w tym daniu bardziej dominują poziomki, czy jajko... Jednak jajko! Przechodzisz!"
            No sorry, ale jakby mi w smaku naleśników dominowało jajko, to bym to uznała za jajecznicę z owocami i wywaliła do kosza :)
          • Gość: big Re: Polski Masterchef IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.12, 20:55
            Pewnie będzie podobnie, jak w amerykańskiej wersji. Leciała jakiś czas temu w tv, wygrała Whitney, która, moim zdaniem, wygrać nie powinna, bo byli lepsi od niej, ale jury pomogło.
            • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 24.09.12, 22:08
              A w australijskiej wersji nie wygrała faworytka wszystkich - śliczna malarka o azjatyckich korzeniach i takich własnie kulinarnych skłonościach, ale plump housewife z loczkami, co skupiała się na ciastkach i słodyczach w ogóle.

Tak naprawdę, myślę, jury to akurat chodzi na krótkim pasku sponsorów. Tzn pomaga tym, którym powinno.
              • Gość: big Re: Polski Masterchef IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.12, 16:05
                Z Whitney w amerykańskiej wersji było podobnie, też brylowała w ciastach i słodkościach. Po jej wygranej na forach anglojęzycznych trwały dyskusje, dlaczego wygrała ona, a nie David. Teoria głosiła, że chodzi o wysoką sprzedaż owej książki kucharskiej, której autorem ma być zwycięzca programu. Dlatego wygrała swojska dziewczyna z Południa, która nie serwowała wykwintnych dań, ale proste i smaczne potrawy, które zrobi zwykły śmiertelnik. W naszym Masterchefie będzie pewnie podobnie. Programu nie wygra człowiek z wyrafinowanymi pomysłami, ale ktoś, kto będzie tworzył potrawy odpowiadające gustowi i kieszeni przeciętnego Polaka. Po to, żeby książka się dobrze sprzedała.
                • miss_coco Re: Polski Masterchef 25.09.12, 16:23
                  To we francuskiej wersji jest jeszcze inaczej: wychodzi jedna wielka kniga Masterchef Cookbook z przepisami zebranymi z programu, zarowno uczestnikow jak i jury, a potem wlasciwie cala pierwsza piatka wydaje jakas ksiazke, jesli ma ochote taka stworzyc, bo nawet jesli nie zajeli pierwszego miejsca i nie wygrali tej mozliwosci, wiadomo, ze ktos ich wyda, a potem kupi.
                  • Gość: big Re: Polski Masterchef IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.12, 17:10
                    Przed chwilą zaglądnęłam na stronę Masterchefa, są przepisy potraw z programu, może coś upichcę z ciekawości :)
                    • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 25.11.12, 21:55
                      A 19 groszy za spamowego emaila dostaniesz przed czy po upichceniu?
              • Gość: LOL Re: Polski Masterchef IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 13:55
                tylko zapominasz, że "śliczna" malarka wyleciała wcześniej z programu, natomiast "plump" zwyciężczyni szła jak burza. na szczęscie ten program to nie wybory miss i w australijskiej wersji jurorzy nie zwracali uwagi na wygląd (w amerykańskiej jakoś dziwnym trafem wygrywają laski) i własnie wybranie osoby przesympatycznej i swietnie gotu,acej zamiast plastikowej azjatyckiej lali świadczy o tym, że NIE chodzą na pasku sponsorów...
                • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 26.01.13, 14:28
                  Misiu - najpierw kumamy, potem piszemy. Nigdy jedno bez drugiego i jedno przed drugim, dziękuję z góry.
    • marghe_72 Re: Polski Masterchef 20.09.12, 12:19
      Jestem jasnowidzem... Wiedziałam kto przejdzie
      ;)

Umiejętność gotowania nie ma tu większego znaczenia, moim zdaniem.
      Znowu liczy się kto wyciśnie więcej łez

Czy tylko mnie denerwuje Francuzik (uczestnik, nie juror)?
    • chixi Odcinek 4 24.09.12, 12:49
      Powoli zaczynają gotować a mi się zaczyna podobać ( przymykając oko na jury oczywiście), konkurencje nie są bardzo wymagające. Staram się rozumieć stres ale schrzanić deser czekoladowy? Ale będę oglądać dalej. Jest kilka osób ( np. Maciek ) które mają potencjał i nie stoi za nimi łzawa historyjka. Jedynie podtrzymuję opinię, że do poziomu zagranicznych MC duuużo brakuje.
      • miss_coco Re: Odcinek 4 24.09.12, 22:14
        No wlasnie, co bylo w ostatnim odcinku, bo nie mam gdzie ogladac?
        Widzialam, ze byly karpie, ale czy oni te karpie sami musieli ... i wypatroszyc?
        Nie znosze karpia, wiec ta konkurencja wydala mi sie arcy trudna ;))
        • Gość: miki202 Re: Odcinek 4 IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.12, 09:13
          A ciekawe to, że sponsorzy mogli mieć wpływ na wybór zwycięzcy. To by tłumaczyło dziwne wywalanie niezłych zawodników. I to już na wcześniejszym etapie, żeby nie było ewidentnych jaj w finale.
          Polskiej wersji raczej nie będę oglądać, szyta tak, że zęby bolą. I te płacze na zawołanie, rety!
        • chixi Re: Odcinek 4 25.09.12, 14:15
          Zabijać nie musieli :) Ale dostali nieoprawione ryby i musieli je przygotować w jakiejś ciekawej odsłonie. Potem zwycięzca karpiowego zadania wybierał głowny składnik deseru ( czekolada, orzechy lub owoce). Wybrał czekoladę, miał dodatkowe 5 minut na wybranie reszty produktów dla siebie, po czym i tak stwierdził że on woli tego deseru nie przygotowywać...
      • lidker Re: Odcinek 4 25.09.12, 14:32
        Dokładnie. Maciek jest moim kandydatem do wygrania tego programu :)
    • pelaska3 Re: Polski Masterchef 25.11.12, 21:26
      Ludzie to przecie jakiś błąd ze wygrała Baśka powinna wygrać Kinga!! potrawy Kingi były zdecydowanie ciekawsze ładniejsze i bardziej wymyślne nawet sam fakt ze dużo razy robiła cos pierwszy raz a nie jak baśka na finał tatara którego robiła już i był dobry. jest to poraszka. Kinga jest bardziej kreatywna i odważna a jak by urządziła swoją restauracje to napewno by buła bardzo gustowna bo dziewczyna ma styl. Mam, nadzieje że Kinga otworzy swoją restauracje i bedzie tam bardzo smacznie.
      • Gość: cc Re: Polski Masterchef IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.12, 22:42
        Śmieszy trochę mnie Twój lament. Przecież, żeby ocenić czyjeś umiejętności kulinarne, nie wystarczy zobaczyć potrawy czy sobie o nich poopowiadać. Bezwzględnie należy ich spóbować. Czy się to komuś podoba, czy nie, w tym przypadku jesteśmy zdani na opinie trojga jurorów. W formule tego programu opuszczono sobie nawet wszechobecne w innych "szołach" głosowanie SMS-ami. W końcu są jakieś granice absurdu ;).
        • malenkie7 Re: Polski Masterchef 25.11.12, 23:47
          szkoda, że juz koniec tej edycji...
          dla mnie to byl naprawde fajny, polski program kulinarny, z elementami show - ale naprawde lubilam go oglądać.
          mam nadzieje, że bedzie kolejna edycja.
          • marghe_72 Re: Polski Masterchef 25.11.12, 23:55
            Też mam nadzieję na kolejna edycję, pod warunkiem, że będzie ciekawsza od pierwszej..
        • bene_gesserit Re: Polski Masterchef 25.11.12, 23:54
          Nie, są granice formatu :)
    • Gość: wuwu Re: Polski Masterchef IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 15:54
      chyba posypujemy głowę popiołem nie piaskiem jeśli już
    • Gość: natala Re: Polski Masterchef IP: *.e-forum.com.pl 25.11.13, 14:54
      nie moge patrzec na ta marie od kotleta niech wraca na wies i gotuje dla kur i krów a nie dla ludzi tacy dobrzy kucharze odpadli a babka od kompotu robi forore DRAMAT
      • mmagi Re: Polski Masterchef 25.11.13, 16:50
        to jest wątek 1 edycji:/
        • Gość: gosc Re: Polski Masterchef IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.13, 16:54
          szkoda czasu na tłumaczenie tępocie,nawet daty nie dała rady biedna sprawdzić,tak tylko zabełkotała
    • Gość: gruby i wściekły Re: Polski Masterchef IP: *.play-internet.pl 21.09.14, 20:26
      Arkadiusz Paciorek z Bielska-Białej powiedział coś nielogicznego ponieważ powiedzial ze bedzie powtarzal ze marzenia sie spelniaja dopuki nie wygra i jest to nielogiczne poniewaz powinien tak mowic dopiero jak wygra. ps idiota hahaha
      • mmagi to chyba po polskiemu 23.09.14, 16:29

bo raczej nie po polsku:>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka