Dodaj do ulubionych

Oryginalne dżemy?

25.06.12, 13:55
Dzisiaj się za swoje pierwsze przetwory, będę robić dżem truskawkowy, czereśniowy, powidła jagodowe i tak z tej okazji zastanawiam się jakie są oryginalne dżemy? Czy spotkałyście się z przetworami z jakiś niestandardowych owoców, a może niestandardowe dodatki? Wątek lightowy. :)
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 14:02
      Poszukaj w Galerii Potraw.
      Wyszukiwarka nie gryzie
      • zia86 Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 14:07
        Jejku, ja nie chce przepisu, po prostu pytam z ciekawości z czym się spotkaliście, co Was zaskoczyło itd. Tak z ciekawości. :)
        • Gość: pasqda Re: Oryginalne dżemy? IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.12, 14:10
          No to tym bardziej poszukaj w wyszukiwarce, bo takie pytania i wątki pojawiają się regularnie.
        • Gość: ja Re: Oryginalne dżemy? IP: *.85-237-164.tkchopin.pl 27.06.12, 23:02
          dżem rabarbarowy z imbirem
          bardzo smaczny, a przepis znajdziesz w sieci :)
      • reun-ion Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 18:46
        marghe_72 napisała:

> Poszukaj w Galerii Potraw.
        > Wyszukiwarka nie gryzie
        Zaprawdę. Jesteś przykładem grzeczności i przyjacielskiego podejścia do nowych forumowiczów. Czcić Cię będę chyba.
      • Gość: qawa Re: Oryginalne dżemy? IP: 212.160.148.* 27.06.12, 12:56
        galeria potraw to nieporzumienie - miejsce lansu kilku osob
        albo wylewania pomyj na nich przez tych ktorzy im zazdroszcza
        bagno
        • marghe_72 Re: Oryginalne dżemy? 27.06.12, 13:52
          Gość portalu: qawa napisał(a):

> galeria potraw to nieporzumienie - miejsce lansu kilku osob
          > albo wylewania pomyj na nich przez tych ktorzy im zazdroszcza
          > bagno

z tegoż nieporozumienia
          forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&title=d%C5%BCem&y=2&query=&x=19&sf=title&forumId=777
    • princesswhitewolf Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 14:37
      pigwa, pigwowce, rabarbar, pomarancze ze skorka, kiwi, cytryny, zurawina ( <=bo ja wiem czy te to nie jest standard...?) jarzebina, zielone pomidory, glog ( owoce rozy), dynia,
      Potem dochodza orzechy migdaly rodzynki jako dodatki jak i gozdziki, bergamotka, cardamon, wina, alkohole wszelakie jako przyprawy smakowe.

Nie wspomne o chutney- kwasnych dzemach bo to inna historia.
    • trypel Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 15:43
      25 lat temu, żona mojego szefa w Germanii na śniadanie podawała codziennie swój dżem z mieszaniny bananów i rabarbaru. Do dzisiaj wspominam smak bo jakos albo ochoty albo zdolnosci nie było żeby zrobić taki sam :)

a sam najbardziej lubię figowy (te chrupiące nasionka :) )
      i niedojrzałe figi w cukrze zagotowane.
      • minor_swing Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 16:18
        czy powidła nie są śliwkowe?
        • Gość: qawa Re: Oryginalne dżemy? IP: 212.160.148.* 27.06.12, 12:57
          zalezy z czego sie je robo
          albo sa sliwkowe
          albo truskawkowe albo wisniowe
          • princesswhitewolf Re: Oryginalne dżemy? 28.06.12, 10:23
            qawa napisał(a):

> zalezy z czego sie je robo
            > albo sa sliwkowe
            > albo truskawkowe albo wisniowe

Jak to?
            Jak zaczniesz smazyc truskawki to nie wyjda ci powidla tylko dzem truskawkowy. Wisnie zas tez mozesz zrobic dzem albo konfiture w zaleznosci od proporcji substancji zelujacej dodanej versus nic, tylko cukier- (konfitura) i czas jak dlugo beda na ogniu.
            • klara551 Re: Oryginalne dżemy? 17.10.12, 05:47
              Powidła są tylko śliwkowe.Powidła zagęszcza się smażąc śliwki bez cukru a jeżeli trzeba dosłodzić to minimalnie i na końcu. Dżem robi się podobnie,mniej odparowuje ale słodzi mocniej,konfitura to owoce od początku smażone w syropie cukrowym. Teraz to co nazywa się dżemami lub konfiturą to jest galaretka z dodatkiem środka żelującego. Bez wątpienia jest zdrowsza,ale smak nie ten.
              • Gość: Magda Re: Oryginalne dżemy? IP: *.229.148.115.dmk-alpha.eu 24.01.13, 13:21
                Powidła jak najbardziej można zrobić z dowolnych słodkich owoców bez dodatku cukru. Z truskawek wychodzą, że hej. Tylko są nieco "niewyględne". Z brzoskwiń czy moreli tez są smaczne.
    • 83kimi Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 18:01
      Ja jadłam pyszny dżem zrobiony z calcots (odmiana cebuli), bardzo ciekawy smak, fajnie się komponuje z grzankami.
      Poza tym, nie wiem, czy bardzo oryginalny, ale pyszny, malinowy z dodatkiem czekolady.
      • linn_linn Re: Calçots 15.10.12, 16:16
        Ciekawostka... Wygladaja mi na wloskie "sponsali" / nazywane tez "cipolla porraia" - cebula porowa: faktycznie mnie zastepuja pory, choc to nie to samo /. Sa bardzo dobre, ale na dzem nigdy bym nie wpadla. Sa swietne jako nadzienie / calzone, focaccia itp. /.
        Przepisu na dzem jakos w necie nie widze. Znalazlam tylko "salbitjada o salsa de calçots", ale to chyba nie to.
    • fettinia Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 19:38
      nie wiem czy mozna zaliczyc do oryginalnych,ale do pracochlonnych na pewno:D
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94274651,94516365.html
      • horpyna4 Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 19:45
        Może nie dżem, ale konfitura: ze śliwek węgierek nadzianych migdałem w miejsce pestki.
    • kaskahh Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 20:07
      jablkowy z galazka rozmarynu
    • a74-7 Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 20:17
      moj ulubiony to dzem z guavy robiny z Jamajki
      . Nie rozplywa sie , ma mocny smak i duzo pektyn.
      www.malikstores.co.uk/product_details.php?item_id=2261
    • izabelski Re: Oryginalne dżemy? 25.06.12, 23:55
      z arbuza - ale nie znam przepisu, bo byl kupowany na stoisku z domowymi dzemami
    • Gość: genny Re: Oryginalne dżemy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.12, 07:35
      Robimy dżem "wschodni". Z jabłek, gruszek i węgierek z przyprawami typu cynamon, kardamon,goździki, pieprz ...
      • buddy_valastro Re: Oryginalne dżemy? 26.06.12, 14:05
        Możesz podać przepis?
        • Gość: genny Re: Oryginalne dżemy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 07:38
          Jutro, dobrze? Jestem w pracy, a przepis w domu. Albo z domu wieczorem
        • Gość: genny Re: Oryginalne dżemy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 22:00
          proszę przepis.
          1,5 kg węgierek
          0,5 kg gruszek
          0,5 kg jabłek (antonówek)
          1kg cukru (to w oryginale, ja znacząco zmniejszam)
          laska wanilii, skórka pomarańczowa, kilka goździków, łyżeczka cynamonu.

To przepis podstawowy, ja dodaję jeszcze kardamon i pieprz (troszkę), czasami anyż zamiast kardamonu. Wedle fantazji. Nie trzymam sie również ściśle proporcji owoców. Ważne, by śliwek było najwięcej.

Owoce umyć, wydrylować, jabłka i gruszki pokroić w ósemki. Przesypać cukrem, wymieszać, zostawić na min. 12h. Następnie przełożyć do rondla i podgrzewać 11/2-2h. Po godz. dodać przyprawy, przed zakończeniem skórkę. Gorący dżem do słoików i dnem do gory. Wszystko. :) Smacznego
          • buddy_valastro Re: Oryginalne dżemy? 28.06.12, 10:21
            Wielkie dzięki :))))
    • arka_zone Re: Oryginalne dżemy? 26.06.12, 18:39
      ostatni dostałam od mamy przyjaciele powidło jarzębinowe, to było powidło nie dżem, ale może też Cię zainteresuje

• sznupkowie Re: Oryginalne dżemy? 26.06.12, 22:43
        Udało mi sie odszukac troche podobny przepis.SAMA nie robiłam,ale jadłam dzem/powidla jablkowe z rumem,rodzynkami i cynamonem i na samo wspomnienie smaku robi mi sie slodko..:)
        Tu poniżej jest przepis , ale po angielsku:

www.itaka.pl/wycieczki/brazylia/gorace_rio_boskie_buenos_3559.php?SEARCH_HOTEL%5Bwyloty%5D=WAW&SEARCH_HOTEL%5Bpokoje%5D=DBL&SEARCH_HOTEL%5Bwyzywienie%5D=X
    • Gość: qawa Re: Oryginalne dżemy? IP: 212.160.148.* 27.06.12, 12:58
      rabarbarowo-truskawkowy
    • marghe_72 Re: Oryginalne dżemy? 27.06.12, 14:28
      Gość portalu: antek_policmajster napisał(a):

> genialny przyklad koszmarku
      >
      który konkretnie?
    • klara551 Re: Oryginalne dżemy? 27.06.12, 22:00
      Powidła jagodowe????? Z jagód,poziomek,malin porzeczek najpyszniejsze są galaretki na surowo. Uciera się owoce pół na pół wagowo z cukrem /można mikserem na wolnych obrotach /aż zgęstnieją. Przekłada się do małych słoiczków wyparzonych i suchych. Brzeg przeciera się spirytusem na wierzch galaretki kładzie się krążek folii umoczonej w spirytusie . Na dekielek słoika wlewa się odrobinę spirytusu, zapala i szybko zakręca słoik. Smak i zapach świeżych owoców zimą jest jak wspomnienie lata. To stary przepis od pokoleń stosowany w rodzinie. Z innych przetworów to polecam agrest lub winogrona w occie z goździkami,imbirem i badianem. No i jeszcze dżem jabłkowo lub gruszkowo jarzębinowy.
      • ewkka Re: Oryginalne dżemy? 27.06.12, 22:22
        no proszę i jaki apetycznie watek się rozrósł tylko dlatego, ze nie użyto wyszukiwarki...
      • ciociacesia Re: Oryginalne dżemy? 15.10.12, 13:46
        a ta folia to aluminiowa czy spozywcza?
        • klara551 Re: Oryginalne dżemy? 17.10.12, 05:40
          Pytasz o folię do przykrycia powierzchni galaretki? oczywiście spożywcza,bo aluminium będzie reagować z kwasami w owocach. A w sobotę pojedliśmy lody /sorbet malinowy +lody śmietankowe z galaretką malinową zrobioną ze świeżych malin w cieście francuskim/kupnym i upieczonym jak do vol au ventu/. Teraz pichcę żurawinę z jabłkami a w drugim garze z gruszkami.
          • ciociacesia ale nie zajara mi sie od podpalania pokrywki? 19.10.12, 13:22
            zrobisz fotki jakies jak bedziesz jeszcze robic te galaretke? ja wzrokowcem jestem a smak niegotowanym owoców zima to to czego pragne :)
            • klara551 Re: ale nie zajara mi sie od podpalania pokrywki? 20.10.12, 02:09
              Nie zapali ci się kuchnia jeżeli nie nalejesz pełnej zakrętki spirytusu a odrobinę. Jak się boisz to rób to na metalowej tacy. Na wszelki wypadek jak się boisz to załóż rękawice silikonowe o ile masz albo pierwszy słoik rób blisko zmywaka z odkręconą wodą. blisko zmywaka A co do zdjęć jestem leniwcem a mogę ci opisać .Galaretka malinowa w słoiku ma kolor malinowy,jagodowa ,jagodowy,porzeczkowa porzeczkowy.Oczywiście żartuję bo z zewnątrz to wygląda jak przecier tyle,że się nie przelewa.Te galaretki nie zmieniają koloru i są takie jak przecier z owoców.
    • 5th_element Re: Oryginalne dżemy? 28.06.12, 09:56
      uwielbiam mirabelki. Tyle ze w ub. roku przesadzilam z odparowaniem i mi sie za gesty zrobil.
    • ciastko_z_kota Re: Oryginalne dżemy? 19.10.12, 15:21
      ja robiłam z mango, banana i ananasa. smaczny był.
    • lashqueen Re: Oryginalne dżemy? 20.10.12, 14:06
      Najlepsze dżemy/konfitury są te najbardziej tradycyjne, nieudziwnione - wiśnia, figa, truskawka. Najlepiej jeden rodzaj owoców, bo w przeciwnym razie wychodzą dziwoloągi.
      Z takich mniej pospolitych to lubię też gorzką pomarańczę. Uważam, że ma ciekawy smak.
      • klara551 Re: Oryginalne dżemy? 20.10.12, 18:56
        No i jeszcze dynia z pomarańczą,jarzębina z jabłkami,konfitura z rajskich jabłek i galaretka z soku jabłkowego,konfitura z agrestu. Ale to wszystko wymaga kilku dni smażenia .Ale za to zimą racuchy z takimi konfiturami,lody,czy choćby kawałek sernika z takim dodatkiem to niebo w gębie.
        • azjaodkuchni Re: Oryginalne dżemy? 24.10.12, 10:36
          Kaya czyli dżem z kokosa. Szczegóły jak zrobić tu: thaifood.about.com/od/thairecipesstepbystep/ss/kayacoconutjam.htm
          • mamagnoma Re: Oryginalne dżemy? 24.10.12, 14:24
            A ja jestem fanką pomidorów. I serce mi co roku na jesieni pęka na samą myśl, że mam się z nimi pożegnać na pół roku. Bo zimą pomidory są obrzydliwe. I jak w empiku znalazłam książkę poświęconą tylko pomidorom w której znalazlam masę przepisów na przetwory z pomidorów, w tym niezwykle ciekawe przepisy. Zrobiłam wszystkie i wszystkie są naprawdę bardzo smaczne:
            - dzem z 3 rozdzajów pomidorów (czerwonych, żółtych i zielonych)
            - konfitura z pomidorów i fig z cytryną
            jak równiesz na:
            - ketchup pomidorowy z tymiankiem
            - ketchup z mango, imbirem i trawą cytrynową
            - salsa pomidorowa z kolendrą chili i limonką
            - sos pomidorowy z czosnkiem i tymiankiem
            - chutney pomidorowo-agrestowy (chociaż teraz juz na gres za późno)
            - galaretka pomidorowa z chili i nasionami gorczycy
            - relish pomidorowo-cebulowy z pomarańczą

Za klasycznymi dzemami nie przepadam, chyba ze mają formę dodatku do mięs. Dlatego zrobiłam borówki z gruszkami (+tymianek) , żurawinę z szarą renetą (+rozmaryn), gruszki z tymiankiem.

A jak spadną ceny cytrusów to będę robić konfitury pomaranczowe (zwykłe) i na ostro (z imbirem i chili) oraz cytrynowe.

Dla mnie to tez pierwszy sezon robienia przetworów. Nakupowałam na allegro mnóstwo ślicznych słoików i też prawie co wieczór teraz uprawiam przetwórstwo ;-)
            • mamagnoma Re: Oryginalne dżemy? 24.10.12, 14:25
              I link do książki, gdyby Cie zainteresowała:
              www.empik.com/kuchnia-smakosza-pomidory-schinharl-cornelia,p1044721957,ksiazka-p
            • klara551 Re: Oryginalne dżemy? 24.10.12, 23:30
              Zioła typu tymianek,rozmaryn wolę do mięsa a dodatki typu borówka ,jarzębina wolę o naturalnym smaku i z goryczką. Chutneye też mi nie harmoniują z tymiankiem i rozmarynem a raczej z imbirem,galgantem,kardamonem.
    • anaisanais Re: Oryginalne dżemy? 24.10.12, 17:28
      Dzemy, a raczej galaertki z pigwowca, dzem figowy (orginalny ale nie przeparadam) z owocow rozy, z pomaranczy sycylijskiej.
      • mamagnoma Re: Oryginalne dżemy? 24.10.12, 20:39
        Ooooo to ja od razu spytam, czy zechciałabyś mi powiedzieć gdzie można kupić te pomarańcze sycylijskie? Oczywiście poza tym ze na Sycylii ;-)))
        • Gość: anaisanais Re: Oryginalne dżemy? IP: *.cpe.zrh.ch.colt.net 25.10.12, 12:33
          na polnocy wloch tez mozna :) poza tym jest passata z pomidorow sycylijskich mniam mniam do pizzy baaardzo pomidorowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka