28.08.12, 21:37
Kupiłam dynię, żeby dziecku zupkę zrobić. No ale, że nie kupię kosteczki, tylko co najmniej ćwierć, więc zastanawiam się co zrobić z resztą.
Zupa, coś do drugiego? Myślałam o zupie krem, a do tego placki ziemniaczane. Tylko nie wiem w sumie jak tą zupę zrobić, coby dobra była. Wcześniej jakoś dynia do mnie nie przemawiała.
Obserwuj wątek
    • varna771 Re: dynia 28.08.12, 21:38
      moja mama robi dynie w zalewie, pyszne do ziemniaków i mięs .
    • ewajer Re: dynia 28.08.12, 21:44
      pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, odparuj ile się da i zrób piure.
      Potem możesz zamrozić w porcjach, możesz zrobić szagówki, placki, racuchy drożdżowe, zupę. Co tylko chcesz :)
    • squirk Re: dynia 29.08.12, 00:18
      Karaibska zupa dyniowa, warto wygooglać, kostki dyni pieczone z przyprawami - www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/10/pieczone-kostki-dyni.html, łódeczki z dyni pomaziane oliwą, solą i np, rozmarynem, nie mogę się na pełnię sezonu doczekać, kupuję dynie kompulsywnie i kombinuję potem bardzo.
      :-)
    • roseanne Re: dynia 29.08.12, 06:53
      zupy z dyni nie bardzo lubie, ale risoto z owa to jedno z moich ulubionych dan
      albo gotowana na parze, zamiast ziemniakow
    • mhr2 Re: dynia 29.08.12, 11:36
      floress,

zupa krem z dyni i dodatkiem lanych klusek byla kiedys czesto na moim stole,
      a do niej dzieci lubily racuszki z dyni, po prostu jej kawalki zanuzyc w ciescie tempura
      i do fryterki,
    • ania_m66 Re: dynia 29.08.12, 11:57
      w przypadku posiadania w domu przyprawy tandoori, polecam zupe dyniowa z jamajki, ale tylko wtedy.
      wlasnie inauguruje nia tegoroczny sezon dyniowy czekajac az mi sie muffinki upieka :)
      • sznupkowie Re: dynia 29.08.12, 20:07
        ania_m66 napisała:

> w przypadku posiadania w domu przyprawy tandoori, polecam zupe dyniowa z jamajki, ale t
        > ylko wtedy.
        > wlasnie inauguruje nia tegoroczny sezon dyniowy czekajac az mi sie muffinki upi
        > eka :)

to chyba jakiś Jamajczyk z Indii tą zupe wymyślił...a to tandoori to jakie ma być??? Tandoori to "grilowane i duszone" inaczej, to nie przyprawa, to na krzakach nie rośnie, a na pewno nie na Jamajce. Na Jamajce to ziele angielskie ewentualnie..:)

//sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/" target="_blank">sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/</a>
    • Gość: kwaśna śmietana Re: dynia IP: *.home.aster.pl 29.08.12, 16:42
      www.wielkiezarcie.com/recipe52880.html -> paj z dyni. Pyszne są też ciasteczka dyniowe z korzennymi przyprawami, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "pumpkin cookies". Robi się je z dodatkiem piure dyniowego, można też dodać rodzynki. Mają konsystencję nieco cięższą niż biszkopty, ale są pyszne!
      • Gość: sylwia Re: dynia IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 30.08.12, 02:11
        polecam placuszki z dyni (coś ala racuchy)
    • ania_m66 boszszzzz 30.08.12, 19:31
      kobieto, zrozum - to jest niejako niemiecka wersja "sledzia po japonsku" i nie ma sie co wymadrzac. przepis jak przepis - ktos wpadl na pomysl doprawienia mieszanka tandoori smietany i okazalo sie to smakowym strzalem w dziesiatke. i b. dobrze, ze raz zamiast wszechobecnej kolendry jest swiezy szczypiorek takze swietnie sie o dziwo komponujacy z caloscia. ogolnie masz zupe typu fusion powstala 30 lat przed wynalezieniem tego pojecia.
      i nic nie profanuje, profanowac mozna danie vegeta, albo i keczupem.
      a, i nie przypominam sobie hinduskiej zupy-kremu z dyni w tradycyjnej kuchni indyjskiej. ale sie nie upieram, moze 200 lat temu mieli tam blendery i uprawiali dynie hokkaido, czort ich wie :)))
      • sznupkowie Re: boszszzzz 30.08.12, 20:24
        żeby zakończyć dyskusje na temat kuchni indyjskiej to powiem tak - zupy papki- sosy papki to ich specjalnośc i nie potrzebowali do tego blenderów ani 200 lat temu ani teraz - ciecierzyca lub soczewica z dynią i mlekiem kokosowych duszona przez wiele godzin na ogniu, przyprawy utarte na gładko w moździezy i masz zupe krem o jakiej nawet nie śniłaś. Wiec masz racje w jednym - lepiej się nie upieraj..:)

Narobiłam sobie smaka na zupe z dyni tą przemiłą pogawędką..;)
    • floress Re: dynia 31.08.12, 22:08
      Dzięki za podpowiedzi. Na razie dzieć zjadł kawałek dyni, ale trzyma się dobrze w lodówce, więc chyba pójdzie też reszta.
      • squirk Re: dynia 31.08.12, 22:11
        floress napisała:

> Dzięki za podpowiedzi. Na razie dzieć zjadł kawałek dyni, ale trzyma się dobrze
        > w lodówce

Może mu zimno i stąd mniejszy apetyt...
        ;-)
        • sznupkowie Re: dynia 31.08.12, 22:37
          squirk napisała:

> floress napisała:
          >
          > > Dzięki za podpowiedzi. Na razie dzieć zjadł kawałek dyni, ale trzyma się
          > dobrze
          > > w lodówce
          >
          > Może mu zimno i stąd mniejszy apetyt...
          > ;-)
          >

własnie oplułam monitor ze śmiechu.....oooo matko....:-D
    • Gość: pasqda Re: dynia IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.12, 23:23
      O, to zrobić na przykład - warzywne kwadraty proponowane przez nobull, bardzo fajne:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82286998,82286998,0,2.html?v=2
      Od siebie dodam, że cukinię warto posolić, żeby puściła sok i odcisnąć. No chyba, że się trafi mniej soczysta.

Albo gniotki z dyni, też są gdzieś na GP - do jedzenia i na słodko i na słono, bardzo dobra rzecz.

Albo zamrozić w oczekiwaniu na natchnienie ;))
    • 8n Re: dynia 08.09.12, 09:38
      wczoraj na obiad mialam dwa dyniowe dania. jedno z resztki dyni po zupie - smazona dynia, papryka, cukinia, cebula, kartofielek, jak bylo sucho podlalam trofche bulionem, wyszlo dyniowo cukiniowe leczo, pyszka.

zupe dyniowa robie z marchewka, papryką czerwoną, imbirem, duza iloscia pietruszki, ostra papryka w proszku i pieprzu. jest ostro slodka i pyszna.
    • kocia_noga Re: dynia 26.09.12, 07:49
      1emka7 napisał(a):

> Ostatnio szukając przepisów "dyniowych" znalazłam parę interesujących przepisów na natoobe.pl - niektóre są prawdę świetne :) natoobe.pl/odkrywamsmaki/article/view/la_id/561

Nie chcę się czepiać, ale takie porady:
      Z puree z dyni z łatwością przygotujemy na przykład pyszne ciasto. Wystarczy, że 25 dag pokruszonych drożdży, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka wymieszamy w kubku

do kilku banalnych przepisów nikogo nie przekonają do tego adresu.
    • forum.master Re: dynia 01.10.12, 22:03
      zupa z dyni jest najlepsza, jak sie doda kolendrę (wczesniej podsmażoną na suchej patelni i rozdrobnioną), cynamon, sól, pieprz i podsmażoną cebulkę z boczkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka