Dodaj do ulubionych

Warzywna kuracja oczyszczająca

30.09.12, 10:42
Niedawno zostałam wegetarianką, otworzyłam się na nowe smaki, jem mnóstwo warzyw. Od jutra chcę przeprowadzić tygodniową kurację oczyszczającą jedząc głównie dietetyczne zupy warzywne. Znalazłam na jednym blogu przepis na taką zupę, oto on:

Dietetyczna oczyszczająca zupa jarzynowa

SKŁADNIKI:
1 mały brokuł
2-3 marchewki
1 kalarepa
pieprz, zioła
2 kostki rosołowe

Warzywa oczyść lub obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj około 1l wody, rozpuść kostki rosołowe i wrzuć warzywa.
Garnek przykryj i ugotuj warzywa do miękkości.
Zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku pieprzem oraz ziołami.

Zrobię ją jutro, ale potrzeba mi kolejnych przepisów na kolejne dni. Podzielcie się swoimi przepisami na dietetyczne zupy oczyszczające.
Obserwuj wątek
    • Gość: mzimu Re: Warzywna kuracja oczyszczająca IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.12, 10:47
      Przy pomocy kostek rosołowych chcesz się oczyszczać?
      • Gość: gość Re: Warzywna kuracja oczyszczająca IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.12, 20:02
        Toż samo chciałam zapytać, kostki rosołowe i oczyszczanie, to totalne nieporozumienie.
    • triismegistos Re: Warzywna kuracja oczyszczająca 30.09.12, 10:55
      Zwłaszcza te kostki rosołowe wyglądają prozdrowotnie i oczyszczająco...
    • linn_linn Re: Warzywna kuracja oczyszczająca 30.09.12, 11:12
      Tzw. kuracje oczyszczajace naleza do rodzialu pt. "cuda na kiju":
      zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/370924,oczyszczajaca-przedswiateczna-dieta-to-bzdura-tak-jak-noworoczna.html
      Gdyby nasz organizm nie umial radzic sobie z uswaniem toksyn itp., jako gatunek juz dawno wyginelibysmy. Poza tym o zdrowie nalezy dbac przez 365 dni w roku przez cale zycie, a nie od tzw. wielkiego dzwonu.
      O kostkach juz bylo.
    • mhr2 Re: Warzywna kuracja oczyszczająca 30.09.12, 11:59
      napewno znasz wiecej warzyw i bez "kostki",
    • mitta Re: Warzywna kuracja oczyszczająca 30.09.12, 14:00
      Zamiast kostek - zioła, suszony lubczyk plus łyżka oliwy dodana już po ugotowaniu zupy. W ten sam sposób gotuj zupy z innych warzyw. Wypróbuj też słynną zupę kapuścianą - w necie znajdziesz przepisy. Nie wiem, jak owe zupy działają oczyszczająco, ale na pewno są zdrowe.
      Linn, przeczytałam linkowany artykuł, z tym detoksem może i racja, ale nie zgodzę się ze słowami owego profesora że: "Przybieranie na wadze spowodowane jest brakiem równowagi między konsumpcją a spożytkowaniem energii, wystarczy jeść mniej i ćwiczyć więcej. To takie proste" . Każdy, kto zmaga się z niedoczynnością tarczycy wie, że jednak nie jest to takie proste.
      • shachar Re: Warzywna kuracja oczyszczająca 30.09.12, 14:26
        Mitta, kiedyś zadałam pytanie na forum, skąd uczestnicy czerpią swoje poglądy na to co jest zdrowe, lub nie. nie uzyskałam ani jednej odpowiedzi. Daje mi to do myślenia i jakoś tak trwogą napawa, ze nikomu nie chciało się odpowiedzieć. Tak więc zapytam Ciebie wprost, dlaczego owa zupa kapuściana ma posiadać jakieś szczególne właściwości zdrowotne.
        • mitta shachar 30.09.12, 19:02
          Pisałam o zastępowaniu kostek rosołowych oliwą i ziołami i w tym kontekście użyłam wyrazu zdrowe. Natomiast nigdzie nie napisałam o jakiś szczególnych właściwościach zdrowotnych zupy kapuścianej, to jest już twoja nadinterpretacja. A podałam ją dlatego, że autorka wątku prosiła o jakieś propozycje (zawiera tylko warzywa: kapustę, paprykę, seler, pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy) i dlatego, że niektórzy stosują ją w kuracji odchudzającej.
          Ja swoją wiedzę o tym co dla mnie zdrowe czerpię od dietetyka i z literatury, bo od lat zmagam się z niedoczynnością tarczycy, a odzewu na twój post nie było pewnie dlatego, że jest to temat tak szeroki, że nie wiadomo, gdzie zacząć, a gdzie skończyć.
          • shachar Re: shachar 30.09.12, 19:29
            A może to zwykłe zmieszanie, kiedy zaczyna się drążyć temat i zastanawiać skąd się jakieś zapatrywania ulęgły. W większości słuchamy tzw autorytetów zamiast własnego organizmu, a autorytety zmieniają się jak w kalejdoskopie. To taka luźna uwaga.
      • linn_linn Re: Warzywna kuracja oczyszczająca 30.09.12, 14:36
        Kazda zasada ma wyjatki. Tu wyjatkiem sa choroby / nie tylko tarczycy zreszta /.
    • Gość: en Re: Warzywna kuracja oczyszczająca IP: *.static.chello.pl 30.09.12, 14:22
      O kostkach już wszyscy napisali: nie są zdrowe. Zupy jarzynowe gotuję często, zwykle są wegetariańskie (choć nie jestem wegetarianką) - najpierw delikatnie podsmażam jarzyny na maśle lub oliwie, potem dopiero zalewam wodą i gotuję. Nigdy nie daję kostek, psują smak. Na oczyszczaniu się nie znam, ale myślę, że każda zupa ze świeżych jarzyn, krótko gotowana, jest zdrowa.
      • Gość: xx Re: Warzywna kuracja oczyszczająca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.12, 14:59
        co do zup warzywnych zasada jest taka, że w sezonie gotuje się je krótko
        a w okolicach późnego listopada zaczyna się dlugie gotowanie na wolnym ogniu - wtedy z warzyw uzyskuje się max ich wartości
    • kosmopolitesiorbut Re:Mnie nie...:-D 30.09.12, 15:20
      Albo mam żołądek ze stali albo jestem kosmitą...:-D
    • Gość: ww Re: Warzywna kuracja oczyszczająca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.12, 15:56
      nie miszczuniu, na jesieni są wykopki, a warzywa mają najwięcej wartości tuż po wykopaniu z ziemi

później przechowywane w spiżarniach tracą na wartości, a żeby je jak najlepiej wykorzystać trzeba je możliwie długo gotować
    • lonely.stoner Re: Warzywna kuracja oczyszczająca 01.10.12, 09:02
      wywal te kostki. Zupe jarzynowa poza tym mozna ugotowac ze wszystkiego. Idz do sklepu czy na market warzywny i kup co tam wyglada najladniej- kalafior, ziemniak, brokul, szpinak, marchew, papryka, pomidor... ze wszystkiego mozna robic zupe, albo naraz albo osobno.
    • Gość: agnieszka Re: Warzywna kuracja oczyszczająca IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.12, 17:50
      Nie wiem, czy ona oczyszczajaca ale

-wrzuć do garnka o grubym dnie, na kyórym mozna smazyć, olej, pokrojona w kostke cebulę i ząbek czosnku
      -zeszklij
      -zalej to sama wodą lub wywarem (wywar może byc warzywny lub nawet na tej nieszczęsnej kostce) (2-3 szklanki)

potem
      1) krem z pomidorów- dodac 2 puszki pomidorów krojonych, przyprawić, zmiksowac blenderem, na wierzch dodaj kleks smietany
      2) cukiniowa- dodaj ziemniaki, pokrojona marchewke, pietruszkę, cukinię, trochę smietany- na koncu zmiksować
      3) brokulowa- jak wyżej, tylko dodaj mniej cukinii za to dodatkowo brokół
      4) pieczarkowa- dodaj ziemniaki, marchewkę, pieczarki. Mozna nie miksować, za to pieczarki lekkostrawne to nie są.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka