Dodaj do ulubionych

Grzyby leśne.

07.10.12, 20:31
Zbiór dzisiejszy niezbyt obfity, za to różnorodny. Kilka prawdziwków, kozaków, maślaków i podgrzybków. Pokrojone w plastry, uduszone na maśle, posolone.

We wtorek przyjmuję gości, uroczystość dość przełomowa.. 30cha :P
Miało nie być ciepłych dań ale mnie te grzyby kuszą. Są poddane obróbce, więc do wtorku spokojnie wytrzymają i waham się między gęstą zupą (bulion drobiowo-warzywny plus te grzyby, ewentualnie kawałki piersi kurczaka w tym), risotto z sosem grzybowym ? , makaron jakiś z tym co uduszone, z szalotkami i piersią kurczaka?

Dodam jeszcze, że przyjęcie miało bazować na finger food, bo z miejscem na talerzyki póki co średnio i to też muszę wziąć pod uwagę, dlatego nie wiem czy zupa grzybowa to do końca dobry pomysł.
HELP!
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Grzyby leśne. IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.12, 20:40
      z tego co wiem to grzyby sie dusi/smazy i zjada . a ty chcesz je do wtorku trzymac???
      • beata_ Re: Grzyby leśne. 07.10.12, 20:46
        Bez przesady - przez półtora dnia nic im się nie stanie w lodówce. Ani się nie zepsują, ani na smaku nie stracą.
        Ty nie bądź taki purysta kulinarny :-)
        • Gość: x Re: Grzyby leśne. IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.12, 20:58
          nie chodzi o smak tylko to ze po jakims czasie wydziela sie amoniak i aminokwasy ,wiec powodzenia.
          • kuchniazone Re: Grzyby leśne. 07.10.12, 21:41
            no właśnie.. po jakimś czasie, nie demonizuj :) na grzyby zawsze bardzo uważam, gdyby to miał być czwartek, może nawet środa - zamroziłabym
            • Gość: x Re: Grzyby leśne. IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.12, 22:05
              to zycze smacznego i oby was brzuchy nie pobolaly:))
              • kuchniazone Re: Grzyby leśne. 07.10.12, 22:31
                oby oby ;)

i w temacie.. grzybki są nadal w Polsce popularną przystawką do alkoholu. I warto na każdym kroku podkreślać, że jest to mieszanka zabójcza.
              • beata_ Re: Grzyby leśne. 08.10.12, 00:46
                Gość portalu: x napisał(a):

> to zycze smacznego i oby was brzuchy nie pobolaly:))

Od dwudniowych grzybków z lodówki?????
                No, chyba że w międzyczasie prąd wyłączą na kilka godzin...
    • nobullshit Re: Grzyby leśne. 07.10.12, 21:00
      Jeśli masz piekarnik, możesz wykorzystać te grzyby do finger food. Kup małe bułeczki koktajlowe (chyba tak się nazywają), kajzerki też się zresztą nadadzą, ale są imho za duże. Zetnij im górę, wyjmij miąższ, włóż do środka swoje uduszone - i doprawione! - grzyby, posyp startym serem i zapiecz. Na wydaniu posyp pietruszką, jeśli lubisz.
      A z wydrążonego miąższu możesz zrobić inny finger food: ugnieść miąższ z posiekanym czosnkiem i jakimiś ziołami, a potem owinąć paskami boczku - jakbyś robiła śliwki w boczku. I też zapiec.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52056159,52056159.html
      Sorry, zdjęcia tragiczne, to były początki GP.

• kuchniazone Re: Grzyby leśne. 07.10.12, 21:39
        Świetne rady, serdeczne dzięki :)
        • momas Re: Grzyby leśne. 07.10.12, 23:12
          malutkie kajzerki do dostania u Oskroby (choć nie wiem, z jakiego miejsca jesteś)
          a jakbyś kiedy próbowała zupę grzybową na mięsnym wyarze - użyj szyjki indyczej..

chociaż zmiksowana na krem i podana w kubeczkach (nalewana z wazy np) może byc tez dobra na takie przyjęcie...
      • Gość: gościówa Re: Grzyby leśne. IP: *.play-internet.pl 08.10.12, 08:59
        a ja właśnie w piątek do kolacji udusiłam grzyby z cebulą, porządnie i długo i trochę mi zostało i w niedzielę zjadłam z jajecznicą, bo uwielbiam i dostałam strasznych boleści brzucha i na 100% były to te grzyby, bo reszta rodzina jadła również jajecznicę, ale bez grzybów i nikt nie cierpiał. Druga sprawa, że ja znam się na grzybach jako tako, mój mąż bardzo dobrze, ale w gościach wolałabym nie być częstowana grzybami, bo jednak nie mam zaufania co tam ludzie wrzucą. Więc moja rada zjedz ze smakiem, a na imprezę przygotuj już zaplanowane menu.
        • arabeska_a Re: Grzyby leśne. 08.10.12, 23:46
          Tez zauwazylam, ze wiele osob boi sie grzybow lesnych, dlatego lepiej raczyc gosci boczniakami albo pieczarkami. Przyjemnosc podobna i nikt nie bedzie sie bal ich przelkac.
          • kuchniazone Re: Grzyby leśne. 09.10.12, 00:13
            Nie zbieram grzybów blaszkowych, więc nie ma u mnie opcji zejścia na/po imprezie :D
    • Gość: x ale nie z kurczakiem! IP: *.unitymediagroup.de 09.10.12, 01:00
      dziczyzna już jest, sezon trwa, Darzbór!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka