Dodaj do ulubionych

suchy chleb razowy

14.11.12, 09:10
Zapodziala mi sie w w lodowce paczka chleba razowego, pelnoziarnistego.
Bialy chleb lub bulki susze , zeby miec wklad do kotletow mielonych lub klopsikow.
Ta paczka chleba razowego to oczywiscie nie sa wielkie pieniadze, ale strasznie nie lubie wyrzucac zywnosci.
Moze macie jakis pomysl co z tym chlebem razowym zrobic ?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: suchy chleb razowy 14.11.12, 10:05
      Zagęścić sos mięsny.
    • Gość: marbor1 Re: suchy chleb razowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 10:16
      Spróbuj zrobić taką rzecz. Przygotuj patelnię, rozgrzej ją z niewielką ilością masła i oliwy. W płaskim naczyniu rozbełtaj jajko, dodaj troszkę soli, pieprzu i ziół [może być oregano lub zioła prowansalskie]. Kromki chleba zanurzaj w jaku i kładź na rozgrzaną dobrze patelnię. Należy je lekko przyrumienić. Można na te kromki zetrzeć ser żółty i poczekać aż się zacznie lekko rozpływać.
      Nie robiłam nigdy tego z pieczywem razowym tylko z białym, ale myślę że będzie również tak dobre jak z białym.
    • mhr2 Re: suchy chleb razowy 14.11.12, 10:56
      jak juz bedzie suchy to zmielic, bedzie do panierowania
    • squirk Re: suchy chleb razowy 14.11.12, 10:57
      Pancotto.
      :-)
    • trzywjednym Re: suchy chleb razowy 16.11.12, 15:16
      możesz też go użyć do przygotowania zakwasu na barszcz czerwony (przynajmniej 1 kawałek, ale to bardziej skomplikowany proces) lub pokroić w kostkę i zrobić grzanki do zupy.
    • kocio-kocio Re: suchy chleb razowy 16.11.12, 21:33
      Kiedyś się robiło tort z suszonego ciemnego chleba i orzechów włoskich.
      Z masą maślano-kawową. Mniam.
    • kumite Re: suchy chleb razowy 16.11.12, 22:17
      Nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam ale kiedyś czytałam o szarlotce z chleba razowego.
    • bene_gesserit Wołowinę po huzarsku 17.11.12, 00:31
      Jak znalazł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka