Dodaj do ulubionych

Dekoracja czekoladowa tortu

24.11.12, 20:40
czy na taką dekorację z czekolady:
www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=v7puomYxLTQ&NR=1
potrzeba specjalnu gatunek czekolady? Bo na tym filmie wyglada, ze od razu zastyga i można formować... a moja leży na tym kamieniu ciagle wodnista :(
Może rozpuszcza się z czymś czekoladę?
Obserwuj wątek
    • kumite Re: Dekoracja czekoladowa tortu 24.11.12, 20:58
      Nie jakiś kamień tylko marmur, zmrożony przez 4-5 godzin. Może za mocno ogrzałaś czekoladę?
      • loola_kr Re: Dekoracja czekoladowa tortu 24.11.12, 21:00
        aaa ja mam granit i nie zmrozony :(
        ja bede czekac to zastygnie tak, ze zdejmę płat? czy musze jednak schłodzić? nie wiem czy mi się zmieści do zamrazalnika....
        • kumite Re: Dekoracja czekoladowa tortu 24.11.12, 21:05
          Nie wiem czy rodzaj kamienia ma znaczenie ale schłodzenie na pewno. Bo to, że jest lodowaty powoduje, że czekolada się ścina. Poczekaj może trochę, jak się nie uda to schowaj an noc zamrażalnika (ale sam kamień!) i rano spróbuj znowu.
          • loola_kr Re: Dekoracja czekoladowa tortu 24.11.12, 21:10
            dziękuję bardzo! tak zrobię :)
            • kumite Re: Dekoracja czekoladowa tortu 25.11.12, 11:12
              Daj znać jak poszło :)
              • loola_kr Re: Dekoracja czekoladowa tortu 25.11.12, 13:44
                troche problemów było.
                Bo kamień się nie zmiescił do zamrażalnika... ale wyjęłam szybę z zamrażalnika, na nią szybko wylałam i rzeczywiście szybko sie ścieła i pod nożem odchodziła prawie tak jak na filmie :). Ja chciałam obłożyć cały tort a nie tylko ozdobę na górze ale niestety szyba szybko się ociepliła i drugiego płatu nie dało się zrobić...
                Skończyło sie na ozdobie na srodku tortu i po bokach takie "maziaki".
                Ale przypomniałam sobie, źe po remoncie zostały mi płyty marmurowe, też za duże ale moze da sie zmniejszyc.
                Ogólnie to wyszło tak sobie ale najwazniejsze, ze wiem jak się robi takie ozdoby.
                Robiłam z białej czekolady i matowa wyszła...
                Chciałam wkelic zdjęcie ale widze, ze już nie mozna... dawno tu nie byłam :)
    • matylda1001 Re: Dekoracja czekoladowa tortu 25.11.12, 11:56
      No przeciez widać, że to inna czekolada, jakiś płynny gotowiec z wiaderka. Jak rozpuścisz normalną czekoladę to ona zastygnie, ale na kamień. Tu chodzi o to, żeby czekolada była plastyczna i dała się kształtować.
      Tu masz przepis na plastyczną czekoladę: kotlet.tv/czekolada-plastyczna Robiłam dekorację do tortu (kwiaty) w/g tego przepisu i wyszły bardzo dobrze.
      • bene_gesserit Re: Dekoracja czekoladowa tortu 25.11.12, 12:28
        Nie, to nie jest płynny gotowiec z wiaderka. To przygotowana wczesniej stemperowana czekolada. Przy pewnej ilości wprawy można robić z niej o wiele bardziej zaawansowane technicznie ozdoby, co zresztą jest w filmie powiedziane. To zresztą nic specjalnie zaskakującego.
        • matylda1001 Re: Dekoracja czekoladowa tortu 25.11.12, 13:00
          Możliwe, ale jeśli nie jest gotowcem, to dlaczego jest w wiaderku, jak większość tych cukierniczych wynalazków? Czy coś mówią na ten temat w filmie, bo mi słuchawki wysiadły i wiem tylko tyle, co widzę.
          • bene_gesserit Re: Dekoracja czekoladowa tortu 25.11.12, 13:25
            Francuski mistrz cukiernictwa w prestiżowej cukierni nie uzywałby gotowca, to po pierwsze. Po drugie, jeśli jednak, to by się na tym nie dał złapać :)

W cukierniach i restauracjach często recykluje się opakowania po jakimś innym produkcie, zwłaszcza plastikowe, bo są lekkie i poręczne i za darmo, a jak się zniszczą to się je bez żalu wywala. Swoją drogą - facet jest niesamowity, obłędnie precyzyjne ruchy jak w balecie.
        • loola_kr bene_gesserit 25.11.12, 13:51
          dzieki! :) teraz już wiem co to temperowanie czekolady.
          Nastepnym razem tak zrobie bo niestety tylko podgrzałam i rozptopiłam...
    • Gość: jan Re: Dekoracja czekoladowa tortu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 12:52
      Czekolada, jak słusznie ktoś powiedział, konszowana. To proces powolnego ogrzania, ochłodzenia i ponownego ogrzania dla rozpuszczenia wszystkich typów tłuszczów mających różne temperatury krzepnięcia. Po tym jest błyszcząca, szybko stygnie, a potem uzyskuje charakterystyczną chrupkość.
      Marmur nie może być mrożony, zbyt duża różnica temperatur jest szkodliwa dla jakości czekolady.
      • bene_gesserit Re: Dekoracja czekoladowa tortu 25.11.12, 13:28
        Nie - czekolada jest temperowana. Konszowanie to coś innego. Konszuje się masę czekoladową w fabryce, przygotowując czekoladę. Do pracy w cukierni (ozdoby, polewy, czekoladki) czekoladę sie temperuje. Jakbyś gotową czekoladę skonszował, to by się szybko zwarzyła, a potem spaliła.
        • Gość: jan Re: Dekoracja czekoladowa tortu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 14:09
          Właśnie, temperowana. Nie wiem czemu pomyliłem to. Chyba jednak muszę iść spać :)
    • 42andzia Re: Dekoracja czekoladowa tortu 25.11.12, 13:06
      Z normalnej czekolady nie będzie dokładnie takie efektu można kupić taką na alegro czy w sklepach internetowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka